6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Znatno više gostiju iz Zapadne Evrope i Skandinavije

Izvor: YouTube Screenshot

Ekonomija

Comments 0

Znatno više gostiju iz Zapadne Evrope i Skandinavije

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Rast prihoda od turizma, prije svega od boravišne takse i prometa, koji bilježimo već više od deceniju, na naše zadovoljstvo, zadržao se i u ovoj godini, budući da su oboreni rekordi na nekoliko nivoa, kazali su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije.

"Ne samo da je evidentirano više turističkih dolazaka i noćenja, već smo imali i sezonu koja je trajala duže, a bilježimo i značajan rast kada su u pitanju posjete iz zemalja Zapadne, Sjeverne i Srednje Evrope – poručili iz NTO.

Oni dodaju da je ključna novina koja je obilježila ovu turističku sezonu veliki porast broja gostiju iz Njemačke, zemalja Skandinavije i Beneluksa, dominantno u periodu predsezone, što je posebno važno sa aspekta produženja turističke sezone, kao i nastavak pozitivnih trendova i dvocifrenih stopa rasta sa svih ostalih, za našu destinaciju prioritetnih emitivnih tržišta Francuske, Velike Britanije, Poljske.

"I ove godine najviše je evidentirano gostiju iz Rusije i zemalja regiona. Međutim, kada je riječ o strukturi turista, imamo veliki rast upravo turista iz Zapadne Evrope i Skandinavije. Isto tako veoma je važno napomenuti da osim porasta sa ovih tržišta prisutan je i trend rasta iz vanevropskih zemalja, prije svega sa tržišta Kine, SAD i Izraela, gdje takođe bilježimo dvocifrene stope rasta" – kazali su iz NTO.

Kako su kazali, kada su u pitanju dolasci međunarodnih turista u ukupnom turističkom prometu koji je ostvaren tokom prvih šest mjeseci ove godine, zemlje kod kojih bilježimo najveći rast su: Njemačka (146,52%), Norveška (99,85%), Švedska (93,69%), Danska (93,59%), Austrija (42,22%), Velika Britanija (23,58%) i Poljska (22,52%). Ovo je sve, kako oni objašnjavaju, rezultat sve bolje dostupnosti naše destinacije koja je ključ za razvoj cjelogodišnjeg turizma.

"Crna Gora je posljednjih godina unaprijedila aviodostupnost što je uticalo na činjenicu da danas imamo znatno raznovrsniju strukturu gostiju. Tokom ove godine crnogorski aerodromi bili su povezani sa više od 70 destinacija, a samo tokom prethodne dvije godine otvoreno je čak 36 novih avio-linija. Većina sezonskih letova traje do kraja oktobra i u skladu sa tim očekujemo i dobru postsezonu. Pored unaprijeđene aviodostupnosti, rastu broja gostiju prethodila je i intenzivna promocija destinacije na ključnim emitivnim tržištima" – kazali su iz NTO Pobjedi.

Pored toga što su u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom učestvovali na najznačajnijim turističkim sajmovima i berzama na našim vodećim emitivnim tržištima, organizovali su i više od 50 studijskih posjeta medija i turoperatora, blogera i influensera, s fokusom na tržišta Njemačke i Austrije sa kojih ove godine bilježimo veliki rast.

"Takođe, sve snažnijom saradnjom javnog i privatnog sektora značajno smo podigli kvalitet usluge na svim nivoima što je rezultiralo produžetkom boravka turista, ali i povećanjem turističke potrošnje" – istakli su iz NTO.

Prema njihovim riječima, iako još uvijek segment ,,sunce i more“ generiše najveći broj dolazaka i prihoda, sve je više interesovanja za turistički proizvod na sjeveru naše zemlje.

"Turisti su sve više zainteresovani da svoj odmor provedu u Crnoj Gori van glavne turističke sezone, da otkriju ljepote crnogorskih nacionalnih parkova, naša etno sela i brojne adrenalinske aktivnosti u netaknutoj prirodi, što potvrđuje i ostvareni turistički prihod i promet u periodu predsezone. Sjeverni region prepun je avantura i idealan za istraživanje, a zaljubljenici u avanture upravo traže doživljaj i nešto autentično" – naglasili sz iz NTO.

Kako su kazali, u prilog tome govore i brojni afirmativni članci o ponudama našeg sjevera koje su objavili poznati svjetski i mediji iz regiona.

"Ova destinacija naročito je privlačna gostima Zapadne i Srednje Evrope, dok turisti koji dolaze sa dalekih tržišta tokom svoga boravka u našoj zem l j i u g l av n o m k o r i s t e izletničke programe i obilaze cijelu Crnu Goru. U prilog tome govore i rekordi kada su u pitanju posjete nacionalnim parkovima koje je od početka godine posjetilo pola miliona turista. Turisti iz regiona i Rusije tradicionalno najviše borave na crnogorskoj obali, međutim i kod njih je prisutna sve veća želja za istraživanjem destinacije, naročito kroz posjetu nacionalnim parkovima i kulturno-istorijskim spomenicima" – kazali su iz NTO.

Da bi se pozicionirali kao visokokvalitetna turistička destinacija, kako naglašavaju iz Nacionalne turističke organizacije, rade na razvoju široke lepeze ponude.

"Ne zapostavljamo kupališni niti druge vidove turizma, već u kontinuitetu radimo na njihovoj diverzifikaciji i obogaćivanju ponude" - poručili su iz NTO CG.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR