9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podmorski kabl između Crne Gore i Italije pušten u rad

Izvor: Screenshot

Ekonomija

Tag Video
Comments 0

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije pušten u rad

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije zvanično je pušten u rad. Taster za puštanje u rad pritisnuli su predsjednik Milo Đukanović na ceremoniji u Kotoru i predsjednik italije Serđo Matarela u Italiji.

"Ovo je veliki dan za Crnu Goru i Italiju, dvije tradicionalno prijateljske zemlje, koje je Jadransko more spojilo zauvijek. Od danas još čvršće. Završetkom grandioznog projekta za 21. vijek - podmorske elektro-energetske konekcije, koju puštamo u rad. Vjerujem da nam je svima čast što smo dio ovog velikog događaja. Velikog ne samo za naše države, već i za Balkan i Evropu.

Prošlo je samo tri godine od polaganja prve sekcije energetskog kabla sa crnogorske strane, a danas na jednoj i drugoj obali već svjedočimo djelu vrijednih neimara, trijumfu vizije, pregnuća i znanja, ovom savremenom tehnološkom ostvarenju", kazao je predsjednik Đukanović na ceremoniji.

Projekat podmorske elektro-energetske konekcije predstavlja, dodaje, ne samo čvrstu energetsku vezu između Crne Gore i Italije, između Balkanskog i Apeninskog polustrva, već model dalje integracije evropskog kontinenta.

"Ovo je konkretan primjer evropskih integracija. Primjer šta zemlja članica i cijela EU mogu dati Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana. Ali i obrnuto - šta Crna Gora i zemlje Zapadnog Balkana mogu dati EU. Primjer saradnje, pametnog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti", kaže Đukanović.

Dodaje da je ovo jedan od mega-razvojnih projekata koji mijenjaju ekonomsku fizionomiju našeg društva, zauvijek i nabolje.

"Danas, više nego ikada u istoriji, energetska stabilnost predstavlja ključni element nacionalne i međunarodne bezbjednosti. Ona je mnogo pouzdanija pristupom zajedničkom energetskom tržištu. Tako će i naši sadašnji i planirani proizvodni kapaciteti doživjeti punu tržišnu valorizaciju. Takođe, podmorski dvosmjerni kabl obezbjeđuje Crnoj Gori lak i pristupačan uvoz električne energije, i omogućava da u punoj mjeri iskoristi prednosti pozicije dijela integrisanog energetskog tržišta", poručuje Đukanović.

Đukanović poručuje kako podmorska elektro-energetska konekcija nije samo energetska spona koja povezuje Zapadnu i Jugostočnu Evropu.

"Ona predstavlja i izvanrednu demostraciju ideje integracije kapitala, ljudi i vizije. Podsjetiću, vrijednost čitavog projekta, uključujući i Trans-balkanski koridor kroz Crnu Goru iznosi oko milijardu eura. To je jedan od najozbiljnijih poduhvata u Evropi kada je u pitanju elektro-prenosna infrastruktura.

Kaže kako danas Crna Gora na konkretan način pokazuje da je dorasla da bude dio razvijene Evrope i to u najzahtjevnijoj oblasti u kojoj znanje i stručnost jasno dolaze do izražaja.

"Vjerujem da na ovaj način vodimo najbolju integracionu politiku, koja će odstraniti sve trenutne i eventualno buduće političke prepreke, i otvoriti nove mogućnosti za sve.
Pozivam potencijalne investitore iz Italije, kao i iz drugih zemalja, da zajedno radimo na izgradnji novih održivih izvora zelene energije u Crnoj Gori. Mi sve više računamo na obnovljive izvore energije - na vjetar i sunce, kako bi se zaštitili od rizika snabdijevanja, naročito imajući u vidu klimatske promjene. Računamo i na prednosti koje nudi kombinacija tehnologija, kontinuirana proizvodnja fotonaponske energije tokom dana i energije vjetra noću. Korišćenje obnovljivih izvora energije osim što povećava energetsku efikasnost, smanjuje emisije gasova staklene bašte u kopnenom saobraćaju. Pouzdanijem snabdijevanju može znatno doprinijeti i modernizacija mreže. Zato koristim priliku da pozovem Ternu da nastavimo saradnju i radimo na razvoju pametnih mreža za prenos i distribuciju električne energije u Crnoj Gori, koja će se širiti na region", kazao je Đukanović.

Predsjednik Italje Serđo Matarela je rekao da realizacija projekta podmorskog kabla između Crne Gore i Italije predstavlja podsticaj za dalje intenziviranje saradnje dvije zemlje.

"Efikasna i bezbjedna energetska veza je presudan uslov za život, progres i razvoj našeg savremenog društva i predstavlja značajan doprinos svim građanima i preduzećima", rekao je Matarela.

Predsjednica Terna-e Katja Bastioli kazala je da je događaj od istorijskog značaja, koji svjedoči o važnosti veze dvije države, koja će ojačati stupanjem u rad interkonekcije.

"Infrastruktura između dvije zemlje donijeće benefite za obje zemlje", kazala je Bastioli.

Elektroenergetska interkonekcija između Crne Gore i Italije predstavlja ključno čvorište energetskih veza i od presudnog je značaja za cjelokupno područje Balkana u Evropsku uniju, preko Italije i predstavlja impuls za niz mogućnosti koje se odnose na operativnu sigurnost međusobno povezanih energetskih sistema i upravljanja tokovima na električnoj mreži kao i za sve sigurnije, efikasnije i održivije tržište električne energije“, rekao je direktor Terna-e, Luiđi Feraris.

Govoreći o tehničkim karakteristikama podmorskog kabla, Feraris je istakao da ova interkonekcija Crne Gore i Italije predstavlja tehnološku izvrsnost.

"Ukupne dužine 445 kilometara, od čega 420 kilometara podmorskog kabla i maksimalne dubine od 1.200 metara ukopanih do dubine od 700 metara, povezuje konvertorske stanice Ćepagati u Italiji i Lastve kod Kotora u Crnoj Gori“, kazao je Feraris koji je cjelokupnu javnost Crne Gore i Italije upoznao sa ostalim tehničkim detaljima.

Za svaku stanicu postoji sedam transformatora za konverziju od po 400 tona, četiri reaktora, šest sistema filtera, šest zgrada za svaku stanicu visine do 24 metra, na površini od oko sedam hektara i konvertor za svaku salu sa ventilima.

"Realizacija radova je zahtijevala više od 600 dana istraživanja mora, 60 dana postavljanja i 140 dana zaštite, a sve to za kabl prečnika 15 centimetara i težine od oko 44 kilograma po metru“, rekao je direktor Terna-e dodajući da je danas otvoren prvi pol od 600 mW elektrode koji će zajedno sa drugim polom imati kapacitet prenošenja istosmjerne struje do 1.200 MW i u uvozu i u izvozu i da će snaga u prvoj fazi projekta 600 MW jednaka je godišnjim potrebama nešto više od milion porodica.

Sa italijanske strane, u realizaciji projekta je učestvovalo 80 preduzeća sa, prosječno, oko 100 radnika dnevno na terenu, a sa crnogorske strane - 44 preduzeća sa, prosječno, 80 radnika dnevno na terenu.

Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometara, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra.

Investicija je vrijedna oko milijardu eura.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR