16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Raskola u SPC još nema, Amfilohije prijeti Sinodu otcjepljenjem južnih eparhija"

Izvor: Jovanović i Radulović; Foto: Screenshot/Pobjeda

Religija

Comments 6

"Raskola u SPC još nema, Amfilohije prijeti Sinodu otcjepljenjem južnih eparhija"

Izvor: pobjeda.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

"Mi se ne miješamo, ali imam samo jedan strah. Želim da obratite pažnju na jednu stvar, crnogorske vlasti spominju dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom. Oni moraju da razgovaraju sa SPC. Mitropolija crnogorsko-primorska je dio Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u Beogradu. Molim SPC da obrati pažnju na to da neko sjutra ne bi rekao da naši manastiri pripadaju Mitropoliji ili eparhiji", kazao je juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi agencija Beta.

Sagovornici Pobjede, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović i analitičar, istraživač Vladimir Jovanović ocijenili su da Vučićeva izjava ukazuje da postoje ozbiljna razmimoilaženja u Srpskoj crkvi sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, ali, smatraju oni, to ne znači da se radi o raskolu u SPC.

Jovanović kaže i da ima saznanja da je Amfilohije u zatvorenim krugovima zaprijetio raskolom ako Patrijaršija aminuje Vučićevu "izdaju Kosova", odnosno da će otcijepiti "južne eparhije" SPC, proglasiti se pećkim arhiepiskopom i okupiti oko sebe eparhije iz istočne Hercegovine, Raške i Kosova.

Predsjednik Matice crnogorske smatra da jučerašnja Vučićeva izjava može da bude "blagi izraz nepovjerenja i jednoga lošeg odnosa između predsjednika Srbije i Amfilohija u Crnoj Gori". Ne bi išao, kako kaže, toliko predaleko, pa da ocijeni da sve ukazuje "da postoji raskol u SPC ili da se odriču Amfilohija".

"U to ne vjerujem. O tome nema riječi", rekao je on.

Predsjednik Srbije, smatra Radulović, nastupa "sa paternalističkih pozicija, što je standardni način nastupanja prema Crnoj Gori".

"Nameće se kao neki meritum koji će da određuje pregovaračke, odnosno dijaloške strane. Ne može Amfilohije da zaboravi izjave povodom Kosova i Vučićeve izdaje. Sjećate se Amfilohijeve molitve za upokojenje Vlade od prije nekoliko godina. Postoji i ta varijanta, da Vučić jednostavno ne može više očima da ga gleda", kaže Radulović.

A opet, kako dodaje, s druge strane, može se pomisliti da time predsjednik Srbije ojačava poziciju, dijalošku Amfilohija u Crnoj Gori.

"Sve su to igre njihove. Zato što će mnogi da ga prihvate lakše kada vide kakve su sve „ale i vrane“ protiv njega. Mislim na Amfilohija. Ima tu uvijek svega, ali ozbiljne svađe nema, u to ne vjerujem", rekao je on.

Sad se, smatra sagovornik lista, očigledno spremaju za neki budući dijalog, ispituju dijaloške strane, definišu pozicije, pronalaze saveznike i protivnike.

"To je politika", kaže on.

Cilj koji se želi postići, prema njegovim riječima, jeste da se "građani odreknu svoje države, Crne Gore, i onda će sve te retorike da nestanu".

"Ako vam smeta retorika, ako ne možete da živite sa njom onda treba da znate da kada bismo se odrekli Crne Gore onda bi ona nestala. To je to, takva retorika je postojala od davnih dana. Treba da naučimo da se borimo sa tom retorikom. Političkom pameću i oprezom. Jeste da je to deficitarno, ali tako je najbolje", smatra Radulović.

Jovanović smatra da je Vučić u pravu kada upozorava crnogorske vlasti da treba da pregovaraju sa Irinejom, a ne Amfilohijem.

"Vučić je u pravu. Srbija je 1931. osnovala Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Iz Srbije su Amfilohija 1990. i postavili za mitropolita na Cetinju. To su činjenice. Ma šta Amfilohije tvrdio, ili pretendovao, njegova eparhija sa katedrom na Cetinju je samo jedna od desetina područnih eparhija SPC, bez ikakvih posebnih prava. Amfilohije je jedan od četrdesetak arhijereja SPC",  kategoričan je Jovanović.

Ni Amfilohije ni njegova eparhija, ističe on, nemaju mandat da sklapaju ugovore sa državom Crnom Gorom u ime SPC ako nemaju naročite saglasnosti patrijarha, Arhijerejskoga sabora i Sinoda SPC.

"Ali i u tom slučaju, svaku njegovu odluku morala bi naknadno da potvrdi ista pretpostavljena crkvena vlast u Beogradu", objašnjava on. 

Amfilohije je, kaže Jovanović, nakon godina potpune pasivnosti, prije nekoliko sedmica aktivirao Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori.

"Kvazi sinod koji predstavljaju on, episkop Joanikije Mićović, dvojica stranih državljana, episkopi Atanasije Rakita iz Prijepolja i Dimitrije Rađenović iz Trebinja i episkop Atanasije Jevtić, rodom iz Šapca – penzioner, nije ni član Sabora SPC. Međutim, Episkopski savjet, slično kao takva tijela SPC u BiH ili Hrvatskoj i Sloveniji, prema Ustavu SPC nema nikakvu pomena vrijednu crkvenu vlast", ističe Jovanović.

Vučićeva poruka crnogorskim vlastima, smatra on, ne ukazuje na raskol u SPC.

"Raskol još ne postoji. Amfilohije nije javno objavio da on ili njegova eparhija istupaju iz SPC. Ali, postoje ozbiljna razmimoilaženja između Amfilohija sa Patrijaršijom u Beogradu – sa patrijarhom i Sinodom, koji su čvrsto uz Vučića", kaže Jovanović.

Prema njegovim saznanjima, Amfilohije je u zatvorenim krugovima zaprijetio raskolom ako Patrijaršija aminuje Vučićevu "izdaju Kosova".

"Zaprijetio je da će otcijepiti „južne eparhije“ SPC, formiraće pravu „svetosavsku SPC“, proglasiće se pećkim arhiepiskopom i okupiti oko sebe eparhije iz istočne Hercegovine, Raške i Kosova. Već je za takvu soluciju na neki način pripremio svoje sveštenstvo: svi su, ili barem većina, potpisali onu peticiju protiv Vučića povodom Kosova, etc", navodi Jovanović.

Ostalo je nejasno, dodaje on, da li je Amfilohije prijetio u afektu ili ima takav čvrst plan.

"Ako pogledate ko se od 15. juna prošle godine, kada je održan prvi Amfilohijev protest u Podgorici, od episkopâ SPC pojavljuje u Crnoj Gori radi podrške Amfilohiju – onda su to isključivo iz „južnih eparhija“ SPC, a pridružio im se i Grigorije Durić iz Njemačke", navodi on.

Objašnjava i da Joanikije Mićović finansijski zavisi od Amfilohija, jer Amfilohije iz Manastira Ostrog kroz „pozajmice“ isplaćuje plate sveštenstvu Budimljansko-nikšićke eparhije.

"Napisi koji povremeno dolaze iz Srbije o Amfilohijevom „separatizmu“ nijesu sasvim bez osnova, to nije prosto Vučićeva propaganda", kaže Jovanović.

Uvjeren je da se Crna Gora neće miješati u to ko će ovdje zastupati SPC.

"To je nebitno. To u Beogradu neka raščiste. Ali, važnu činjenicu niko ne bi trebalo da izgubi iz vida: crkveno pravo svete Istočno-pravoslavne crkve izričito zabranjuje da se crkvena jerarhija, ma na kojoj teritoriji bila, suprotstavlja državnim vlastima. Ako to radi, to je bogomrska jeres", zaključio je Jovanović.

Protojerej Velibor Džomić, stručnjak za pravna pitanja u SPC u Crnoj Gori, nije juče odgovarao na pozive Pobjede, piše ovaj list. 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

58SINDON

@три корне пенал Citam cirilicu ja sam slep.

Marko

@три корне пенал,...ma ne budali,zar u Tomosu SPC od 1922 god ne piše..." iako nije sve po kanonima.." vajda znaju što su napisali. Zna se da je i glasanje Pentarhije Sinoda majke crkve bilo 3:2. Kad je rabota kanonska trebalo je bit 5:0 jer su to ipak vjerujući ljudi.

три корне пенал

Како сте ви надмени, какав томос 22 или 29, какве везе то има са свим овим? Да је ЦПЦ некада била аутокефална не би могла да се сједини са неком другом црквом, никаква политика то не би могла да издејствује. Ви мислите то иде тек тако. Теолози и каноничари свакако знају,