15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ŽICG nabaviće mehanizaciju i mašine za održavanje infrastrukture

Izvor: Foto: RTCG

Ekonomija

Comments 0

ŽICG nabaviće mehanizaciju i mašine za održavanje infrastrukture

Izvor: Mina business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Željeznička infrastruktura (ŽICG) će, zahvaljujući podršci Vlade, nabaviti veoma značajne kombinovane mehanizacije za održavanje infrastrukture i mašine koje se koriste prilikom otklanjanja smetnji od vanrednih događaja i nesreća, saopštio je predsjednik Odbora direktora tog preduzeća Safet Kalač.

On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici usvojila projekciju za izradu budžeta za narednu godinu, u kojoj je ŽICG-u ipak dala garancije od 11 miliona EUR za zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za nabavku mehanizacije za održavanje željezničke infrastrukture.

"Država prepoznaje značaj gradnje i modernizacije željezničke infrastrukture i njenog održavanja, stvarajući uslove za bezbjedan i siguran željeznički saobraćaj.

Za velike infrastrukturne projekte potrebna je, kao i do sada, pomoć Vlade, resornog Ministarstva, kao i međunarodnih finansijskih institucija i komercijalnih banaka”, naveo je Kalač u saopštenju objavljenom na sajtu kompanije.

Prema njegovim riječima, prioritet preduzeća je očuvanje postojeće infrastrukture, kao i unapređenje, modernizacija i uspostavljanje bolje i kvalitetnije povezanosti sa okruženjem.

U kompaniji su, nakon sprovedene procjene stručne komisije, konstatovali da je za potrebe boljeg funkcionisanja sektora za održavanje građevinske infrastrukture neophodna nabavka dijela mehanizacije - drezine, dvoputog bagera, podbijačice i mašine za zamjenu pragova.

“Te mašine, između ostalog, u svom radu skraćuju vrijeme za rekonstrukciju, smanjuju broj radnika i povećavaju efikasnost poslovanja. Na taj način ćemo povećati i prohodnost svim operaterima koji koriste trase ŽICG i brzinu kretanja vozova na trasama željezničke infrastrukture i vraćanje na projektovani nivo čitavom dužinom”, rekao je Kalač.

On je zaključio da ŽICG u narednom periodu planira da realizuje velike infrastrukturne projekte sanacije i modernizacije željezničke infrastrukture, koji će imati za cilj postizanje visokog nivoa bezbjednosti i sigurnosti željezničkog saobraćaja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR