15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potjernica za trojicom srpskih državljana i dvojicom Rusa

Izvor: Foto: Portal Analitika

Društvo

Comments 0

Potjernica za trojicom srpskih državljana i dvojicom Rusa

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Za trojicom srpskih i dvojicom ruskih državljana - Predragom Bogićevićem, Nemanjom Ristićem, Milošem Jovanovićem, Eduardom Vladimirovičem Širokovim i Vladimirom Nikolajevičem Popovim, okrivljenima da su pripremali više terorističkih napada za veče 16. oktobra, raspisana je međunarodna potjernica, saznaje Pobjeda.

Naredbom za sprovođenje istrage Specijalno tužilaštvo tereti Širokova i Popova da su bili na čelu kriminalne organizacije koja, za sada, broji devetnaest identifikovanih članova, ali će, kako je najavljeno iz Tužilaštva, istraga biti proširena.

Brojni dokazi Prema brojnim indicijama i za sada posrednim dokazima, istražitelji vjeruju da je u pripremanju paklenog nauma planiranog za 16. oktobar učestvovalo još osoba.

Osim istrage usmjerene na strane državljane, Tužilaštvo prikuplja dokaze i za člana kriminalne organizacije iz redova Demokratskog fronta, koji je, prema navodima iz naredbe za proširenje istrage, trebalo da pozove građane na nasilan ulazak u Skupštinu.

U spisima predmeta se imenuje politička organizacija Demokratski front još 17. novembra. Izviđajem je utvrđeno da su Širokov i Popov oformili grupe na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije i platili Aleksandru Sinđeliću 200.000 eura da organizuje nasilan ulazak u parlament i likvidaciju doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića. Za taj novac on je „kupovao“ ljude i povjeravao im zadatke.

Da je bio u direktnoj komunikaciji sa dvojicom Rusa, potvrđuju i snimljeni razgovori koji su uvršteni u dokazni postupak. Na njima se čuje kako Sinđelić ubjeđuje svoje nalogodavce ,,da ne brinu, jer je on nabavio oružje i da sve teče po planu“...

Kontakti

Istraga je utvrdila da je Aleksandar Sinđelić kontaktirao Bratislava Dikića i dogovorio da ovaj dođe u Crnu Goru 16. oktobra kako bi na okupu držao „protestante, organizovao njihovo kretanje, upravljao u sukobu sa pripadnicima policije, radi nasilnog ulaska sa političarima u Skupštinu Crne Gore“.

Sinđelić je za vrbovanje članova kriminalne organizacije zadužio Bogićevića i Ristića, koji su trebali da organizuju dolazak grupa iz Srbije na protestni skup DF-a i da, sa političarima te partije, izazovu sukobe sa policijom.

Nakon toga, planirali su da nasilno uđu u Skupštinu, gdje bi ostali najmanje 48 sati i proglasili izbornu pobjedu DF-a i drugih opozicionih partija. Za sada je prvi Sinđelić direktno progovorio o upletenosti ruskih državljana, ali i o političarima Demokratskog fronta, koji je bio upućen u sve detalje planiranih napada, jer je jedini imao komunikaciju sa organizatorima kriminalne grupe i nalogodavcima terorističkih napada.

Značajan trag o povezanosti dvojice ruskih državljana se javlja i u svjedočenju Mirka Velimirovića, koji se, koristeći specijalni kriptovani telefon i poseban broj, povezao sa ruskim državljaninom, pokušavajući da kontaktira Sinđelića, koji je rukovodio organizacijom pripadnika Ravnogorskog pokreta.

Inače, Sinđelić je još 1. novembra dobrovoljno došao u Crnu Goru i odmah je sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija. On je nakon 20 dana napuštio istražni zatvor sa rješenjem Višeg suda, koji mu je odobrio status svjedoka saradnika u ovom predmetu.

Iskaz Velimirovića

Kriminalna grupa razotkrivena je zahvaljujući jednom njenom članu - već pominjanom Mirku Velimiroviću iz Zubinog Potoka, koji je u posljednjem trenutku odustao od sprovođenja plana organizacije i otišao u podgorički Centar bezbjednosti, gdje je ispričao svoja saznanja. Velimirović je javno stao iza svojih tvrdnji i prije dva dana u Višem sudu osuđen uslovno zbog učestvovanja u kriminalnoj organizaciji.

Sud je prihvatio sporazumno priznanje krivice koje je Velimirović potpisao sa tužiocem Sašom Čađenovićem. U višesatnom izlaganju Velimirović je objasnio šta se spremalo ispred Skupštine nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Tvrdi da je spasio Crnu Goru od krvoprolića, jer je nakon drugog sastanka sa Sinđelićem, koji mu je povjerio zadatak nabavke oružja, otišao u podgoričku policiju i ispričao šta se priprema.

Naredbom za istrage obuhvaćeni su i Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Aleksandar Aleksić, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Miloš Aćimović, Ivica Matić i Perica Andrić.

Tajno snimljeni razgovori između okrivljenih: „Harašo, harašo, zovi Sašu ti“

U jednom od snimljenih razgovora između Sinđelića i Velimirovića, koji su preslušani u ponedjeljak u Višem sudu, čuje se kako dvojica srpskih državljana razgovaraju u šiframa i da iza takvih poruka pokušavaju da prikriju kriminalne namjere.

To potvrđuje i rečenica Sinđelića koju je uputio Velimiroviću.

"Nema povratka kad se posao uradi. Mora da se objasni šta i kako", Sinđelić sugeriše Velimiroviću.

Razgovor između Sinđelića i Velimirovića počinje ubjeđivanjem da je sve po protokolu.

"Alo, brate, uzeo sam piće za proslavu, sve je po protokolu, sjutra je petak. Ako možeš da prebaciš preko, ako ne, da se ja vraćam dolje", kazao je Sinđelić Velimiroviću.

Sinđelić dodaje da još treba da vidi za „majice“ i „mašinski vez“.

Okrivljeni Velimirović je objasnio da je Sinđeliću ,,rakija“ bila šifra za oružje i municiju. Prema njegovim riječima, ,,majice“ su bile uniforme, a ,,mašinski vez“ se odnosio na grb koji je trebalo da se stavi na uniforme da bi bile slične onima koje duži crnogorska policija.

To je samo jedan od razgovora koje Tužilaštvo ima kao dokaz u spisima predmeta protiv okrivljenih za pripremanje terorističkih napada. Velimirović i Sinđelić razgovarali su telefonom nekoliko puta prije 16. oktobra.

U jednom od razgovora Velimirović je, kako je objasnio, greškom sa specijalnog telefona umjesto šest pozvao devet i javio mu se Rus. Moglo se čuti kako Velimirović govori: ,,Alo, alo, Nikola, doneo sam rakiju“. Rus mu odgovara: ,,Harašo...“, ali neće da priča više s njim i traži da Velimirović pozove Sašu.

Velimirović mu govori da je pogriješio… Razgovor sa Rusom je trajao dva minuta.

Nakon toga, uslijedio je poziv Sinđelića koji spočitava Velimiroviću da njega zove na devet, a ne na šest. - Nemaš šta ti da pričaš sa njim. Ja sam ti rekao da ću poslati Nikolin broj - govori Sinđelić Velimiroviću. Velimirović je objasnio da se radilo o specijalnom telefonu ,,lenovo“.

Okrivljeni Velimirović i Sinđelić pričali su i o baterijama od četiri volta. Za nabavku je, kako se moglo čuti, bio zadužen „Sinđa“. On podrobno objašnjava Velimiroviću da kad zauzmu Skupštinu i kada se zabarakadiraju možda će isključiti struju, pa u slučaju da se to desi mogu koristiti te baterije za punjenje telefona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR