10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CP: Beogradska patrijaršija nasrnula na nacionalni integritet i dignitet

Religija

Comments 3

CP: Beogradska patrijaršija nasrnula na nacionalni integritet i dignitet

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Crnogorski pokret uputio je javni apel predsjednicima države, Skupštine i Vlade - Milu Đukanoviću, Ivanu Brajoviću i Dušku Markoviću pozivajući ih da svojim autoritetom stanu u odbranu državnog i nacionalnog integriteta i digniteta, a povodom najavljene proslave navodnog jubileja „800 godina Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj i 1.500 godina Manastira Podlastva - Grbalj“.

Proslava je zakazana za 27. i 28. septembar u grbaljskom manastiru Podostrog. Iz Crnogorskog pokreta upozorili su čelne ljude države da je Beogradska patrijaršija na ovaj način nasrnula na integritet i dignitet države Crne Gore.

''Tim natpisom, u kome su odvojeno veznikom „i“ ispisana imena crnogorske države i Boke Kotorske kao njenoga dijela, jasno je istaknuto da organizatori Boku Kotorsku ne drže integralnim dijelom Crne Gore, što je protivustavno djelo, kojim se poziva na rušenje ustavnoga poretka i teritorijalnoga integriteta, i istovremeno crnogorska država izlaže poruzi. Sam plakat vrvi falsifikatima osmišljenim da uvjeri prosti i neupućeni narod u duboke korijene Srpske crkve i svetosavlja na crnogorskome prostoru, i tako ga uvede u velikosrpski nacionalistički trans, da bi se s njim politički manipulisalo protiv Crne Gore'' – naveli su oni.

Podsjećaju da je Srpska crkva stekla autokefalni status 1922, „tomosom Vaseljenske patrijaršije plaćenim s milion i po franaka u zlatu, a svetosavlje, kao političko-nacionalistička ideologija, osmišljeno je tek između dva svjetska rata“.

''Dok je Manastir Podlastva osnovan vjerovatno u XV vijeku i ne zna mu se ktitor, iako sa zadnjim namjerama, organizatori pominju cara Dušana. Na tome skupu prisutnima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, kao vrhovni duhovni srpski autoritet, i istovremeno predstavnik Srbije koji je prošle godine izjavio da je u Crnoj Gori Srpskoj crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH. Tom izjavom uvrijedio je i Vas lično i Crnu Goru kojoj ste Vi na čelu. Istovremeno, crnogorske Srbe naoružao je mržnjom i protiv Vas lično i protiv naše zemlje'' – upozorili su oni.

Smisao i razlog organizovanja takve proslave na mjestu udaljenom stotinama kilometara od granica Srbije, u zemlji u kojoj je Srpska crkva došla kao okupator 1918, kategorični su oni, neporecivo je anticrnogorski.

''Dok već izgovorene riječi i učinjena djela svih najavljenih govornika na proslavi šalju jasnu poruku da je na djelu organizovanje i ohrabrivanje velikosrpskih nacionalista, s ciljem da raspire mržnju prema Crnoj Gori i Crnogorcima, i u konačnome nasrnu na ustavni poredak zemlje. Nesporno, prisustvom patrijarha Irineja i njegovim govorom biće im stavljeno na znanje da uživaju podršku i zaštitu Srbije. Iz krugova organizatora ove proslave već je javno zaprijećeno teritorijalnoj cjelovitosti ukoliko se usvoji Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnome položaju vjerskih zajednica. Nagoviješteno je da bi se na izvjesnome velikosrpskome skupu u Boki, pod imenom Sabor Boke, izglasalo njeno izdvajanje iz Crne Gore. Takav odnos te crkve prema crnogorskoj državi, velikosrpskih političkih partija i nekih pojedinaca snažno indukuje istovjetan odnos prema ovoj zemlji i kod prostoga svijeta, što u posljednje vrijeme, na raznim stranama Crne Gore, uzima sve više maha'' – naveli su oni.

Nije mudro, poručuju iz Crnogorskog pokreta, prezreti takvu opasnu i duboko destruktivnu politiku, koja ukoliko se ne zaustavi, ozbiljno prijeti samim državnim temeljima.

''Na koncu, podśećamo Vas i da Crna Gora bez Crnogoraca nema smisla da postoji, a oni i njihovi interesi u ovoj zemlji su postali predmetom najobičnije trgovine, u koju su uključeni svi koji u njoj vide bilo kakvu ličnu korist, pa i najmanju u obliku kakve sinekure. Zato Vas još jednom pozivamo da stanete u odbranu državnoga i nacionalnoga integriteta i digniteta, koji će ovom proslavom i na samoj proslavi biti predmet javne poruge, spriječite njeno održavanje u Manastiru Podlastva u Grblju i tim povodom zabranite ulazak u zemlju srpskome patrijarhu Irineju'' – zaključili su u apelu.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Cigarilos

Vaš integritet čuvajte od jedine opasnosti koja vam je došla pred Podgoricu.

Ivo

Spc se ponaša kao desničarska stranka,a ne hriščanska crkva. Crna Gora uplašena i mlaka. Tužno. Umjesto dostojanstva i ponosa,beskičmenjaštvo i kompromiserstvo.

???

Mogu oni da guslaju koliko hoce.Boka je u Crnoj Gori i vazda ce biti.A psi laju...