13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Planirano zaduženje od 590 miliona eura

Ekonomija

Comments 0

Planirano zaduženje od 590 miliona eura

Izvor: Mina business

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta, u narednoj godini, iznosiće 590 miliona EUR, navodi se u Predlogu odluke o zaduživanju Crne Gore za sljedeću godinu.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o zaduživanju Crne Gore za sljedeću godinu, kojom su definisani kreditni aranžmani koji će biti zaključeni u skladu sa Zakonom o budžetu za narednu godinu.

Iz Vlade su kazali da je tom odlukom definisan iznos nedostajućeg novca za finansiranje budžeta u narednoj godini.

„Odlukom je definisana i mogućnost zaduženja za potrebe refinansiranja duga i stvaranja rezerve i održavanja tekuće likvidnosti, nezavisno od granice godišnjeg porasta duga, kao i za refinansiranje i reprogramiranje kratkoročnih pozajmica i hartija od vrijednosti“, kazali su iz Vlade.

U toj odluci navodi se da će nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta, u narednoj godini, iznositi 590 miliona EUR.

“Država će, u narednoj godini, koristiti depozite u iznosu do 490 miliona EUR i novac iz aranžmana sa kineskom Exim bankom, u iznosu do 100 miliona EUR”, stoji u odluci.

Kako se navodi, država će u u narednoj godini izdati garancije do 49 miliona EUR, za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe nabavke mehanizacije za održavanje pruga i nove opreme za pomoćni voz.

Prema Predlogu odluke, garancije od 11 miliona EUR biće izdate i za kreditni aranžman za potrebe Željezničkog prevoza Crne Gore, nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika, u iznosu do 14 miliona EUR.

Država će, kako se navodi, izdati pismo o potvrđivanju državne garancije na iznos od 12 miliona EUR, za potrebe druge tranše kreditnog aranžmana između javnog preduzeća Regionalni Vodovod Crnogorsko primorje i EBRD, čija je vrijednost 24 miliona EUR.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR