16 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sindikati čekaju konkretne korake o povećanju zarada

Ekonomija

Comments 0

Sindikati čekaju konkretne korake o povećanju zarada

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Sindikati zdravstva, doktora medicine i prosvjete ohrabreni su uvjeravanjima predsjednika Vlade Duška Markovića da će Vlada inicirati razgovore na temu povećanja zarada u zdravstvu i prosvjeti i ocjenjuju da takav korak može biti uvod u dugo očekivane promjene.

Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za Pobjedu da u tom tijelu očekuju da će nastavak razgovora o povećanju zarada, koji je kako je pojasnila, počeo još prije ljeta, krajem septembra biti nastavljen, te da će se u slučaju dogovora sa primjenom krenuti već početkom godine.

"Naši zahtjevi su predati Ministarstvu zdravlja, jer smo već prije ljeta počeli razgovore i očekujemo krajem septembra i početkom oktobra nastavak, da vidimo koje su sada mogućnosti države. Ako stoje premijer i Vlada iza toga, naći će se rješenje. Nadam se da ćemo ovog trenutka dobiti mnogo veće koeficijente, shodno Zakonu o zaradama u javnom sektoru, gdje su ista ili srodna zanimanja daleko više vrednovana. Želimo da postignemo ravnopravnost i pravednost u ovom trenutku, a o daljim koracima i povećanjima biće i dalje riječi", kazala je Krivokapić.

Iz Sindikata doktora medicine su kazali da nakon obećanja premijera, očekuju konkretne korake "da bi se uvjerili da Vlada mijenja pristup i pokazuje odgovornost za zdravstveni sistem"

"Kvalitetan zdravstveni sistem i kvalitetno obrazovanje su stubovi države i garancija njenog prosperiteta. Najpouzdanija ulaganja su ulaganja u ljude, naročito u naš najbolji kadar koji mora biti sačuvan uprkos svim izazovima sa kojima se nosimo. Želimo da vjerujemo da i u Vladi konačno razumiju razmjere problema odlaska kvalitetnih kadrova iz javnog zdravstvenog sistema zbog socio-ekonomske nesigurnosti", kazala je predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić.

Ona je podsjetila da su osnovne zarade ljekara u Bosni i Hercegovini, značajno veće od crnogorskih, osnovne plate ljekara na Kosovu su 1.200 eura, dok su zarade doktora u Hrvatskoj i Sloveniji još veće.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kazao je za Pobjedu da ih je ohrabrila izjava premijera, te da su iz Sindikata ubijeđeni da zarade u prosvjeti treba da budu povećane ne samo 10 odsto, nego i više.

Kako kaže, očekuju sljedeći korak Vlade, te usaglašavanje Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija.

"Ušli smo u fazu pregovora, pripremili prijedlog nacrta izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora sa akcentom na povećanje koeficijenata. Po odluci glavnog odbora Sindikata prosvjete usaglasili smo da povećanje bude u prosjeku 10 odsto. Imali smo sastanak prošle sedmice, pregovarali, usaglasili i dogovor je da sljedeća instanca bude Ministarstvo finansija", objasnio je Pavićević.

On navodi da očekuje da pregovori budu završeni do kraja godine "kako bi se sve ukalkulisalo u budžet".

Poručuje, da ni u jednom slučaju od zahtjeva neće odustati.

"Borićemo se do kraja, ovo je naš minimum i ispod toga ne pristajemo", kazao je Pavićević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR