15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Katić: Herceg Novi bilježi 7,9 odsto više noćenja

Izvor: Foto: Antena M

Ekonomija

Comments 0

Katić: Herceg Novi bilježi 7,9 odsto više noćenja

Izvor: Radio Jadran/Mina business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Herceg Novi je u ovom i prošlom mjesecu posjetilo dva odsto manje gostiju nego prošle godine, ali je broj noćenja veći 7,9 odsto, saopštio je predsjednik te Opštine Stevan Katić.

“Ta negativna razlika u broju gostiju se ogleda u manjem broju turista iz regiona, sa najjačih emitivnih tržišta – Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH). Možemo to objasniti nepovoljnim vremenskim uslovima koji su zasigurno važan faktor, ali i drugim, političkim faktorima, koji nijesu kreirani na lokalnom nivou, a mogli su imati uticaj na dolaske turista iz susjednih zemalja”, rekao je Katić.

On je u intervjuu za Radio Jadran kazao da uprkos manjem broju gostiju u julu iz Srbije i BiH, ohrabruju podaci o povećanju sa istočno-evropskog tržišta, kao i najave za ostatak sezone.

“Ono što je važno dodati, zabilježen je rast broja turista sa istočnoevropskog tržišta, posebno iz Rusije i Ukrajine gdje imamo uvećanja od 20 do 30 odsto, što vidimo kao rezultat promotivnih aktivnosti i povezivanja sa gradovima iz tog regiona”, objasnio je Katić.

Prema njegovim rijuečima, naplata boravišne takse je oko 25 odsto bolja nego prošle godine.

“Podaci kojima raspolaže lokalna Turistička organizacija odnose se na individualni smještaj, ali siguran sam da će i statistika Monstata za kolektivni smještaj pokazati povećanje, s obzirom da su hoteli na teritoriji opštine dobro popunjeni i da su ohrabrujuće najave za ostatak sezone”, saopštio je Katić.

Komentarišući likvidnost Opštine i ostvarenje budžeta, Katić je kazao da je tokom prve polovine godine, zaključno sa 19. julom, realizovano oko 50 odsto planiranih sredstava, što je na nivou prošle godine.

“Moramo da budemo zadovoljni prilivima i dosadašnjim ostvarenjem budžeta, imajući u vidu da je država usvojila izmjene zakonskih rješenja koje za posljedicu imaju smanjenje prihoda lokalnih uprava na primorju”, rekao je Katić.

On je podsjetio da je Opština ove godine imala i neplanirani izdatak koji se odnosi na aferu sa LED rasvjetom, za šta je morala da izdvoji milion EUR koji nije bio u planu, zbog čega je izvjesno da će morati da dođe do rebalansa budžeta.

Komentarišući projekte koji su u gradu realizovani u prethodne dvije godine, Katić je pomenuo završetak rekonstrukcije dijela Šetališta Pet Danica, završetak građevinskih radova na izgradnji kolektora i konačno uređenje puta na rivijeri.

“Radili smo na unapređenju socijalnih servisa, pomagali uređenje škola i vjerskih objekata, okrenuli se mladima, unapređivali rad gradskih službi i komunalnih preduzeća, otvorili avanturistički park i radili na revitalizaciji objekata kulture”, dodao je Katić.

Kada su u pitanju projekti koji su u planu, on je pomenuo izgradnju Autobuske stanice, poslovnih centara, hotela, javnih garaža i sportskih objekata, koji su prepoznati kao projekti od posebnog interesa za grad.

“Oni će se kao takvi naći u Mapi investicija, čija priprema je u završnoj fazi, a sve sa ciljem da djelujemo proaktivno i nastojimo naći investitore zainteresovane za njihovu realizaciju kroz model javno-privatnog partnerstva”, zaključio je Katić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR