12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bjeković sa Veljovićem: Nastavićemo konstruktivnu saradnju

Društvo

Comments 0

Bjeković sa Veljovićem: Nastavićemo konstruktivnu saradnju

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Uprava policije nastaviće konstruktivnu saradnju u cilju unapređenja postupanja i poštovanja ljudskih prava u sistemu bezbjednosti, u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, saopšteno je na sastanku ombudsmana Siniše Bjekovića i direktora UP Veselina Veljovića.

"Na prvom zvaničnom sastanku novoimenovanog Zaštitnika Bjekovića i direktora Uprave policije razgovarano je o dosadašnjoj saradnji i planovima za naredni period.

Takođe, naglašena je važnost zakonite primjene ovlašćenja i poštovanja standarda postupanja prema pojedincima i grupama.

U tom smislu razgovarano je i o aktuelnim slučajevima i obostrano ukazano na važnost pravovremenog obavještavanja o aktivnostima i mjerama nadležnih državnih organa u cilju objektivnog informisanja javnosti i smanjenja dezinformacija", navedeno je u saopštenju iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. 

Veljović je čestitao Zaštitniku na naimenovanju, navodeći da je obaveza i odgovornost svih organa u sistemu javne uprave da uvažavaju i poštuju mišljenja Zaštitnika, jer je to u interesu građana i države.

 "Važno je nastaviti da razvijamo odnos razumijevanja i saradnje, kako bismo efikasno uočavali slabosti u sistemu i efikasno ih uklanjali, u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava i sloboda", kazao je on, navodeći da će Uprava policije ostati pouzdan i iskren partner u tom poslu.

Prema njegovim riječima, kroz dobru saradnju sa drugim državnim tijelima kao i sa institucijom Zaštitnika, jasno su izražena nastojanja da se javnost pravovremeno i transparentno informiše o aktivnostima policije.

"Na sastanku su razmijenjene informacije o nekim aktuelnim slučajevima koje Zaštitnik ima u radu, kao Nacionalni mehanizam za prevenciju torture i zaštitu od torture, koje je predstavila zamjenica Zaštitnika Zdenka Perović", navodi se u saopštenju. 

Zaštitnik Bjeković podsjetio je da institucija nastoji djelovati kao korektivni mehanizam i da svojim mišljenjima i preporukama teži podsticanju promjena i unapređenju stanja u društvu, na svim poljima.

"U tom pravcu, u okviru svog mandata, trudimo se takođe da osvijetlimo i uvažimo važnu društvenu funkciju koju obavljaju policijski službenici ali i potrebu obezbjeđenja pune primjene najviših profesionalnih standarda kao i standarda ljudskih prava", kazao je on.

Zaštitnik je, prema dosadašnjem iskustvu, naveo izuzetno korektan odnos Uprave policije kao i drugih službi iz bezbjednosnog sektora, koje su blagovremeno i detaljno obavještavale Instituciju o svim traženim podacima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR