7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti dobio zeleno svijetlo na Odboru za ljudska prava i slobode

Religija

Tag Video
Comments 20

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti dobio zeleno svijetlo na Odboru za ljudska prava i slobode

Autor: Jelena Grbović

  • Viber
Pročitajte kako je tekla rasprava

Odbor za ljudska prava i slobode preporučiće Parlamentu da usvoji Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti. To je odlučeno  glasovima članova tog skupštinskog tijela iz vladajuće većine, dok poslanici Demokratskog fronta, koji su insistirali da se taj akt povuče, nijesu prisustvovali glasanju.

Evo kako je tekla rasprava: 

Slaven Radunović iz DF-a se na početku sjednice pobunio zbog čega je na sjednicu pozvana Crnogorska pravoslavna crkva.

"To što neko u nazivu ima da je crkva to ne znači da je crkva. Pozivom njihovim ste već ugrozili rad odbora. U pravoslavlju se zna šta je crkva i vaš potez da pozovete samo jednu pseudo religijsku organizaciju je pritisak na rad odbora", rekao je on. 

"Ispred Crnogorske crkve trebalo je da stavite NVO. U startu jasno diskriminišete jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu koja je stvorila Crnu Goru", kazao je Milutin Đukanović iz DF-a. 

Odbor ne treba da brani pravo zainteresovanim vjerskim zajednicama da kažu ono što imaju, kazao je predsjednik Halil Duković iz DPS-a. 

"Ne ulazim u to koja je crkva kanonska a koja nije", kaže on. 

Đukanović smatra da "odbor ne treba da raspravlja o ovom zakonu dok ne dobiju stav Zakonodavnog odbora". 

"Članovi Zakonodavnog odbora imaju mišljenje stručne službe da je ovaj zakon neustavan i apelujem da prekinete sjednicu dok ne dobijemo mišljenje Zakonodavnog odbora. Dajte pauzu dok ne saznamo mišljenje Zakonodavnog odbora. Ali vi ste očigledno dobili direktivu", kaže Đukanović. 

Resorni ministar Mehmed Zenka je istakao da je riječ o veoma liberalnom zakonskom tekstu.

"Nema vjerske zajednice koja nije komentarisala ovaj nacrt. Prihvaćeni su svi prijedlozi vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim zajednicama.

Regulisana je i procedura registracije i evidencije vjerskih zajednica. Ovim zakonom se štiti državna imovina koju koriste vjerske zajednice. Ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je postala vlasnik imovine država će to priznati i poštovati. Sve preporuke iz posljednjeg mišljenja Venecijanske komisije prihvaćene su. Zakon dozvoljava osnivanje vjerske zajednice koje imaju najmanje tri punoljetnja vjernika. Svako sporenje u vezi imovine biće rješavano pred nadležnim sudom. Pred vama je jedan savremen zakon i njim se na jednak način štite prava i slobode svih vjerskih zajednica", kazao je on. 

Ovim zakonom se kao kulturno dobro štiti državna imovina koju koriste vjerske zajednice.

"Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baštine Crne Gore, biće upisani kao državna svojina. Međutim, ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Važno je naglasiti da se ove odrebe zakona jednako odnose na sve vjerske zajednice", rekao je on. 

Predstavnik SPC Gojko Perović saglasio se sa primjedbama DF-a. 

"Nije primjereno da se crkva koja vjekovima traje izjednači sa zajednicom koja je svoje djelovanje prijavila od 2000. i koja zloupotrebljava ime već postojeće zajednice. Ovaj skup je nespretno organizovan. Zašto samo jedan predstavnik iz Mitropolije? Tokom ove godine imali smo samo jedan sastanak na kome se raspravljalo o ovome. Predsjednik države krši Ustav i javno poziva da će on i njegova partija osnovati i obnoviti crkvu. Ne ulazim u detalje ali vas pitam da li Ustav dozvoljava da predsjednik države to izjavljuje", kazao je on i odbacio navode da su bili protiv dijaloga.

"Imali smo primjedbe, nikakav odgovor dobili nijesmo. Preporuke Vemecijanske komisije nijesu inkomporirane adekvatno u ovaj zakon. Prijedlog zakona nije u saglasnosti sa Ustavom zbog diskriminatorskih odredbi. Radikalno se atakuje na svojinska prava crkve koji je suprotan Ustavu Crne Gore. SPC nikome nikad ništa nije otela. Predlažemo da se ne žuri sa ovakvim zakonom koji ce samo da pogorša stanje vjerskih sloboda. Za šest mjeseci se moze doći do kvalitetnog predloga zakona. Pozvaćemo sve poslanike u parlamentu da ne učestvuju ni u raspravi ni o glasanju o zakonu", kazao je Perović. 

"CPC i njeni vjernici diskriminisani su već dugi niz godina i u svim crkvama odriče nam se pravo da služimo i uskraćeno nam je pravo da ispovjedamo vjeru i nacionalnu pripadnost. Takvo stanje traje otkad je ukinuta CPC. 

SPC svu crkvenu imovinu tumači kao svoju. Smatram da je pravno rješenje iz ovog zakona dobar pravni osnov za rješenje vjerskih pitanja u Crnoj Gori i podržavamo usvajanje ovog zakona", kazao je Boris Bojović iz CPC. 

Fuad Čekić iz Islamske zajednice smatra da je zakon neophodan.

"Tražili smo da se regulišu pitanja poreskih stvari. Venecijanska komisija je usvojila neke naše predloge. Iznijeli smo svoje specifičnosti koje se tiču zakona", kazao je Čekić.

Generalni stav Kotorske nadbiskupije je da je zakon potreban naveo je Robert Tonsati.

"Ima dijelova koje treba izmeniti. Pitanje imovine bi trebalo rješavati nekim drugim zakonom. Predlažemo Lex specijalis za pitanje imovine. To pitanje bi trebalo razmatrati sa elementima mira. Nijesmo još dovoljno dozreli da na taj način raspravljamo o ovom pitanju. Što se pitanje školstva tiče smatramo da to nije savremeno rješenje i da ga treba doraditi. Podržavamo donošenje novog zakona ali smatramo da bi bilo korisnije konstruktivno pristupiti većim dijalogom i doći do predloga koji bi bio prihvatljiv u većoj mjeri".

Iz jevrejske zajednice Đorđe Raičević takođe podržava zakon.

"Slažem se sa kolegama da trenutno stanje vjerskih zajednica nije u skaldu sa međunarodnim normama. Dobro je što zakon registraciju vjerskih zajednica u potpunosti mijenja. Naše mišljenje je da vjerske zajednice treba da budu odvojene od države. Ali crkve i vjerske zajednice moraju poštovati zakone države. Neke naznake u ovom zakonu bi trebalo preciznije definisati. Mislim da bi zakonom trebalo definisati da jedan čovjek ne može biti osnivač više vjerskih zajednica. Nijedan zakon nije promjenljiv tako da i ovaj zakon kad se donese može da se mijenja".

Jedan broj stavova Mitropolije je na moju sugestiju našao svoje mjesto u ovoj verziji zakona, kazao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin. 

"Nije dobro da u ljutnji vodimo dijalog. Gordost je smrtni grijeh i ne možemo sebi dozvoliti da u gnijevu vodimo dijalog. Ne postoji nikakva loša namjera nego postoji potreba za pravnom sigurnošću. Sada u katastru imamo jednu vrstu haosa i taj haos ne može ostati. Neke vjerske zajednice su upisane na jedan način druge na drugi. Najšira moguca saglasnost ne znači i apsolutni konsenzus u svim pitanjima.

Nije mi jasno zašto SPC ne želi da bude upisana u pravni pregistar. Time im se ne uskraćuje pravo da se bave vjerskim djelatnostima. Pažljivo sam pročitao 92 stranice prigovora koje je SPC dostavila. Nijesmo ignorisali vaš stav iako nijeste htjeli živi dijalog. Obavio sam poziv sa mitropolitom. Ni sada ne bježimo od dijaloga. I zakon kada se usvoji biće potrebno razgovarati. Spremni smo na dijalog o kome govori Venecijanska komisija. Rekli ste da rješenja nijesu ustavna, ali ja tvrdim da jesu. Koja to preporuka Venecijanske komisije nije ispunjena", upitao je Pažin, dodajući da se nada da će se pokazati zrelost da se sva otvorena pitanja rješavaju dijlogom.

Gojko Perović, obraćajući se Pažinu, je kazao: 

"Kada ste nas posjetili nijesmo imali ovaj predlog zakona. O ovom predlogu zakona mi nijesmo pričali nikad. Duhovito je da uknjiženje crkve poredite sa uvođenjem novorođenčeta u knjigu rođenih. Ne postoji zakon, do danas, koji obavezuje vjerske zajednice da se registruju. Ovo je loš predlog zakona. Pošto nijesmo u džungli nego u državi nemamo šta da tumačimo da li su naši hramovi ili nijesu. Više sudskih sporova je vođeno oko hramova i sve je Mitropolija dobila. Ni za jedan od sedam okruglih stolova nijesmo dobili poziv". 

Suad Numanović iz DPS-a je kazao da je uvijek od strane Vlade pozivana SPC da se vodi dijalog na bazi ovog zakonskog rješenja.

"Vi ste nož u rukama DPS-a", kazao je Đukanović obraćajući se Numanoviću.

Dragutin Papović iz DPS-a smatra da bi Ombudsman po službenoj dužnosti trebalo da pokrene nekoliko postupaka zbog govora mržnje.

"Govoriti za vjerske zajednice da su pseudo religijske zajednice je govor mržnje. Zakon je dobro napisan i osmišljen. Zakon je početak novog poglavlja odnosa između države i religijske zajednice...", kazao je Papović.

Budimir Aleksić odgovorio je: 

"Ne kažem samo ja da je CPC pseudo religijska organizacija. Ako ja širim govor mržnje onda to rade svi pravoslavni patrijarsi tako odbacujem te klevete. Govor mržnje šire svi oni koji brane ovaj zakon", odgovorio je Aleksić. 

Žana Filipović iz DPS-a je kazala da predlog zakona prepoznaje državu Crnu Goru kao garanta prava na slobodu savjesti, misli i vjeroispovijesti.

Daliborka Pejović iz DPS-a je kazala da niti predloženi Zakon dijeli, niti će proizvesti bezbjednosne posljedice u Crnoj Gori.

Istakla je da nemaju namjeru da otimaju crkvenu imovinu:

"Svjesni smo da što je oteto, to je prokleto".

Bojović  je kazao da imaju pravo da vjeru ispovijedaju u hramovima koje su "pravili naši zajednički preci". Kazao je da nije član NVO niti pseudorelijgske organizacije, već predstavnik i episkop crkve koja je ukinuta 1918. "snagom bajoneta".

Siniša Bjeković je naveo da ne želi da se upliće u Kanonske norme.

"Pravo ljudskih prava ne poznaj kanonske i nekanonske crkve. Vlada je zauzela stav da mijenja vlasništvo u konkretnom slučaju. Sa stanovišta vladavine prava kada su ovakvi zakoni u pitanju zakon kao takav može donijeti promjenu imovine ali postupak dokazivanja mora biti pravedan. U ovom trenutku političko opredeljenje je takvo kakvo jeste a mi ćemo pratiti način na koji se ta zakonska norma sprovodi. Današnja diskusija mi vraća nadu i povjerenje. Pitali ste da li je govor mržnje odgovor je da nije. Treba da povratimo duh tolerancije".

Predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti predviđa šest nivoa pravne zaštite, naveo je Pažin.

"U spornim situacijama vodiće se upravni postupak , nakon toga postoji mogućnost žalbe drugom stepenu , nakon toga moguće je pokrenuti upravni spor , nakon toga moguće je vanpravnim sredstvima otvoriti postupak pred Vrhovnim sudom , nakon toga moguće je podnijeti ustavnu žalbu Ustavnom sudu  i konačno kad se iscrpe svi djelotvorni ljekovi koje poznaje nas pravni sistem moguće se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava . Dakle, najviši stepen garancija pravne sigurnosti svakom pravnom subjektu koji se osjeti ugrožen bilo kojom odredbom ovoga zakona“ – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin u završnoj riječi na sjednici parlamentarnog Odbora za ljudska prava i slobode na čijem je dnevnom redu bio predloženi zakon.

Vicepremijer je pročitao dio stava Venecijanske komisije rekavši da koristi priliku budući ta u tom tijelu sjede veoma ugledni profesori sa Oksforda, Kembridža, Univerziteta Kolumbija i Sorbone i mnogi ugledni pravnici iz ustavnih sudova.

„Što se tiče važnog pitanja imovine imovine vjerskih zajednica Venecijanska razumije zabrinuto što crnogorska vlast u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rješavanja pitanja moguće nezakonite zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica iz devedesetih godina niza vjerskih objekata koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore. Tim prije zato što država prema članu 78 ustava ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje. Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom nacrtu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad-hoc pravilima specifičnim za ovu situaciju“ – citirao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin stav Venecijanske komisije.

Potpredsjednik Vlade je iskazao zadovoljstvo danas iskazanim nivoom kulture dijaloga.

„Dijalog gradi mostove između ljudi, a nedostatak tolerancije ruši te mostove. Siguran sam da smo svi za to da istrajemo na izgradnji mostova. Nije to teško, samo je potrebno malo dobre volje, razumijevanja, uvažavanja dostojanstva od svakog pojedinca kao takvoga i vodeći računa da teška riječ pogađa ne samo onoga na koga je usmjerena nego još više onoga ko je šalje“ – rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin u završnoj riječi na sjednici parlamentarnog Odbora za ljudska prava i slobode.

Komentari (20)

POŠALJI KOMENTAR

Labud Dabanović

Pa prošlost govori da bilo koji narod nestaje kad ropstva dopadne pa umjesto borbe za slobodu rađa vojnike i sluge drugom narodu i državi.Pa ovom današnjem narodu otrcana srpstva Srbije da mu je srpsko srce grijalo prsa i poslije 100g robstva vjekovi bi bili puni borbe za slobodu a Srbin Srbom bio

Mora biti samo !

Mora biti samo kako Amerika kaze ! jer crne gore nebih postojalo,Znaci ovo Amerika diktira rezim se nepita bas nista 100% jedino mora da izvrsava zadatke koji su naredili amerikanci a sve je ovo cista laz i maskiranje !!!!!

Marocco

Ovi iz SPC imaju pravu politicku pricu, kako su to popovi politicati stari.