8 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Protiv 29 zaposlenih u spuškom zatvoru pokrenut disciplinski postupak

Hronika

Comments 0

Protiv 29 zaposlenih u spuškom zatvoru pokrenut disciplinski postupak

Izvor: Vikend novine

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Broj službenika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u odnosu na broj pritvorenika je ispod standarda koji važe u zemljama regiona i državama članicama Evropske unije što, prema riječima direktora UIKS-a Milana Tomića, u bitnom utiče na efikasno sprovođenje svih radnih procedura i može uticati na nivo bezbjednosti u organizacionim jedinicama.

Zbog postojanje sumnje da je učinjena povreda službene dužnosti tokom prošle godine pokrenut je disiplinski postupak protiv 29 službenika UIKS-a, dok je zbog postojanja sumnje da su prekršili pravila ponašanja pokrenuto 740 disciplinskih postupaka protiv zatvorenika, kazao je Tomić u intervjuu za Vikend novine i poručio da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija kontinuirano preduzima radnje i mjere u cilju unapređenja uslova boravka lica lišenih slobode.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija već nekoliko godina za redom funkcioniše sa manjim brojem radnika nego li je to predviđeno sistematizacijom. Da li taj manjak utiče na efikasnost službe? Da li ima najava da će broj zaposlenih biti u skorije vrijeme povećan?

Tomić: Osnovni problemi koji otežavaju funkcionisanje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ogleda se u kadrovskom nedostatku i materijalno-tehničkoj opremljenosti.

Naime, broj službenika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u odnosu na broj osuđenih i pritvorenih lica nalazi se ispod standarda koji važe u zemljama regiona i državama članicama Evropske unije, a što u bitnom utiče prevashodno na dodatno radno opterećenje raspoloživog broja službenika i efikasno sprovođenje svih radnih procedura, što u konačnom može uticati i na nivo bezbjednosti u organizacionim jedinicama.

Nadležni u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija ulažu napore da uz podršku Vlade i Ministarstva pravde, preduzimaju aktivnosti na povećanju broja izvršilaca u Upravi. Naime, u toku je oglas za prijem 24 službenika, a početkom 2020. godine planirano je raspisivanje oglasa za prijem 20 pripravnika, koji će se stručno usavršavati i obučavati za samostalno obavljanje poslova u UIKS-a.

Da li su primanja službenika zadovoljavajuća?

Tomić: Zarade zaposlenih u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija obračunavaju se shodno propisima kojima su regulisane zarade zaposlenih u javnom sektoru.

Budući da su izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti propisana posebna zvanja zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija koji rade na poslovima obezbjeđenja pritvorenih i osuđenih lica, poslovima realizacije tretmana, pružanja zdravstvene zaštite, te poslovi radnog angažovanja lica lišenih slobode, to je u proceduri donošenje podzakonskog akta kojim će biti bliže propisani uslovi za sticanje zvanja i koeficijenti radnog mjesta.

Da li su uslovi u kojima borave zatvorenici zadovoljavajući?

Tomić: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija kontinuirano preduzima radnje i mjere u cilju unapređenja uslova boravka lica lišenih slobode. Tako da možemo reći da su uslovi boravka u zatvorima zadovoljavajući, što nije samo naše mišljenje, već je isto primijećeno i od raznih, kako domaćih tako i međunarodnih institucija, organizacija koje su bile u posjeti zatvorskom sistemu.

Protiv koliko službenika UIKS-a je pokrenut disciplinski postupak?

Tomić: Zbog postojanje sumnje da je učinjena povreda službene dužnosti, u godini za nama pokrenut je disiplinski postupak protiv 29 službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, dok je zbog postojanja sumnje da je učinjena povreda pravila ponašanja propisanih odredbama Pravilnika o kućnom redu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pokrenuto je 740 disciplinskih postupaka protiv zatvorenika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR