19 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto Herceg Novi nije postao Evropska prijestonica kulture?

Društvo

Comments 0

Zašto Herceg Novi nije postao Evropska prijestonica kulture?

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Već se pomalo zaboravlja neuspjela kandidatura Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. Po tvrdnjama koordinatorke projekta Nataše Martić potrošeno je preko 480 hiljada eura. Od toga je 220 hiljada dala Vlada Crne Gore, a ostalo Opština.

Herceg Novi nije prošao evaluaciju Evropske nezavisne komisije, a bespovratno je otišao veliki novac. 

Izvještaj Evropske komisije otkriva razloge neuspjeha:

– Ocjenjivački Panel je sa zabrinutošću konstatovao da je kandidatura uopštena te da nedostaje plan primjene. Strategiju je pripremao mali tim, a Panel očekuje širu demokratsku konsultaciju sa sektorima kulture i građanima. Dalje, u Bidbooku se navodi kakve bi Hereceg Novi imao koristi od EPK. Ipak, Panel je razočaran što od Turističke organizacije nije saznao bilo kakve reakcije na izmjene planirane u slučaju uspjeha kandidature Herceg Novog. Ovo odsustvo reakcije, od strane TO, otežava sagledavanje kako bi se razvijale dugoročne veze između kulture i turizma, tj dominantnog privrednog sektora u gradu.

U dokumentu se često pominje stvaranje ‘Kreativnog regiona Boke Kotorske’, međutim, ove izjave nisu podržane niti u prezentacijama, niti u Bidbook-u, niti od strane donosioca odluka u regionu – smatraju u Evropskoj komisiji.

Ambiciozne aspiracije, bez dublje analize

Kada je riječ o programu “Frenemies 4.0”, Panel primjećuje da nedostaju savremene teme kao što su: kontinuirana transformacija zaposlenja za muškarce, rodna ravnopravnost, kreativne industrije u manjim mjestima…

– Bidbook predlaže da se Herceg Novi koristi kao model/primjer za druge evropske gradove koji pokušavaju da postanu centri kreativnosti. Ipak, Panel je zaključio da je ovo ambiciozna aspiracija, ali uopšteno opisana, i da ideja nije razvijena u smislu praktične primjene. Fokus je stavljen na privlačenje evropskih firmi da posluju u gradu, ali ova ideja nije razvijena (na primjer u domenu zakonskih i poreskih oblasti). Panel očekuje dublju analizu postojećeg sektora, njegovog poslovnog potencijala i biznis strategije koja iz toga rezultira.

Tokom prezentacije naglašeno je da bi mnogi umjetnici iz inostranstva radili sa lokalnim umjetnicima ili studentima, a ne samo nastupali ili izlagali.

– Panel se obradovao ovom podatku, ali smatra da je ponuđeni raspon za saradnju lokalnih i stranih umjetnika vaoma ograničen, sveden samo na ko-produkciju. Kao rezultat saradnje sa stranim umjetnicima Panel je očekivao stvaranje mogućnosti za mobilnost lokalnih umjetnika izvan lokalnih granica, te da im se obezbijede rezidentne aktivnosti u inostranstvu i mogućnosti da razmjenjuju znanje i iskustva sa svojim kolegama iz drugih zemalja, da bi na taj način učili i napredovali.

– Budući da se program ‘Frenemies’ bavi pomirenjem nekada sukobljenih strana u jugoslovenskom konfliktu, Panel je očekivao da se u ovom segmentu programa uspostave veze sa geografski bliskim gradovima, učesnicima jugoslovenskog konflikta, na primjer sa Dubrovnikom.

– EPK program u gotovo svim primjerima traje tokom čitave godine i sastoji se od više stotina individualnih manifestacija/projekata. Ovo zahtijeva značajne upravljačke i produkcione kapacitete (izvan tima koji se bavi kandidaturom). Panel je zaključio da Herceg Novi nema takve kapacitete, te da stoga da ne može pokriti sve predložene umjetničke forme.

Panel na kraju zaključuje da se planom troškova preveliki dio sredstava odvaja za marketing, u odnosu na novac izdvojen za sam program.

Izvor: Radio Jadran

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR