11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Iseljeništvo je okosnica i čvrst oslonac u razvoju i uzdizanju Crne Gore"

Društvo

Comments 0

"Iseljeništvo je okosnica i čvrst oslonac u razvoju i uzdizanju Crne Gore"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ministar vanjskih poslova, prof. Dr Srđan Darmanović govorio je danas na promociji monografije „Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti“ u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici.

Ističući ulogu našeg iseljeništva kroz istoriju, kao okosnice i čvrstog oslonca u prelomnim periodima razvoja i uzdizanja Crne Gore,  Darmanović je posebno podsjetio na istaknute ličnosti crnogorskih korijena koje se nalaze na svim kontinentima.

„Monografija „Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti“ predstavlja prirodni slijed prethodnih napora u ovoj oblasti i značajno podsjećanje na onu Crnu Goru koja živi na prostorima Sjeverne i Latinske Amerike, Australije, Azije, Afrike i Evrope“, rekao je šef crnogorske diplomatije.

On je istakao da je Monografija ujedno i istorijsko svjedočanstvo o migracionim tokovima crnogorskog stanovništva svih vjera i nacija kroz vjekove, kao i znakovita retrospektiva društvenih odnosa, te dodao da se nada da će njeno izdavanje doprinijeti boljem razumijevanju naše dijaspore u široj javnosti, a biti od koristi i akademskoj zajednici.

„Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore posredstvom ambasada, konzulata, kao i počasnih konzula, u punom kapacitetu nastoji da naše diplomatsko-konzularne misije u svijetu, osim zaštite prava i interesa crnogorskih državljana, budu istinski dom sa izraženim senzibilitetom u cilju očuvanja državnog i nacionalnog identiteta, jezika, njegovanja kulture, tradicije i običaja naše dijaspore i njihovih budućih pokoljenja“, rekao je ministar.

On je izrazio uvjerenje da će dijaspora i danas dati puni doprinos u odbrani Crne Gore od nastojanja da se ona vrati na srednjovjekovni koncept društva i preusmjeri sa zacrtanog pravca euro-atlantskih demokratskih vrijednosti.

Na promociji monografije su govorili i direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, Marko Špadijer, mr Sait Šabotić, mr Ivan Jovović i Goran Popović.

Autori monografije su Marijan Mašo Miljić, mr Sait Šabotić, mr Ivan Jovović, Marko Špadijer, prof. dr Milan Vukčević, Elvira Bekteši i dr Antonela Arhin.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR