10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fejsbuk stranica Vaseljenskoga Patrijarha: „Amfilohija ne kažnjava zakonita Vlada Crne Gore, nego Bog!”

Religija

Tag Gallery
Comments 3

Fejsbuk stranica Vaseljenskoga Patrijarha: „Amfilohija ne kažnjava zakonita Vlada Crne Gore, nego Bog!”

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Ruska nacionalna agencija „TACC” sinoć prenosi riječi mitropolita Amfilohija Radovića da će „Đukanović završiti kao Porošenko”.

Amfilohije je kazao da je u Ukrajini „narod zbacio na izborima predśednika Petra Porošenka".

„Autorsko pravo” na tu izjavu ima Ilarion Alfejev, mitropolit, predśedavajući Odjeljenja za vanjske crkvene veze Moskovske patrijaršije.

Alfejev je 18. januara u intervjuu za TV „Россия 24” kazao da će „Đukanović završiti kao Porošenko, zato što narod ne oprašta greške svojim rukovodiocima”.

Porošenko je na Fanaru veoma uvažavan, a sama paralela Ukrajina – Crna Gora kod jerarhije Vaseljenske patrijaršije ne ide u prilog Amfilohiju i SPC.

Sinoć je na službenoj fejsbuk stranici Vaseljenskoga Patrijarha, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ - Ecumenical Patriarch Bartholomew, koja služi za informisanje jerarhije Vaseljenske patrijaršije, a povodom informacije da je Amfilohije kao i Ilarion Alfejev „prorokovao” na relaciji Đukanović – Porošenko, objavljen sljedeći komentar te informacije:

„Mitropolit Amfilohije Radović je tragičan, licemjeran i nezahvalan. Dok se poziva na podršku Vaseljenskoga Patrijarha, u isto vrijeme on krivi Vaseljensku majku-Crkvu za kanonski i pravedni akt dodjeljivanja autokefalije Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi!”

„Amfilohija ne kažnjava zakonita Vlada Crne Gore, nego Bog!”, navodi se. „Ali Božja volja će biti izvršena. A takve ličnosti jednostavno će ostati u priči kao primjeri koje treba izbjegavati. Kao što su jeretici i ostali unutrašnji neprijatelji Crkve ostali... Amin!"

Amfilohije je prethodno de facto pozvao da „padne Vlada” Crne Gore. Održao je i savjetovanje sa nekim od predstavnika prosrpske i proruske opozicije u Crnoj Gori.

Sve to nije prošlo neopaženo u Vaseljenskoj patrijaršiji, jer kanoni Svetih Apostola izričito nalažu da klirik „ne uzimlje na sebe svjetovnih poslova“ (6. i 81. kanon; Mt. 6, 24). Sveti Jovan Zlatousti je zapovijedio da je „dužnost episkopa pokoravanje državnoj vlasti“ (Chrysost, hom. 21, 1), etc.

Necrkvene aktivnosti Amfilohija i involviranost naročito Rusije u događaje u Crnoj Gori posljednjih dana sve više pobuđuju negodovanje Vaseljenske patrijaršije.

Nezvanično, ocijenjeno je iz Vaseljenske patrijaršije i da „Amfilohije ne djeluje kao Hristov episkop, a pokorava se komandama stranim crkvenim istinama”.

Takođe, saopšteno je da su Amfilohijeva „konfrontacija sa legitimnom vladom države i njegova politička identifikacija sa prosrpskom i proruskom opozicijom radnje koje su izvan tolerantnih granica njegova crkvenoga statusa”.

Patrijaršije Moskve i Srbije: Božije crkve ili sekte za nacionalističko pokoravanje ljudi

Ovo su veoma ozbiljna upozorenja, iako (još) nemaju zvanični format.

Amfilohije je do nedavno uživao otvorenu i veliku podršku Vaseljenske patrijaršije. Patrijarh Vartolomej i Amfilohije su stari drugari, još iz 1960-ih sa postdiplomskih studija. Vartolomej je zaista ranije u nekoliko navrata javnim izjavama nastojao da udovolji intresima Amfilohija i SPC u Crnoj Gori.

Njihove veze su uzdrmane Amfilohijevom provokativnom kritikom postupanja Vaseljenske patrijaršije u Ukrajini. Praktično, do jesenas je Amfilohije tim podovom jednostrano stupio u „ratno stanje” sa Carigradom.

Brojni izvještaji svjetskih medija posljednjih neđelja doprinijeli su i osvjetljavanju prilika u Crnoj Gori, tj. osnažili vjerodostojnost tvrdnji da je Amfilohijeva SPC u Crnoj Gori etnofiletistički instrument aspiracija Srbije i Rusije.

Izgleda kako se i u jerarhiji Vaseljenske patrijaršije sve više širi mišljenje da je SPC u Crnoj Gori, ako ne i uzročnik raskola, onda u najmanju ruku nesposobna da liturgijski objediini i pomiri sav vjerujući pravoslavni narod, bilo da su Crnogorci ili Srbi.

Sinod Ruske crkve je krajem godine pozvao „sve pomjesne pravoslavne crkve da podrže kanonsku crkvu u Crnoj Gori”.

Međutim, izuzev Ruske i Jerusalimske patrijaršije, ubjedljivo naveći broj drugih kanonski priznatih crkava ostale su zasad nijeme na apel da podrže Amfilohijeva protestna „molitvena okupljanja”.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zdravo

Gospodine Jovanović od Boga Vam zdravlje. Veliko hvala.

Realista

Ne mozete zlom ljubav dozvati. Svi vide ko ste, cijeli svijet mozda saka neduznih kojima ste oprali mozak jos uvijek slijepo vjeruju u vase svetosavske mitove i lazi. Svako ko razmislja svojom glavom vidi da je Amfilohije cista prevaram agent u mantiji.

gost

Tako, majstore... hvala ti za ove prevode.