15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CEDIS spreman za špic sezone

Ekonomija

Comments 0

CEDIS spreman za špic sezone

Izvor: Dnevne novine

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Redovni godišnji remont dalekovoda na Crnogorskom primorju je završen, a odrađena je i rekonstrukcija mreže od deset kilovolti, saopšteno je Dnevnim novinama iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Elektrodistributeri iz Herceg Novog, kako su kazali u kompaniji, završili su pred sezonu prokresivanje trase na dalekovodima Herceg Novi-Mokrine, Kameno-Ubli, Debeli Brijeg-Prijevor, Klinci-Brguli, Andrići-Kulinovići, Igalo-Trebesin, kao i trasu dalekovoda Herceg Park-Đurići.

“To je samo dio aktivnosti koje smo sproveli u cilju da se u kontinuitetu obezbijedi sigurno napajanje električnom energijom. Revitalizacija dalekovoda Kameno sa pripadajućim niskonaponskom mrežom i stubnim trafostanicama važan je posao koji je još urađen pred sezonu. Tu smo ugradili više od 60 visokonaponskih i oko 70 niskonaponskih stubova”, rekao je šef Službe održavanja tog konzumnog područja Mladen Popović.

On je naveo i da su zamijenjeni oprema i ormari na šest stubnih trafostanica i ugrađeno više od 80 izolatora na čelično rešetkastim stubovima. Popović podsjeća i da je Boku u martu i aprilu pogodilo nevrijeme koje je izazvalo probleme na nadzemnoj mreži, zbog čega je zamijenjen veliki broj stubova. To je, kako je istakao, doprinijelo stabilnijem napajanju u sezoni, a do sada je zamijenjeno više od 30 drvenih stubova.

“Pred zimu i ljeto intenziviraju se aktivnosti na pripremi mreže za drugačije vremenske uslove i povećan broj korisnika. Brojne aktivnosti obilježile su period od početka godine kako bi mreža na primorju spremno dočekala turističku sezonu”, naglasili su u CEDIS-u.

Ekipe iz Herceg Novog obišle su kompletnu mrežu od deset kilovolti i otklonile probleme kako bi se preduprijedili prekidi i obezbijedilo pouzdano napajanje.

CEDIS je radove sprovodio na dalekovodima u Grblju, Krivošiji i Kruševicama. U Kotoru je urađen i prokres trase i zamjena petnaest stubova na dalekovodu za Gornji Morinj koji će se revitalizovati i na njemu će biti zamijenjeno 70 stubova.

“Ekipe održavanja iz Kotora postavile su sedam novih stubova i SKS kabl na niskonaponskoj mreži Pelinovo. Postavljeno je pet stubova na mreži Orahovac kao i 13 novih stubova na mreži Dragalj. Izvršena je i rekonstrukcija niskonaponske mreže Tunel Kotor, postavljeni novi stubovi i novi vazdušni kabal kako bi se raspodijelilo opterećenje”, rekao je Popović. CEDIS-ove tivatske ekipe održavanja su, kako su naveli u kompaniji, u prethodnom periodu rekonstruisale niskonaponske mreže u Lastvi gdje je postavljeno novih 11 stubova i u Lepetanima gdje su zamijenili deset stubova i postavili novi SKS kabl. “Radilo se i na mrežama Krašići, Gošići i Dumidran gdje je postavljeno više od 20 novih stubova. Urađeno je i raskresivanje trase dalekovoda Radovići koji je i adaptiran”, zaključio je Popović.

Problem neplanska gradnja

Šef Službe održavanja u CEDIS-u Mladen Popović navodi da je urađeno sve kako bi sezona protekla bez problema.

“Problem neplanske gradnje u nekim područjima tivatske opštine je i dalje prisutan, kao i prethodnih godina, što svakako ugrožava sigurnost napajanja korisnika, ali ekipe su spremne da brzo reaguju kad god bude problema na bilo kojem dijelu mreže u konzumu Regiona 5”, istakao je Popović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR