12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnu Goru posjetilo 104 odsto više kineskih turista

Ekonomija

Comments 0

Crnu Goru posjetilo 104 odsto više kineskih turista

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Armend Mila učestvovao je na 13. Forumu o turističkim trendovima i predviđanjima o turizmu u Guilinu u Kini, koji organizuje Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Turistička asocijacija Azije i Pacifika (PATA), saopšteno je iz MORT-a.

Glavna tema ovogodišnjeg foruma jeste praćenje turističkih kretanja i trendova u svijetu, odnosno kako se na osnovu podataka dobijenih njihovim praćenjem može oblikovati budućnost turizma i kako se mogu implementirati saznanja i analize trendova u strategijama razvoja kao i drugim pratećim dokumentima.

Pored delegacije UNWTO-a i PATA,-e na Forumu takođe učestvuju predstavnici drugih zemalja, Svjetske banke, kao i najvećih turoperatora.

Kako je navedeno, generalni direktor Mila održao je brojne sastanke sa predstavnicima provincije Guilin kako bi razmijenili promotivna iskustva dviju destinacija, predstavnicima tehnoloških i softverskih kompanija kao što su „Amadeus“ kao lider tehnoloških dostignuća u turizmu i „Positium“, lider u prikupljanju podataka preko telefonskih mreža, a sve u cilju unapređenja sistema prikupljanja i obrade podataka.

"Mila se takođe susreo sa dekanom fakulteta za Menadžment u turizmu, politehničkog Univerziteta Hong Konga i sa njim razgovarao o važnosti kadrova i problemima sa kojim se destinacije susreću prilikom njihovog angažovanja.
Na sastanku sa predstavnicima UNWTO-a, koje je predvodio izvršni direktor UNWTO-a Manuel Butler razmatrano je kako približiti Crnu Goru azijskim turistima, s obzirom na to da je Azija na prvom mjestu po broju emitivnih turista", navedeno je u saopštenju.

Takođe, na sastanku je bilo riječi i o uključivanju lokalnog stanovništva u kreiranju politike prilikom razvoja lokalnih destinacija.

"Prema podacima UNWTO-a, oko 130 miliona kineskih turista putovalo je 2018. godine. Od tog broja, Crnu Goru je, u svim vidovima smještaja, posjetilo 42.715 kineskih turista, što je oko 82 odsto više u odnosu na 2017. Ostvarili su 56.620 noćenja, tj. oko 67 odsto više u odnosu na godinu ranije. Prosječno su boravili 1,33 dana, a u ukupnoj strukturi inostranih noćenja ostvarili su 0,45 odsto.

U periodu od januara do avgusta ove godine, u osnovnim vidovima smještaja Crnu Goru posjetilo je oko 44 hiljade kineskih turista, što u odnosu na isti period 2018. predstavlja rast od 104 odsto. Ostvarili su 56.912 noćenja što je 95 odsto više. Prosječno su se zadržavali 1.27 dana, a u ukupnoj strukturi inostranih noćenja ostvarili su oko dva odsto", piše u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR