11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iz Budve se orilo: "Divna je srpska Boka...Boj se bije za slobodu Srbije"

Izvor: Foto: Screenshot

Religija

Comments 10

Iz Budve se orilo: "Divna je srpska Boka...Boj se bije za slobodu Srbije"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U manastiru Podlastva kod Budve obilježen je, kako je navedeno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, jubilej osam vjekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 15 vjekova od osnivanja manastira.

"Nijesam u prilici da nešto više kažem, zbog svog zdravstvenog stanja, ali moram da kažem da je ovo jedan veliki dan u našoj istoriji. Veliki dan pred licem božijim, pred svim onim našim slavnim precima koji su živjeli na ovim prostorima gdje smo sada mi, i na prostorima Srbije, i na prostorima srpskih zemalja", kazao je patrijarh srpski Irinej. 

"Ovo je crkva, u kojoj nema Grka ni Jevrejina, roba ni slobodnjaka, ni muškog ni ženskog. Nema ni Rusa, ni Kineza, Amerikanca, ni Srbina ni Crnogorca, to je crkva božija u kojoj su svi jedno", kazao je mitropolit SPC Amfilohije. 

Rukovodstvo Opštine Herceg Novi prisustvovalo je obilježavanju osveštanja obnovljenog Manastira Rođenja Presvete Bogorodice u Lastvi Grbaljskoj, a prvi čovjek Budve Marko Carević je poručio: 

"Naš narod samo kad je bio uz svoju pravoslavnu crkvu bio je istinski božiji narod snažan da odoli napadima neprijatelja i da sačuva obraz i dostojanstvo, od Nemanjića, do Petrovića i Karađorđevića i do naših dana kada ponovo trpimo svakojake napade na duhovne i narodne temelje, ime srpsko i pismo Ćirilovo...", kazao je Carević. 

Čitava manifestacija bila je koncipirana tako da sugeriše zaseban identitet Boke i njenu odvojenost od Crne Gore pod trobojkom sa 4 ocila.

Čuli su se i sljedeći stihovi:

"Bez Boke je srpstvo bilo ka' nevjesta bez đerdana, ah divna je srpska Boka može Bosfor da zasrami... Boj se bije zastava se vije za slobodu Srbije". 

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Dragan

@Nikola, pa vi ste se priklonili vise albaniji nego Srbiji

Crnogorac

Srpstvo je stanje Uma a ne narodnosti ili slično...

Irac_CG

Crnogorci su danas u sopstvenoj drzavi u istom polozaju ka crnci u SAD 1960-ih godina,samo jos fali da nas lincuju po ulica i pale nam krstove ispred kuce!!a dps gospoda putuje po svijetu i govori nam "necemo dati nikome..." mene ste mazali oci dosad a od danas ste za mene isti ko frontovci!