8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Jedina opcija SPC da zadrži imovinu je da Amfilohija i Mitropoliju proglasi za uzurpatora i sektu"

Religija

Comments 1

"Jedina opcija SPC da zadrži imovinu je da Amfilohija i Mitropoliju proglasi za uzurpatora i sektu"

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

''Treba imati u vidu da ovo nije borba za imovinu SPC, jer je ona samo posredno vlasnik iste, preko Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC), zato što ništa u Crnoj Gori nije popisano na SPC, osim nekih svetinja Mileševske i Budimljansko-nikšićke eparhije'' – piše dr Zoran Đurović, sveštenik, osoba bliska episkopu bačkome Irineju Buloviću i episkopu kruševačkome Davidu Peroviću, članovima Sinoda Beogradske patrijaršije.

ŠOKANTNO PRIZNANJE ČLANA SINODA: U SPC kleptomani, jeretici, gejevi, masoni, pedofili, sodomisti, narkomani, alkoholičari, kamataši…

„Sva imovina je uknjižena na crnogorske eparhije, nema srpskoga imena, a narodom manipulišu da brani imnovinu SPC”, tvrdi Đurović u članku za srpski portal „Vidovdan” koji je naslovljen: „Spin mitropolita Amfilohija Radovića da su Vučić i Đukanović ortaci”.

Izjava Vučića narušava autonomiju Mitropolije, ide na ruku režimu Crne Gore

Đurović piše da „iako Amfilohije nije patrijarh, i stoga nema stavropigijalno pravo, neke svetinje u Budimljansko-nikšićkoj eparhiji su uknjižene na MCP”

„Zašto?” – pita se Đurović, i odgovara da Amfilohije „śutra, kad se odvoji od SPC”, onda „SPC neće imati nikakva pravnoga mehanizma da tu imovinu zadrži”.

Jedina opcija SPC da to spriječi je da Amfilohija i njegovu eparhiju, Mitropoliju crnogorsko-primorsku, „proglasi za uzurpatora i sektu, a time i definiše konačni raskol”.

„SPC neće moći da napravi paralelnu jerarhiju na teritoriji Crne Gore”, procjenjuje Đurović, a „Fanar [Vaseljenska patrijaršija] već formira svoje ispostave”, dok „srpski orjentisani sveštenici neće moći naći utočišta ni u Budimljansko-nikšićkoj eparhiji”.

Đurović, između ostaloga, tvrdi da sada SPC u Crnoj Gori „nema legitimnoga pregovarača, jer niko nije Amfilohija ovlastio to da radi u ime SPC”.

„Naime, jasno je iz svih do sada povučenih poteza da i Vlada Crne Gore i MCP imovinu SPC smatraju svojom, jer ona nije uknjižena na SPC”.

Kada se Amfilohije samostalno proglasio Arhiepiskopom, „on je in pectore napravio Arhiepiskopiju”. A „da bi zavarao tragove naivnima”, prenosi „Vidovdan”, Amfilohije „pušta priču da je to samo počasna i liturgijska titula”.

"Raskola u SPC još nema, Amfilohije prijeti Sinodu otcjepljenjem južnih eparhija"

„Amfilohije je napravio sve korake u smislu autokefalije, jer ne samo što se nametnuo kao jedini pregovarač i vlasnik svetinja u Crnoj Gori, nego je i do sada radio sve bez saglasnosti Sv. Sinoda (SPC)! I kada se stvari uozbilje, onda vapi za pomoć od ‘mrskoga’ Sinoda!

Tako je, bez blagoslova išao za Istanbul patrijarhu Vartolomeju, pozvao ga da se umiješa u sukob u Crnoj Gori, a sada vidimo – ne samo na primjeru Ukrajine – nego i Makedonije, što su posljedice đe Vartolomej kroči”, tvrdi Đurović.

„PO UKRAJINSKOM SCENARIJU”: Amfilohije pozvao Vartolomeja da arbitrira u Crnoj Gori

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

три корне пенал

Добро бре господине Шуковићу, ово би требао бити озбиљан портал. Преносите спин Видовдана о речима Ђуровића, бившег клирика Васељенске патријаршије у Риму (где је гле чуда био и Мираш).