12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Rade na ispunjavanju preduslova za uspostavljanje poreske policije"

Izvor: Foto: Schreenshot rtcg

Ekonomija

Comments 0

"Rade na ispunjavanju preduslova za uspostavljanje poreske policije"

Izvor: Mina bussines

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Dalja bilateralna saradnja crnogorske i Poreske uprave Srbije doprinijeće definisanju daljih aktivnosti na ispunjavanju preduslova za uspostavljanje poreske policije u Crnoj Gori, u cilju efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije.

Iz PU je saopšteno da će tokom radne posjete delegacije PU Srbije, na čelu sa direktoricom Draganom Marković, biti dogovoren okvir za dalju bilateralnu saradnju između poreskih uprava dvije države koja će definisati aktivnosti na ispunjavanju zakonodavnih, organizacionih i logističkih preduslova za uspostavljanje poreske policije u PU Crne Gore.

“Imajući u vidu strateški cilj PU Crne Gore u vezi sa uspostavljanjem poreske policije, kao i činjenicu da PU Srbije ima dugogodišnje iskustvo u toj oblasti, posjeta je prilika za razmjenu informacija o zakonskom okviru, funkcionalnim zahtjevima i benefitima postojanja ove organizacione cjeline za otkrivanje i sankcionisanje različitih oblika privrednog kriminala, posebno poreskih prevara”, navodi se u saopštenju.

Direktor PU Miomir M. Mugoša, predstavio je aktivnosti sprovedene tokom prethodnog perioda kroz sveobuhvatnu reformu, koja osim modernizacije osnovnih poslovnih procesa, kao što su naplata, upravljanje dugom i kontrola, podrazumijeva i funkcionalnu reorganizaciju i realizaciju izuzetno vrijednih i značajnih projekata u saradnji sa stranim ekspertima.

On je kazao da je zadovoljan uspješnom bilateralnom saradnjom PU dvije države, naročito imajući u vidu proces evropskih integracija koji nameće potrebu harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i jačanje administrativnih kapaciteta za funkcionisanje unutar evropske zajednice.

Marković je saopštila da je značajna regionalna saradnja za nalaženje rješenja za zajedničke izazove s kojima se suočavaju poreske uprave zemalja balkanske regije zbog istorijski sličnog konteksta u kojima iste posluju.

Ona je rekla da su poreske uprave važne u sistemu upravljanja javnim finansijama, kao i da postoje velika očekivanja u dijelu obezbjeđivanja prihodne strane budžeta i finansiranje infrastrukturnih potreba države i društva u cjelini.

Osim poreske policije, tokom posjete delegacija PU Srbije prezentovaće svoja iskustva u oblasti inspekcijskog nadzora, kao i sprovođenja cjelokupne reforme i transformacije Poreske uprave, u skladu sa trendovima razvoja informacionih tehnologija i rastuće potrebe za digitalizacijom servisa za poreske obveznike.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR