Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Brod za geofizičko i hidrografsko istraživanje uplovio u crnogorske teritorijalne vode

| Postavio/la: Milena Aprcović

Brod za geofizičko i hidrografsko istraživanje uplovio u crnogorske teritorijalne vode Foto: Uprava za ugljovodonike; Ilustracija

Brod za geofizičko i hidrografsko istraživanje MAC Centaurus, uplovio je u crnogorske teritorijalne vode gdje će narednih desetak dana obavljati geofizička istraživanja u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016.

Kako je saopšteno iz Uprave za ugljovodonike, cilj ovog istraživanje je utvrđivanje fizičko-mehaničkih karakteristika tla.

"Istraživanja će biti sprovedena na dva mikrolokaliteta na kojima će, kako se u ovom trenutku pretpostavlja, biti izvršeno istražno bušenje tokom naredne godine.

Ova istraživanja biće vršena u dvije zone – prva zona istraživanja se nalazi na oko 16 km od obale i dubina mora u tom području je 69m.

Druga zona istraživanja nalazi se na 20km udaljenosti od crnogorske obale na dubini mora od 96m", navedeno je u saopštenju. 

Na brodu MAC Centaurus nalazi se namjenska geofizička oprema, kao i oprema za batmetrijska ispitivanja.

"Istraživanja koja će biti izvedena primjenom geomagnetske metode, metode plitke refrakcije i upotrebom eho sonara imaju za cilj istraživanje fizičko-magnetskih karakteristika pri-površinskih sedimenata do dubine od 30tak metara ispod morskog dna.

U skladu sa ustaljenom praksom, sprovode se sve mjere zaštite životne sredine, a Uprava za pomorsku sigurnost je uspostavila sigurnosnu zonu i obavijestila sve plovne objekte o ovim istražnim aktivnostima", navode iz Uprave. 

Ostavi komentar

0/300