14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tužilaštvo i Sud odgovorili Savjetu: Nemamo primjedbi na rad beranske policije

Hronika

Tag Gallery
Comments 0

Tužilaštvo i Sud odgovorili Savjetu: Nemamo primjedbi na rad beranske policije

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Odgovori Savjetu za predmet o bjekstvu Savovića

Nakon što je Savjet za građansku kontrolu rada policije formirao predmet, kako bi se provjerilo postupanje policije u slučaju bjekstva Aleksandra Savovića iz Berana, dobili su odgovore iz Osnovnog suda u Beranama kao i Osnovnog državnog tužilaštva u tom gradu.

Savjet se kod Osnovnog suda i ODT-a u Beranama interesovao da li imaju bilo koju primjedbu na saradnju sa policijom i postupanje službenika Centra bezbjednosti Berane u odnosu na predmet građanina A.S., saopšteno nam je iz Savjeta. 

U odgovorima Tužilaštva Savjetu, između ostalog, podsjećaju da su u slučaju Savovića po krivičnim prijavama Uprave policije formirana dva predmeta - za uništenje i oštećenje tuđe stvari kao i zbog ugrožavanja sigurnosti. 

Napominju da je saradnja Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama sa Upravom policije Centra bezbjednosti Berane "profesionalna i korektna jer obje državne institucije rade u skladu sa svojim ovlašćenjima i nadležnostima".

Takođe, navode da su u ovom predmetu i ODT Berane i CB Berane postupali stručno, blagovremeno i efikasno, što je rezultiralo osuđujućim presudama. 

Navodi se da ODT nema primjedbe na rad bilo kog ovlašćenog policijskog službenika, koji su postupali u otkrivanju i prikupljanju dokaza protiv Savovića. 

Osnovni sud u Beranama u svom dopisu podsjetio je Savjet da je odnos suda i policije regulisan odredbama pozitivnih zakonskih propisa: Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti i Zakona o policiji, koji propisuju postupanje policije po nalozima, zahtjevima suda i naredbama za prinudno dovođenje, odnosno raspisivanje potjernice, dodaju iz Savjeta. 

U odgovoru Osnovnog suda u Beranama navodi se da je odnos sa policijom korektan i profesionalan.

Podsjećaju da su, nakon što se Savović nije javio na izdržavanje kazne, 11. oktobra donijeli naredbu za raspisivanje potjernice i da je ona istog dana dostavljena Upravi policije CB Berane.

"Napominjemo to da se u predmetima izvršenja krivičnih sankcija - IKS predmetima, primjenjuje Zakon o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti. Članom 14 istog zakona predviđeno je da na izvršenje kazne zatvora osuđenog upućuje Osnovni sud na čijem području osuđeni ima prebivalište ili boravište, da je sud dužan da radi izvršenja kazne preduzme potrebne radnje odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana prijema pravosnažne odiuke suda; član 15 predviđa da je sud dužan da pozove osuđenog radi uručenja akta za upućivanje naizvršenje kazne zatvora, te da je prilikom određivanja dana javljanja na izvršenje kazne zatvora, sud dužan da osuđenom, radi pripreme, ostavi rok od najmanje osam, ali ne duži od petnaest dana do početka izvršenja kazne;

član 16 predviđa da ako se uredno pozvani osuđeni dana određenog u uputnom aktu ne javi radi izvršenja kazne zatvora, Zavod o tome, u roku od tri dana, obavještava sud, koji izdaje naredbu za prinudno dovođenje, koju dostavlja policiji da osuđenog prinudno dovede na izvršenje, a da za osuđenog koji se krije ill se nalazi u bjekstvu, sud donosi naredbu za izdavanje potjernice, koju dostavlja policiji", naveli su iz suda. 

Kažu i da iz svega proizilazi da je u svemu postupljeno prema pomenutim zakonskim odredbama i da sud nema primjedbi na postupanje policije po dostavljenoj naredbi.

"To, s obzirom na to da postupanje prema istima spada u domen policijskih poslova. U vezi sa novinskim natpisima po pitanju oduzimanja putnih isprava osuđenom A.S. smatramo potrebnim istaći to da tzv. „privremeno oduzimanje putne isprave" spada u mjere nadzora - koje se mogu preduzeti prema okrivljenom za obezbjeđenje njegovog prisustva i za nesmetano vođenje krivičnog postupka, te i da one mogu trajati najduže do pravosnažnosti presude.

Radi pojašnjenja ukazujemo da je najteža od zakonom predviđenih mjera nadzora - pritvor, bila izrečena prema okrivljenom i ona je trajala do izricanja presude", navodi se u odgovoru  Savjetu. 

Odgovore Osnovnog državnog tužlaštva i Osnovnog suda u Beranama Savjet je na upoznavanje sa sadržinom dostavio direktoru Uprave policije, načelniku Centra bezbjednosti Berane i Hrvatskoj građanskoj inicijativi, saopšteno nam je iz Savjeta. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR