10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grbović: Ostvarenje budžeta preko 60 odsto

Izvor: Foto: Infobiro

Ekonomija

Tag Video
Comments 0

Grbović: Ostvarenje budžeta preko 60 odsto

Izvor: Infobiro/Mina bussines

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Opština Nikšić je u prvoj polovini godine već ostvarila preko 60 odsto budžeta, pa je realno očekivati da se ponovo realizuje premašaj u opštinskoj kasi, saopštio je njen predsjednik Veselin Grobović.

„Već je treća godina kako nema rebalansa gradskog budžeta, dosta depozita je sačuvano na računima banka, tako da smo spremni za neke još značajnije investicije“, rekao je Grbović u intervjuu za Infobiro.

On je kazao da Opština, osim repogramiranih poreza i doprinosa i kredita za prečišćavanje otpadnih voda, koje su kao dugove zatekli prije šest godina i čije se rate redovno otplaćuju, nema nikakvih dugovanja.

„Praktično i kratkoročna dugovanja smo sveli na nulu i situacija je izuzetno dobra. Za razliku od prije šest godina, plate zaposlenima u javnom sektoru su redovne, a doprinosi izmireni na vrijeme, pa je slika grada znatno poboljšana.“, smatra Grbović.

On je podsjetio da je Opština Nikšić u prošloj godini bila jedna od rijetkih koja je ostvarila suficit u budžetu od preko četiri miliona EUR i uspjela da uz smanjenja troškova, u ovu godinu prenese šest miliona EUR.

„Takvi rezultati su nastavljeni, pa je u prvoj polovini ove godine već preko 60 odsto budžeta ostvareno i realno je očekivati da će se premašaj ponoviti i u ovoj godini“, precizirao je Grbović.

Govoreći o realizovanim i planiramim investicijama, Grbović je saopštio da je Opština u prošloj godini realizovala 27 značajnijih investicija, a u toku je realizacija 31 investicije.

„Od najznačajnijih investicija iz prošle godine bih izdvojio trg Slobode i spomenik Ljubu Čupiću, koji su vrijedni više od 1,5 miliona EUR. Pored toga završeno je 75 stanova za penzionere i 80 za zdravstene radnike. Počeli smo i rekonstrukciju u Domu revolucije. Dio bolnice je rekonstruisan, a pored objekata i putna infrastruktura je značajno obnovljena“, dodao je Grbović.

On je rekao da privatni preduzetnici daju veliki doprinos gradu.

„Tako je kompanija 'Jovović' izgradila veliki logistički centar u blizini aerodroma Kapino polje, podigli su mini pivaru u hotelu Onogošt, a završavaju i kompletnu rekonstrukciju hotela, što su značajne stvari za grad. U Župi smo dobili veliku plantažu jabuka, veliki auto servis i fabriku peleta. Tu su i benzinske pumpe, vrtići, ambulante i apoteke, ali najviše se grade stanovi“, kazao je Grbović.

Prema njegovim riječima, preko hiljadu stanova grade privatni preduzetnici, a prodaju se odmah na početku gradnje, što pokazuje veliko interesovanje građana da žive u Nikšiću.

U izgradnji je i jedan poslovni centar, a u planu je i izgradnja Doma za stare za 206 korisnika u kojem će biti zaposleno 100 Nikšićana, a za šta je obezbijeđen prostor iza Trebjese.

„Najznačajniji projekat koji nas očekuje je park vjetrenjača na Gvozdu, koji ćemo poslije vjetrenjača na Krnovu realizovati i tako dodatno stabilizovati budžet Opštine. Strani investitori su zainteresovani za ulaganja“, poručio je Grbović.

Govoreći o problemu nezaposlenosti, Grbović je saopštio da je nikšićka opština prva u Crnoj Gori krenula sa Programom podsticanja zapošljavanja mladih.

„Opština je izdvojila iz budžeta 250 hiljada EUR za subvencioniranje plata mladih koji će dobiti posao kod vlasnika privatnih firmi koji su zainteresovani da podrže ovaj program. Javilo se dosta mladih, a zaposleno ih je 75. Problem je što je dosta poslodavaca tražilo građevinske, elektro i mašinske inžinjere, ekonomiste i pravnike, pa nijesmo uspjeli još tih planiranih 25 da zaposlimo“, naveo je Grbović.

On je rekao da ima dosta tih značajnih investicija i da podatak da je za godinu nezaposlenost sa prošlogodišnjih 18 odsto, sada svedena na 12,5 odsto, govori o njihovom značaju.

„Očekujem da se kroz nove razne projekte zaposli još hiljadu naših građana“, kazao je Grbović.

Grbović je rekao da je u Nikšiću ove godine ostvareno 53 odsto više noćenja nego prošle, ali da to još nije rezutat kojim su potpuno zadovoljni čelnici Opštine.

„Vjerujem da to može mnogo bolje, pa preduzimamo još koraka kako bi postigli zacrtani cilj. Izgradnja još tri hotela u gradu govori tome u prilog, kao i veliki broj privatnog smještaja koji se izdaje preko Bookinga“, zaključio je Grbović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR