12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu: Identifikovano 12 žrtava, osmoro uhapšeno

Hronika

Comments 0

Prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu: Identifikovano 12 žrtava, osmoro uhapšeno

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Uprava policije saopštila je da je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u posljednje vrijeme.

 “Međunarodna akcija sa Interpolom i Europolom rezultirala je, za sada hapšenjem osam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i identifikovanjem 12 žrtava ovog djela, a u obradi je 85 lica”, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako je poručeno, borba protiv trgovine ljudima je u vrhu prioriteta rada Uprave policije.

"Juče tokom dana, preduzimajući istražne aktivnosti na ovom predmetu, službenici Uprave policije su izvršili pretrese na tri lokacije. U tim objektima zatečena su 93 lica sa Tajvana kojima je bilo ograničeno kretanje, oduzeti pasoši i oni su, kako se sumnja, držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija od strane osumnjičenih lica a koja su raspolagala sa velikim sumama novac. Preduzimajući dalje radnje službenici policije su izuzeli više elektronskih uređaja koji će biti predmet daljeg vještačenja u cilju otkrivanja krivičnih djela", navedeno je u saopštenju Uprave policije. 

Kako je saopšteno iz policije, u cilju identifikovanja još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih djela preduzimaju se dalje istražne aktivnosti.

"Tokom sprovođenja navedene istrage ostvarivana je i kontinuirana policijska i tužilačka saradnja sa policijom zemlje iz koje potiču izvršioci i žrtve izvršenih krivičnih djela u okviru čega su organizovani i zajednički operativni sastanci na kojima su razmijenjena ključna saznanja u vezi izvršilaca, žrtava ali i samog modus operandia što je svakako doprinijelo uspješnoj realizaciji istrage".

 "Ovo je bila međunarodna akcija realizovana u saradnji sa Interpolom gdje su NCB Interpolu Podgorica putem Generalnog sekretarijata Interpola dostavljena značajna saznanja o ovom krivičnom djelu, te da je u ostvarenoj saradnji sa Europolom izvršena identifikacija ovog specifičnog modus operandi za koji je utvrđeno da se u ranijem periodu pojavljivao u zemljama Zapadne Evrope".

Kako je saopšteno iz UP, uključivanjem crnogorske policije u ovu akciju ukazano je povjerenje ove dvije međunarodne organizacije našoj policiji što nam predstavlja dodatnu potvrdu statusa u međunarodnim okvirima kao dosljednog, pouzdanog i kredibilnog partnera u najtežim policijskim istragama.

Pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije Enis Baković danas se sastao sa kolegama iz zemlje iz koje potiču žrtve na kojem je zaključeno da se samo kvalitetnom međunarodnom saradnjom može stati na put transnacionalnom kriminalu, a da je ova aktivnost dobar pokazatelj kvalitetne međunarodne saradnje.

Kolege su zahvalile na profesionalnoj saradnji i istakli da je crnogorska policija efikasana i da posjeduje izuzetne istražne vještine.

"Radi daljeg spriječavanja otvaranja sličnih centara i proaktivnog djelovanja sa ciljem predupređenja izvršenja ovih krivičnih djela sa akcentom na borbu protiv trgovine ljudima, dalja i obimnija saradnja sa Europolom tek slijedi", zaključeno je u saopštenju. 

 

 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR