8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruska crkva optužuje Vaseljensku patrijaršiju da stoji iza poteza vlasti Crne Gore

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Ruska crkva optužuje Vaseljensku patrijaršiju da stoji iza poteza vlasti Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Nesumnjivo, ono što se danas dešava u crkvenome životu Crne Gore rezultat je antikanonskih i voluntarističkih akcija Carigradske patrijaršije u Ukrajini, koje su podržale nekadašnje dominantne političke vlasti. Očigledno, na sličan način i po istome scenariju, crnogorske državne vlasti, vjerovatno ne bez spoljnoga uticaja, pokušavaju da djeluju u vjerskoj sferi svoje zemlje – navodi se u pismu koje je danas mitropolit Onufrij Berezovski, predstojatelj Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini (UPC-MP) poslao Irineju Gavriloviću, patrijarhu Srpske crkve.

Onufrij tvrdi da je „tužna činjenica da Skupština Crne Gore ignoriše volju ogromne većine vjernika koji se protive ovome zakonu”.

„Poznato je da crnogorske vlasti takođe ignorišu kanonsku Crkvu svoje zemlje i podržavaju raskol. Na žalost, to se dogodilo u nedavnoj prošlosti i u Ukrajini, đe je stav predstavnika raskola, koji su zapravo manjina u našoj zemlji, predstavljen kao glas cjelokupna vjerujućega naroda i glas kanonske pravoslavne Crkve Ukrajine”, prenosi portal „Русь Православная”.

Uticajni ruski portal za vjerska pitanja „Credo.Ru” (Независимое информационно-аналитическое интернет-издание о религии) nedavno, bez preciziranja izvora ili drugih detalja, lansira sljedeću tvrdnju:

„Istovremeno sa razvojem novoga zakona, crnogorske vlasti uspostavljaju kontakte sa Carigradskom patrijaršijom u cilju priznavanja autokefalije Crnogorske crkve ‘po ukrajinskome scenariju’, uz zadržavanje dvije crkvene jurisdikcije na istoj teritoriji za prijelazni period”.

Kako smo ranije objavili, „Русская линия”, pravoslavna informativna agencija iz Rusije, ocjenjuje da je aktuelna situacija u Crnoj Gori „jedan od rezultata nekanonskih djela patrijarha Vartolomeja, koji je grubo intervenisao u Ukrajini”. Navodi da se Vaseljenska patrijaršija, slično kao sada prema Crnoj Gori, postavljala i po pitanju autokefalije Crkve u Ukrajini, koju je konačno i neopozivo priznala početkom prošle godine.

„Patrijarh Vartolomej je isto tvrdio u pogledu ukrajinskoga raskola, ali naglo promijenio svoj stav i stupio u liturgijsko jednstvo sa njima”, podśeća „Русская линия” i dodaje da su „opravdavajući skandaloznu odluku Vartolomeja u Ukrajini, na Fanaru javno izjavili da bukvalno svaki narod ili nezavisna država imaju pravo na svoju autokefalnu crkvu”.

„Русская линия”: VARTOLOMEJ STOJI IZA AKCIJA VLASTI CRNE GORE

Dr Ala Jarošinska, Ruskinja koja odlično poznaje južnoslovenske prilike, prije par dana je objavila procjenu razvoja crkvenoga pitanja u Crnoj Gori:

„Dakle, dobijanje tomosa [za Crkvu u Crnoj Gori] iz Carigrada, samo je pitanje vremena. Jer je malo vjerovatno da će prozapadni crnogorski političari to pitanje riješiti sami. Glavna stvar u ovoj igri nijesu, naravno, vjerski motivi, već politički. Nema sumnje da je ova šahovska igra između Crne Gore i Srbije, ako je suditi po Zapadu, već odavno zaključena. Podgorica je napravila prvi potez, drugi se očekuje na obalama Bosfora. A osuda Ruske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ne može pomoći Beogradu u njegovome političkome i crkvenome sporu, već, naprotiv, nanijeti štetu”.

Ruska agencija „Росбалт”: CRNA GORA DOBIJA TOMOS IZ CARIGRADA, TO JE PITANJE VREMENA

„’Ukrajinski recept’ može biti primjenjen na teritorije drugih pomjesnih pravoslavnih crkava, uključujući i Crnu Goru”, kazao je proljetos Kiril Gundjajev, patriijarh Ruske crkve u intervjuu za srpski list „Politika”.

„Ako se odbače sporedni detalji, ‘ukrajinski recept’ je veoma jednostavan: Carigradski Patrijarh je sebi dao pravo da od sada može da revidira bilo koji dokument i dogovor koje su izdali njegovi prethodnici ukoliko mu njihov sadržaj više ne odgovara”, tvrdi Kiril.

„Makedonija i Crna Gora su sada nezavisne države”, veli Kiril, „a to znači da aktuelnost kanonskih granica Srpske pravoslavne crkve, prema tomosu iz 1922. Fanar može lako osporiti”.

Kiril: Carigrad može opozvati tomos SPC iz 1922. i intervenisati u Crnoj Gori

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Misko

Hahahaha...otkad nas Rusi kude nama ide sve na bolje,ima tu neka tajna veza!