15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U oktobru rasvijetljeno pet ubistava

Hronika

Comments 0

U oktobru rasvijetljeno pet ubistava

Izvor: Mina

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Uprava policije rasvijetlila je u oktobru pet ubistava, od kojih su neka iz prethodnog perioda, i otvorila značajan broj istraga, saopštio je njen direktor Veselin Veljović na otvaranju Donatorske koordinacione konferencije u Podgorici.

On je kazao da Uprava policije svim diplomatskim predstavništvima i međunarodnim partnerima dostavlja tromjesečne izvještaje o postignutim rezultatima u najvažnijim oblastima rada.

Uprava policije, prema riječima Veljovića, ostvaruje progres po svim linijama rada.

„Samo u oktobru smo rasvijetlili pet ubistava, od kojih su neka iz prethodnog perioda. Sektor za sprječavanje pranje novca i finansiranje terorizma i Sektora kriminalističke policije iz oblasti privrednog kriminaliteta otvorili su značajan broj istraga“, saopštio je Veljović.

Kako je dodao, efikasnom akcijom policije identifikovana je odgovorna osoba za prijetnje novinarima portala IN4s i dopisnika Glasa Amerike.

On je ponovio da je Uprava policije, posebno od uspostavljanja nove organizaciona strukture, ostvarila mjerljive rezultate.

Veljović je podsjetio da poslednji izvještaj Evropske komisije o poglavljivama 23 i 24 konstatuje ostvarni napredak u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i međunarodne policijske saradnje, ali da su identifikovani određeni izazovi i date smjernice za efikasnije ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja.

On je kazao da su, cijeneći sugestije i ekspertizu međunarodnih partnera, posebnu pažnju posvetili analizi uočenih nedostaka i mjerama koje je neophodno preduzeti u cilju njihovog prevazilaženja i sačinili plan aktivnosti sa priroritetnim potrebama za unapređenje materijalnih i kadrovskih kapaciteta.

„Plan pokazuje spremnost da nastavimo rad na unapređenju sopstvenih kapaciteta i suočavanju sa prepoznatim nedostacima za efikasniji rad. Vjerujem da i naši partneri prepoznaju progres i ostvarene rezultate“, rekao je Veljović.

On je naveo da očekuje da će današnja konferencija poslužiti kreiranju mape donatora radi jasnijeg uvida u određene planove.

Veljović je dodao da vjeruje da podrška partnera neće izostati ni u buduće jer, kako je istakao, doprinosom bezbjednosti i napretka Crne Gore doprinosi se stabilnosti cijelog regiona, ali i Evrope štiteći njene granice, njegujući demokratske principe i vrijednosti na kojima se temelji evropska zajednica.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da je EU posvećena pomaganju državama Zapadnog Balkana u borbi protiv organizovanog kriminala.

On je rekao da nastoje da državama korisnicima omoguće da koriste strukturalne fondove i izvore podrške iz budžeta zajednice, i da je zadovoljan što je Uprava policije preduzela tu inicijativu.

„Crna Gora, da bi mogla da se što više približi cilju članstva u EU, treba da sprovodi preporuke iz izvještaja ekspertskih misija. Konkretni rezultati su potrebi kako bi se napravio ubjedljivi bilans ostvarenih rezultata u vezi sa organizovanim kriminalom“, naveo je Orav.

Prema njegovim riječima, mehanizmi saradnje za upravljanje granicama i koordinacijama politika azila i migracija su važniji nego ikada.

„Nacionalne granice nijesu više prepreka za terorizam i orgnizovani kriminal“, rekao je Orav i dodao da kriminalci najbolje funkcionišu kada nema saradnje među državama.

On je istakao da je važno da nacionalna nadležna tijel na bolji način koriste zajedničke istražne timove uz pomoć EUROJUST-a, ali da se mora osigurati da donorska koordinacija bude svakodnevna praksa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR