15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za prvih šest mjeseci Plantaže prihodovale skoro deset miliona eura

Ekonomija

Comments 0

Za prvih šest mjeseci Plantaže prihodovale skoro deset miliona eura

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Na drugoj redovnoj śednici Odbora direktora kompanije „13 jul-Plantaže“ a.d., održanoj 30. jula ove godine, razmatrani su rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci, saopšteno je iz te kompanije.

"Prema izvještajima o poslovanju, Kompanija je za prvih šest mjeseci ostvarila ukupne prihode u iznosu od 9,7 mil. eura, što je 4% više u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu su veći za 5%. Prodajom flaširanih proizvoda (vina i rakija) na domaćem tržištu, ostvaren je prihod od 4,5 mil. eura što je 3% više u odnosu na prethodnu i na nivou plana za 2019. godinu. Prihodi od usluga u iznosu od 0,5 mil. eura su veći za 102% u odnosu na prethodnu godinu i 29% veći u odnosu na plan", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, ukupni troškovi za prvih 6 mjeseci ove godine iznose 15,2 miliona eura.

"U prvoj polovini godine, periodu u kojem poljoprivredni sistemi zbog sezonskog karaktera proizvodnje bilježe veće rashode od ostvarenih prihoda, Kompanija je zabilježila gubitak. Rast troškova uslovili su: povećani inputi sa tržišta i obim proizvodnje, teška poljoprivredna godina imajući u vidu da su nepovoljne vremenske prilike, ekstremno velika koločina padavina i grad, uslovili rast troškova zaštitnih sredstava za vinograde, breskvu i nektarinu na Ćemovskom polju, kao i problemi u obezbjeđivanju kvalifikovane radne snage. Zbog povećanih inputa sa tržišta, najveći rast bilježe troškovi repromaterijala kao rezultat zanačajno većeg obima flaširanja od gotovo 80% u odnosu na prethodnu godinu", kazali su iz "Plantaža".

Kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe, krajem trećeg kvartala, slijedi faza stabilizacije bilansa i ulazi se u zonu ostvarivanja pozitivnih finansijskih rezultata, dobiti odnosno profita, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR