8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bivši rudari najavili radikalizaciju protesta

Izvor: Foto: RTCG

Ekonomija

Comments 0

Bivši rudari najavili radikalizaciju protesta

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita ponovo su se okupili na spornom zemljištu na kojem je trebalo da se grade njihovi stanovi i najavili radikalizaciju protesta ukoliko ne budu obustavljeni započeti radovi na toj lokaciji.

Riječ je o zemljištu od oko 18,7 hiljada kvadratnih metara na atraktivnoj lokaciji preko puta upravne zgrade Rudnika boksita, za koje je 2008. procijenjena vrijednost od 1,8 miliona eura. Na osnovu toga oko 260 rudara, koji tokom decenija rada nijesu riješili stambeno pitanje, potražuju novčane naknade i osporavaju prodaju do okončanja započetih sporova.

U ime okupljenih bivših radnika, Božidar Đilas pitao je ko je tokom protekle sedmice, nakon njihovog prvog okupljanja, počeo radove na tom zemljištu, koje je pod sporom i istragom Specijalnog tužilaštva, a na kojem je 2008. postavljen kamen temeljac za gradnju deset stambenih zgrada za rješavanje stambenog pitanja rudara.

Đilas je kazao da su do sada dva puta slali urgencije Specijalnom tužilaštvu, ali da su se nadležni u državi, Privrednom sudu i stečajnoj upravi oglušili o njihove zahtjeve da se riješi pitanje zemljišta za koje tvrde da se nezakonito preprodaje.

”Prije oko dvije i po godine uputili smo zahtjev Specijalnom tužilaštvu, ali izgleda da se sve radi kako bi došlo do zastare predmeta, što nećemo dozvoliti. Ko može da bez tendera nekome da prostor u vrijednosti od 300 hiljada eura”, pitao je Đilas.

Prema njegovim riječima, većina okupljenih rudara morala je u penziju bez otpremnina i stambenih kredita, koje su dobile njihove kolege koje su imale uslove da ranije napušte Boksite, iako su decenijama od plata izdvajali u stambeni fond preduzeća.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR