12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Saradnici podizali kredite, keš uzimao Duško Knežević

Izvor: Screenshot

Hronika

Comments 1

Saradnici podizali kredite, keš uzimao Duško Knežević

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Istražitelji raspolažu i ugovorom o zajmu od 100.000 eura koji je sačinjen u maju 2017. godine, gdje je zajmoprimac Knežević a zajmodavac Rašović. Šef za opšte poslove u Atlas banci objasnio je da je po instrukcijama Kneževića podigao više od 150.000 eura kredita u Invest Montenegro banci i taj mu novac proslijedio, piše Pobjeda.
 
Kako navode, šef službe za opšte poslove u Atlas banci Vlatko Rašović,Specijalnom državnom tužilaštvu razotkrio je da su po instrukcijama predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića podizali kredite na svoja imena, a novac njemu prosljeđivali. To je, kako je kazao, bila ustaljena matrica, po kojoj su se bliski saradnici Kneževića zaduživali i bili samo formalni nosioci kredita koji nijesu vraćani banci, a novac je završavao kod odbjeglog biznismena.

Rašović je o tome svjedočio u istrazi koja je pokrenuta protiv Kneževića i još nekoliko osoba zbog osnovanih sumnji da su prali novac za interes odbjeglog biznismena, koji je od pokretanja više postupaka protiv njega nedostupan crnogorskim vlastima, piše Pobjeda.

Rašović je o tome svjedočio u istrazi koja je pokrenuta protiv Kneževića i još nekoliko osoba zbog osnovanih sumnji da su prali novac za interes odbjeglog biznismena, koji je od pokretanja više postupaka protiv njega nedostupan crnogorskim vlastima.

Ugovor na 100.000

U prilog tim tvrdnjama istražitelji raspolažu i ugovorom o zajmu od 100.000 eura koji je sačinjen u maju 2017. godine, gdje je zajmoprimac Knežević a zajmodavac Rašović. Šef za opšte poslove u Atlas banci objasnio je da je po instrukcijama Kneževića podigao više od 150.000 eura kredita u Invest Montenegro banci i taj novac mu proslijedio, piše Pobjeda.

O tim poslovima u toku je postupak pred Specijalnim državnim tužilaštvom gdje je Rašović već dao izjavu. Nakon podizanja kredita, kako je objasnio, a kako prenosi Pobjeda, zvao ga je izvršni direktor Atlas banke Marko Nikolić, saopštivši mu da je „obezbijeđen“, jer je sačinjen ugovor o zajmu između njega i Kneževića na 100.000 eura i ukoliko se kredit ne vrati da će moći da tuži predsjednika Atlas grupe.

Prema pisanju Pobjede, kazao je u Specijalnom tužilaštvu da mu je ta situacija bila „smiješna“ jer je na tom ugovoru bio njegov i Kneževićev potpis, dodajući da je bio sačinjen na 100.000 iako je podigao više od 150.000 eura.

Prema riječima Rašovića, u tom periodu banka je „brujala“ od sramote jer su svi znali da su krediti koje su podizali Kneževićevi saradnici - od kojih su i neki bili i na 500.000 eura - namijenjeni predsjedniku Atlas grupe. On je otkrio i da je u tom periodu odobreno više kredita, a da su iz banke pozivali i opominjali ljude ukoliko ne plate rate, iako su znali da je taj novac bio isključivo za Kneževića. Slali su opomene, saopštavali im da moraju da plate rate iako je ta potraživanja trebalo da zatvori Knežević, što on nije činio, piše Pobjeda.

Ovo su samo neki od detalja koje je iznio Rašović kada je u pitanju podizanje kredita koje je Knežević prisvajao za sebe, zbog čega su se neki od njegovih najbližih saradnika našli pod istragom i u pritvoru.

Dolari, dolari...

Šef za opšte poslove u Atlas banci između ostalog objasnio je i kako je novac transferisan, te da je najčešće u Podgoricu stizao iz Beograda, a često i iz inostranstva. On nije znao da li je o izlazu i ulazu novca vođena evidencija u bankama. Neke transakcije u 2016. godini bile su u dolarima.

Kako navodi ovaj list, Rašović je u Specijalnom tužilaštvu objasnio i da je Knežević u junu 2016. godine nosio dolare za Beograd. Novac je, kako je rekao, preuzeo od trezorista Srđana Pavićevića ili Saše Vilotijevića. Sve je to rađeno po nalogu Kneževića, nijedna transakcija nije mogla da bude odobrena bez njegovog naloga. On nije znao koliko je dolara bilo pripremljeno Kneževiću da nosi za Beograd. U tom periodu takođe je iz IBM banke bila spremna i jedna koverta u kojoj su bili dolari za čije prenošenje je bio zadužen Rašović. On je bio kategoričan da je naloge izdavao Knežević, te i da je ta koverta sa dolarima bila namijenjena njemu, piše Pobjeda.

Rašović koji je bio dobro upoznat o većini isporuka novca izjasnio se i o 20.000 eura koje je, kako je rekao, poslala Svetlana Mijatović, Kneževićeva svastika. On je govorio i o njenoj ulozi u transferu novca iz Beograda.

Koferi i koverte

Uobičajeno je bilo, kako je kazao, a kako prenosi Pobjeda, da novac iz Beograda donese Knežević u kovertama ili koferu, to je bio njegov novac. Kada su preuzimali novac, prema riječima Rašovića, nijesu znali koji je iznos u koferu ili koverti. On je govorio i o novcu koji je dolazio iz Beograda, a koji je „pakovala“ Svetlana Mijatović jer mu je sugerisala gdje je novac stavila i po kome ga je poslala i kome treba da bude isporučen. On nije znao da kaže porijeklo tog novca kao ni ostalih isporuka koje su stizale iz Srbije.

Pretežno je novac predavao trezoristima koji bi ih uplaćivali na račune Kneževićeve porodice i prijatelja. Knežević je davao instrukcije i o novcu koji je preuziman iz filijala Atlas banke. Rašović je ispričao i da mu je Knežević sugerisao na koji način da pakuje novac u knjige i prisjetio se da je za Srbiju imao dvije isporuke od 150.000 i 200.000 eura, piše Pobjeda. On nije znao da saopšti koliko je novca uzeto iz trezora i da li je vođena evidencija.

Protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića podignute su tri optužnice i više istraga je u toku. Njega je Specijalno državno tužilaštvo označilo da je bio na čelu grupa koje su oštetile budžet za višemilionske iznose. Prema tvrdnjama glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, vještaci za sada procjenjuju da je djelovanjem kriminalne organizacije na čijem je čelu Knežević država oštećena za 100 miliona eura.

Za njim je raspisana crvena potjernica i krajem oktobra u Londonu je održano ročište na kojem je preispitivana osnovanost zahtjeva Crne Gore za izručenje Kneževića. Naredno ročište zakazano je za 18. maj 2020. godine.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Majka

E dako vise izruce ovoga pa da pocinemo