18 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković iz Pljevalja: Pokrećemo proceduru za raskid ugovora o gradnji nekoliko malih HE

Ekonomija

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Marković iz Pljevalja: Pokrećemo proceduru za raskid ugovora o gradnji nekoliko malih HE

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U Pljevljima su danas donijete važne odluke, kazao je nakon sjednice Vlade premijer Duško Marković.

"Danas Vlada šalje jasnu poruku da je njeno opredjeljenje odgovoran odnos prema životnoj sredini", kaže premijer.

Građani Pljevalja nemaju kvalitet života srazmjeran resursima kojima Pljevlja raspolažu, kazao je on. 

"Razmatrali smo izvještaje o već započetim investicijama i aktivnostima značajnim za grad. Data je saglasnost na prijedlog Opštine da se od zagađivača u budžet slivaju namjenska sredstva. Zagađivači će plaćati naknadu i čuvati okolinu. Nema napretka na starim tehnološkim rješenjima", kazao je premijer. 

Tema na Vladi je bila i izgradnja malih hidroelektrana, kazao je premijer. 

"Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomije da otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji male HE na Bistrici, zatim u Plavu, Bukovici u Šavniku i Andrijevici. U narednom periodu odredićemo se i u odnosu na ostale projekte sa sličnim problemima", kazao je premijer. 

Predsjednik Vlade rekao je da su u Pljevljima u toku investicije vrijedne gotovo stotinu miliona eura:

"U toku je sanacija dvije ekološke crne tačke: Deponije pepela i šljake Maljevac (TE Pljevlja) – radovi su već u toku i koštaće 3,2 miliona eura; Flotacionog jalovišta rudnika Šuplja Stijena – odabran je izvođač radova vrijednih 7,8 miliona eura; otvorene su ponude za ekološku rekonstrukciju termoelektrane u koju će biti uloženo 54 miliona eura; usaglašen je koncept i način finansiranja toplifikacije grada iz termoelektrane kao osnovnog i najracionalnijeg izvora toplote; došli smo do odgovarajućeg modela ekološke naknade.

Vlada je danas dala saglasnost na prijedlog odluke Opštine Pljevlja, kojom će se, na pravedan način, od najvećih zagađivača u opštinski budžet svake godine slivati između 2,5 i 3 miliona eura namjenskih sredstava. U toku je rekonstrukcija regionalnog puta Pljevlja – Metaljka u dužini od skoro 17 kilometara za koji smo izdvojili 12 miliona eura. Otvorene su ponude za rekonstrukciju magistralnog puta Pljevlja – Mihajlovica vrijednosti 8 miliona eura. Završili smo magistralni put Crkvice – Vrulja vrijednosti 5 miliona eura, kao i projekte rekonstrukcije mosta na Tari i prilaznih saobraćajnica. Dakle, u Pljevlja se ulaže slovom i brojem - 100 miliona eura", rekao je premijer.

Marković je rekao da je danas na sjednici bilo riječi i o dugu opštini Pljevlja po osnovi koncesija te da je Vlada zadužila Poresku upravu, nadležni sekretarijat Opštine Pljevlja i zaštitnika državnih interesa da pronađu adekvatno rješenje i da se nedostajuća sredstva budžetu Opštine Pljevlja po osnovu nenaplaćenih koncesija obezbijede.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR