17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počinje nova faza programa "Energetski efikasan dom": Beskamatni krediti za građane

Ekonomija

Comments 0

Počinje nova faza programa "Energetski efikasan dom": Beskamatni krediti za građane

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Ministarstvo ekonomije sjutra pokreće novu fazu programa "Energetski efikasan dom" čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i  razvoj tržišta sistema za grijanje na moderne oblike biomase u Crnoj Gori, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Kako navode, program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera  energetske efikasnosti u domaćinstvima. Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo 100.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za:

-       kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), koji uključuju kotlove/peći, cijevni razvod i/ili radijatore;

-       ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i

-       ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

U okviru Programa, građani će, kako su kazali, biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 €, sa periodom otplate do šest (6) godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo ekonomije subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.

Ministarstvo ekonomije sprovodi ovaj Program u saradnji sa partnerskim firmama (izvođačima radova): Mikromont (Bijelo Polje), Home Systems (Podgorica), Plam Inženjering (Podgorica), Veneta Plamen (Podgorica), Energos (Podgorica) i konzorcijum "LD gradnja-Cerovo" (Nikšić), kao i partnerskim bankama: Hipotekarna banka i Lovćen banka.

Programom je, dodaju, predviđeno da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa "Energetski efikasan dom".

Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu ekonomije, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u Programu "Energetski efikasan dom", uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan odnosno da je u procesu legalizacije.

Zahtjev i propratna dokumentacija se može dostaviti na arhivu Ministarstva ekonomije (Rimski trg 46, 81000 Podgorica) lično ili putem pošte ili putem mejla na: [email protected]

Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo ekonomije izdaje uvjerenje da je građanin kvalifikovan za učešće u Programu, nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit.

Procedure za implementaciju programa "Energetski efikasan dom", kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga ponuđenih u okviru Programa, obrazac zahtjeva za dobijanje uvjerenja za učešće u Programu mogu se preuzeti na linku: www.energetska-efikasnost.me

U prethodnoj fazi, kako su naveli, programa "Energetski efikasan dom", mjere energetski efikasnosti su primjenjene u 93 domaćinstva u Crnoj Gori. Program predstavlja svojevrstan nastavak programa "Energy Wood", koji je Ministarstvo ekonomije kroz tri faze realizovalo od 2013. godine i u okviru kojeg je ugrađeno oko 1.010 sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.

Sve informacije u vezi navedenog programa možete dobiti putem e-mail: [email protected] ili putem tel. 020 482 186.

Informacije o dinamici sprovođenja Programa biće redovno objavljivane na sajtu: www.energetska-efikasnost.me, zaključili su  u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR