16 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Matica crnogorska: Dolazak Irineja je pritisak da se Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti povuče iz skupštinske procedure

Religija

Comments 1

Matica crnogorska: Dolazak Irineja je pritisak da se Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti povuče iz skupštinske procedure

Autor: Antena M

  • Viber

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori postoji od 1922. kada je proglašena i utemeljena ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića.

Do te godine je vjerske poslove među pravoslavnim stanovništvom u Kraljevini Crnoj Gori obavljala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva u skladu sa kanonima, i kao sestrinska prihvaćena je od drugih pravoslavnih crkava, uključujući i srpsku. To su nepobitne istorijske činjenice za koje postoji mnoštvo relevantnih dokaza. A saznanje tih činjenica je već postalo dio crnogorske nacionalne samosvijesti i nemoguće ga je sada izbrisati, saopšteno je iz Matice crnogorske povodom proslave SPC u Budvi.

Obilježavanje 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i to u Budvi u Matici crnogorskoj razumiju kao žalosno dovršenje jednog, kako su kazali, neuspjelog političkog projekta koji je devedesetih počeo u tragediji na prostoru Jugoslavije, a upravo sada okončava u bijedi kao groteska nekadašnje umišljene veličine.

"Najavljeno gostovanje patrijarha SPC i njegove svite u Budvi, „sa sve gromopucatelnim bilbordima“ lokalne vlasti, nije ništa drugo nego pokušaj da se nastavištetno političko djelovanje koje nam je dobro poznato proteklih trideset godina. Dolaze da nam još jednom cinično saopšte: „Nazivali smo vas Brozovom i Đilasovom kopiladi, izmišljotinom i nakitom Kominterne, Dukljanima i ustašama, volovima, đavoljim nakotom, a Crnu Goru smo proglašavali gorom od NDH i Osmanskog carstva...

I nastavićemo. Dolaze sa novim istorijskim falsifikatima, uz one već poznate. A zašto i ne bi, kada ih istina u borbi protiv Crne Gore nikada nije obavezivala. Pragmatični cilj najavljene posjete je politički učvrstiti lokalnu vlast u Budvi, a zauzvrat dobiti izdašnu finansijsku podršku za gradnju novoga hrama, tamo đe se danas nalazi budvanska Kapela", saopšteno je iz Matice crnogorske.

Dolazak Patrijarha srpskog Irineja i, kako su kazali, takozvana proslava je još jedan vid pritiska, ne bi li aktuelni Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti bio povučen iz skupštinske procedure.

"Svetosavski nacionalizam SPC ovom prilikom demonstrira odsustvo kapaciteta da prizna istorijsku utemeljenost Crnogorske pravoslavne crkve i neumitnost procesa njene obnove", zaključuje se u saopštenju. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Udavise pricom

Dva covjeka sa hiljadu lazi