10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Informaciono-komunikacione tehnologije šansa za ekonomski rast

Ekonomija

Comments 0

Informaciono-komunikacione tehnologije šansa za ekonomski rast

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju najveću šansu regiona za ekonomski rast, jačanje konkurentnosti i kompletnu transformaciju društva, kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić.

On je, na međunarodnoj konferenciji "Regulatorna djelatnost u oblasti elektronskih komunikacija", rekao da je roming sporazum između šest zemalja Zapadnog Balkana dokaz da sve zemlje partneri rade odgovorno.

“Time dokazujemo još nešto, da znamo i možemo da radimo zajedno, kao i da rezultati naših projekata donose konkretne i održive benefite svim građanima ovog dijela Evrope”, kazao je Srzentić, prenosi Infobiro.

On je naveo da je konferencija koja je otvorena danas u Budvi u okviru Festivala informatičkih dostignuća, Infofesta, jedan od najeminentnijih skupova u kojem se razmatraju aspekti regulacije tržišnih razvojnih politika u oblasti komunikacija.

“Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju možda i najveću šansu ovog regiona za ekonomski rast, jačanje konkurentnosti i kompletnu transformaciju prirode i društva”, naveo je Srzentić.

Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Branko Kovijanić, istakao je da vjeruje da će iskustva koja će tokom naredna dva dana biti prezentovana biti korisna svim učesnicima, predstvnicima regulatora tržišta, ministarstava, kreatorima politike i razvoja ovog sektora, kao i operatorima, koji će u narednom periodu biti suočeni sa novim izazovima koji donose nove tehnologije i mreže.

On je podsjetio da se ideja organizacije ove međunarodne konferencije, na kojoj bi se razmjenjivala iskustva u oblasti regulatorne djelatnosti u sektoru elektronskih komunikacija, pojavila 2003. Godine.

Kovijanić je kazao da se potvrda kvaliteta konferencije ogleda i kroz dugogodišnju prisutnost Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), sa kojom već posljednjih sedam godina organizuju konferenciju.

Izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović istakao je da je, iako je naziv ovogodišnje konferencije "Buduća regulacija za sveobuhvatnu povezanost", osnova svega povezanost ljudi.

“Pokrenuta je inicijativa za dosta sporazuma, potpisan je danas jedan važan tehnički sporazum o koordinaciji radio-frekvencija”, kazao je on.

Stalna koordinatorka Sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Fiona McCluney rekla je da je osim postizanja razvojnih ciljeva UN-a, važno da se poštuje i slogan “Niko ne smije ostati po strani”.

Ona je poručila da naročito treba voditi računa o starijoj generaciji, ruralnim područjima, kao i porodicama koje imaju manje mogućnosti povezivanja sa digitalnim sektorom.

“Ja sam shvatila da je u tom smislu donešeno više inicijativa za adekvatne politike, posebno za jačanje mogućnosti pristupa obrazovanju i za unaprjeđenje uloge nastavnika i profesora i uopšte približavanje ove ideje svim građanima u državi”, dodala je McCluney.

Na Konferenciji je prijavljeno oko 150 učesnika iz 17 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, a učesnici su predstavnici regulatornih agencija, ministarstava, operatora, međunarodnih institucija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR