14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Crnoj Gori angažovano preko  10.000 sezonaca

Ekonomija

Comments 0

U Crnoj Gori angažovano preko 10.000 sezonaca

Izvor: Mina business

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

U Crnoj Gori je ove godine već angažovano 10,36 hiljada radnika na sezonskim poslovima, što potvrđuje realnu ambiciju Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) da će njihov broj na kraju sezone biti veći nego ranijih godina.

Direktor ZZZ Suljo Mustafić, kazao je da je ta cifra respektabilna, posebno ako se ima u vidu da je ranijih godina, tokom cijele sezone, zapošljavano oko devet hiljada domaćih sezonaca.

“To, takođe, znači da je sada potpuno realna ambicija Zavoda, s početka godine, da ćemo na kraju sezone imati više zaposlenih sezonskih radnika nego ranije”, kazao je Mustafić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je ove godine, u vrhu prioriteta, veće uključivanje domaćih sezosnkih radnika na tržište rada.

“Počeli smo na vrijeme, pa su i rezultati već vidljivi”, saopštio je Mustafić.

Javna kampanja države pod nazivom Zaposlimo domaće – Da Crna Gora radi, doprinijela je, prema njegovim riječima, povećanju interesovanja domaćih radnika za sezonske poslove.

Mustafića je saopštio da su svi svjedoci pojave rada na crno, ali da Zavod, kao zasebna institucija, ne može da se bori sa tim negativnim trendom.

“U saradnji sa nadležnim državnim organima nastojimo da neformalni rad svedemo na, što je moguće, manju mjeru”, dodao je Mustafić.

On je podsjetio da je prema posljednjem izvještaju Zavoda, u Crnoj Gori 34,6 hiljada nezaposlenih, što je za 7,25 hiljada manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Stopa registrovane nezaposlenosti pala je ispod 15 odsto, dok je prošle godine u istom periodu bila veća” rekao je Mustafić.

On je kazao da će smanjenju nezaposlenosti u narednom periodu doprinijeti i programi osposobljavanja za rad kod poslodavca i za samostalan rad, vrijedni 834 hiljade EUR.

“Kroz ta dva programa, za koje je Zavod danas objavio konkurse, biće angažovano 500 osoba iz evidencije nezaposlenih", precizirao je Mustafić.

Zavod je danas potpisao i ugovore sa izvođačima projekata zapošljavanja osoba sa invaliditetom (OSI), u iznosu od skoro 2,7 miliona eura bespovratnih sredstava.

Javni poziv je bio otvoren od 25. aprila. Javilo se ukupno 137 aplikanata, a odobreno je 57 prjektnih ideja koje će Zavod, odnosno Fond za profesionalnu rehabilitaciju, finansirati.

Kroz te projekte planira se uključivanje 383 osobe. Od toga će njih 287 biti zaposleno tokom trajanaja projekta, a nakon završetka 134.

“Potpisivanje ugovora za finansiranje 57 projektnih ideja doprinosimo većem zapošljavanju OSI u Crnoj Gori. Realizacijom potpisanih ugovora planira se otvaranje novih i održivih radnih mjesta, čime će se, na dugoročnom planu, riješiti pitanje njihove nezapsolenosti”, smatra Mustafić.

Prema njegovim riječima, brojke pokazuju pozitivne pomake i rast interesovanja poslodavaca za zapošljavanjem OSI.

“Poslodavci koji zapošljavaju OSI imaju pravo na subvencije, a pritom se oslobađaju plaanja posebnog doprinosa, što predstavlja dvostruku dobit”, zaključio je Mustafić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR