16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Turistički poslenici sa optimizmom čekaju zimsku sezonu

Ekonomija

Comments 0

Turistički poslenici sa optimizmom čekaju zimsku sezonu

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Protekla je još jedna rekordna turistička godina koju su obilježili odlični rezultati u svim vidovima ponude, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva, održanoj u rizortu Porto Novi.

Predsjedavala je Katarina Kažanegra, zamjenica predsjednika Odbora, a u radu su, pored članova, učestvovali potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, direktor Sektora za udruženja Bojan Obrenović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu Ćazim Hodžić, glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin i načelnica Odsjeka za nacionalnu koordinaciju statističkih izvora podataka Bojana Radojević, saopšteno je iz Privredne komore.

Katarina Kažanegra je kazala da je ukupno prihodovano od usluga, zaključno sa septembrom, 1,46 milijardi eura, što je 9,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Samo od turizmu je ostvareno 1,16 milijardi eura prihoda, što je 15 miliona više nego prethodne godine. Zabilježeno je 18,3 odsto više dolazaka turista i rast od 11,3 odsto u noćenjima, nego u istom periodu 2018.

"Tri rekordne turističke godine zaredom su za svaku pohvalu. Odbor udruženja turizma je veoma zadovoljan minulom ljetnjom sezonom i sa velikim optimizmom očekuje rezultate predstojeće zimske" – ocijenila je Kažanegra.

Ona je istakla zalaganje turističkih poslenika da se što više produži zimska sezona, kako bi se približili ostvarenju cilja, cjelogodišnjem turizmu, za šta naša zemlja ima značajne komparativne prednosti.

Da bi se to realizovalo, Kažanegra smatra da je potrebno pojačati turstičke aktivnosti, prije svega od sredine decembra do polovine januara, odnosno u što većoj mjeri iskoristiti božićne i novogodišnje praznike. Glavni izazov na putu do tog cilja predstavlja deficit stručne radne snage, koji se dijelom može prevazići pojednostavljenjem zapošljavanja studentske populacije, navela je ona.

Predstavnik MORT-a Ćazim Hodžić kazao je da je zaključno sa septembrom zabilježeno 10,77 odsto više turista u kolektivnom smještaju, odnosno 7,3 odsto više noćenja.

"U predsezoni smo imali 25,7 odsto više turista i 23,3 odsto veći broj noćenja. Na sjeveru je porastao broj turista za 30 odsto u odnosu na 2018" – kazao je Hodžić.

I državni sekretar Damir Davidović je afirmativno govorio o rezultatima u turizmu.

"Imali smo 400.000 više gostiju nego prethodne godine, što je apsolutni rekord. Vjerujemo da ćemo do kraja godine ostvariti rezultat od 14,5 miliona noćenja, odnosno 2,4 miliona turista" – kazao je Davidović.

Dodao je da je u septembru registovano 300.000 turista, a od kraja avgusta do kraja novembra zabilježen sedmični rast gostiju veći od 37 odsto.

"Imamo sve preduslove za još bolje rezultate i sve direktno zavisi od nas" – zaključio je Davidović.

Svetlana Šljivančanin je kazala da su ove godine inspektori utvrdili pet odsto manje nepravilnosti u turizmu nego prethodne godine. Prema njenim riječima, lokalne samouprave u narednoj godini treba da se pripreme za pojačani nadzor, posebno u zonama Morskog dobra i nacionalnih parkova. Posebno se fokusirala na Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda, čije izmjene priželjkuju brojni ugostitelji.

"Nema nikakvih najava u pravcu ukidanja zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, već se izmjene za sada samo pominju u pravcu još rigoroznijih mjera" – rekla je Šljivančanin.

Sekretarka Odbora Sanja Marković kazala je da će se Privredna komora obratiti Ministarstvu zdravlja za pojašnjenje pojma otvoreni prostor, jer ima nejednačenosti u tumačenju pri primjeni ovog zakona.

Savjetnik predsjednika Opštine Herceg Novi Nenad Vitomirović ukazao je da veliki problem na tom području predstavljaju velike saobraćajne gužve. On je predložio da se taj izazov riješi preusmjeravanjem preko Nikšića tranzitnog saobraćaja prema Albaniji.

Danilo Novaković, iz Skijališta Crne Gore, kazao je da je dan ranije svečano otvorena ski sezona na Vučju, dok će Kolašin 1600 to učiniti 14. decembra, a 21. Savin Kuk.

Jovo Vukalović, iz Ski centar Vučje, ukazao je da je za bolje odvijanje sezone potrebna bolja saobraćajna dostupnost i rješeno pitanje vodosnabdijevnja kako bi bili u mogućnosti da vještački osnježavaju staze. Ovaj ski centar potencira zastupljenost domaćih prehrambenih proizvoda u svojoj ugostiteljskoj ponudi.

Tomo Knežević, Lipska pećina, ocjenjuje da bi Nacionalna turistička organizacija trebalo da intenzivira promotivne aktivnosti naše destinacije, ukazujući na veliku marketinšku zastupljenost regionalnih u Crnoj Gori.

Odbor je usvojio Program rada za 2020. godinu, u čijem fokusu će između ostalog biti standardizacija u turizmu u skladu sa zahtjevima EU. Na tu temu, Odbor će organizovati tematske sjednice.

Razmotrena je mogućnost formiranja grupacija u okviru Odbora i to za: hotelijerstvo ugostiteljstvo, turističke agencije i vodiče, te festivale.

Tomo Knežević smatra da bi grupaciju trebalo da dobije i izletnički turizam, potencirajući doprinos nacionalnih parkova prepoznatljivosti crnogorskog turističkog proizvoda. Takođe, čuli su se predlozi za formiranje grupacije za nautički turizam i marine.

Direktor Porto Novog Stevan Milić. rizorta koji je bio domaćih sjednice Odbora, najavio je da će luksuzni hotel One and Only, jedini u Evropi, biti otvoren sredinom naredne godine. U ovo turističko naselje do sada je investirano više od 600 miliona eura. Rizort se prostire na 180 hiljada metara kvadratnih, i za sada je završena prva faza izgradnje. Marina ima 250 vezova. U sezoni će zapošljavati 1,5 hiljada radnika, odnosno 700 van sezone, a fokus će biti na upošljavanju domaće radne snage.

Bojana Radojević, načelnica Odsjeka za nacionalnu koordinaciju statističkih izvora podataka, prezentovala je aktivnosti MONSTAT-a, podsjećajući da je ova institucija nedavno potpisala Sporazum o saradnji sa Komorom, u cilju unapređenja poslovnog ambijenta. Saradnja se odnosi na razmjenu podataka, sprovođenje zajedničkih istraživanja, organizaciju seminara i druge aktivnosti.

Cilj MONSTAT-a je da obezbjedi brojčane i reprezentativne podatke, informacije o ekonomskim, demografskim, društvenim i pojavama iz oblasti radne, te životne sredine. Da bi ostvarili cilj i dobili tačne i pouzdane podatke, vrlo je značajna saradnja MONSTAT-a i poslovnih subjekata kao važnog izvora podataka. Tačne i pravovremene statističke informacije su neophodne i predstavljaju osnovu za donošenje javnih politika u svim ključnim oblastima i utiču na donošenje odluka u Vladi Crne Gore, privredi, akademskoj zajednici. Radojević je pozvala privrednike da doprinesu kreiranju zvanične statistike i koriste usluge MONSTAT-a koje mogu biti u funkciji njihove poslovne politike.

I ovoga puta su na sjednici promovisani domaći proizvodi, u cilju njihove veće zastupljenosti u turističkim objektima. Ovoga puta riječ o maslinovom ulju koje proizvode PLANTAžE i proizvodima kompanije Tunik, odnosno destilerije Turčinović. Njihov asortiman rakija, likera, vina i sokova na bazi samoniklog ljekovatog bilja i šumskih plodova, prezentovao je vlasnik kompanije DRAGAN TURčINOVIć.

ZAKLJUČCI I PREPORUKE ODBORA:

* U cilju pojašnjenja propisa i ujednačavanja stavova oko primjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, Privredna komora će organizovati sastanak privrednika I predstavnika Ministarstva zdravlja I Uprave za inspekcijske poslove. Takođe Privredna komora će se obratiti Ministarstvu zdravlja za pojašnjenje pojma otvoreni prostor, jer ima nejednačenosti u tumačenju pri primjeni ovog zakona.
* Potrebno je nastaviti aktivnosti na diverzifikaciji ponude i produženju sezone, razvoju visokokvalitetnog turizma tokom cijele godine, što u krajnjem ima za cilj povećanje prihoda odnosno ukupne dodate vrijednosti u turizmu.
* U stvaranju kompleksne turističke ponude potrebno je povezati primorje i zaleđe, produžiti sezonu, čime bi i sjever dobio dodatan razvojni impuls.
* U cilju unapređenja smještajnih kapaciteta i kvaliteta turističke ponude potrebno je podsticati investiranje u izgradnju hotela visoke kategorije, te stvarati uslove za unapređenje postojećih smještajnih kapaciteta.
* Nastaviti aktivnosti na realizaciji projekta “Domaći ukusi” u cilju povećanja učešća sektora poljoprivrede u turističkoj ponudi kroz aktivnosti na uvezivanju ponude i tražnje, te kreiranja zajedničkih projekata za obezbjeđivanje kvaliteta, kvantiteta i kontinuiteta ponude domaćih proizvoda.
* Nastaviti aktivnosti na formiranju zajedničkih turističkih proizvoda koji će obogatiti turističku ponudu, te doprinijeti promociji regiona.
* Potrebno je da lokalne turističke organizacije preuzmu destinacijski menadžment odnosno upravljanje i planiranje razvoja destinacije i time doprinesu većem kvalitetu turističke ponude.
* Jedan od najvećih izazova u pripremi turističke sezone svakako je obezbjeđivanje stručne radne snage. Stoga je potrebno sagledati mogućnost uvođenja privremene prijave rada sezonskog radnika, urediti ambijent i mehanizme u kojem će poslodavci imati dodatni interes da zaposle domaće radnike.
* Potrebno je promovisati mogućnosti sezonskog zapošljavanja, te u skladu sa pozitivnim iskustvom regiona, omogućiti jednostavnije zapošljavanje studenata, koji bi sa studentskim radnim legitimacijama, uz definisanu satnicu, radili kod poslodavca koji bi na njihovu zaradu obračunavao samo porez.
* Imajući u vidu produženje sezone na septembar i oktobar, potrebno je zakonskom regulativom predvidjeti da se početak školske godine može odgoditi za određene kvalifikacije, a za studente koji imaju ugovor o radu, odložiti ispitni rok.
* Nastavak aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, koja je i dalje je prisutna u skoro svim segmentima turističke djelatnosti.
* Sagledati mogućnost pojednostavljenja procedura oko registracije privatnog smještaja (za izdavaoce do 20 kreveta), koji čine preko 70% smještajnih kapaciteta.
* U potpunosti implementirati propise koji će suzbiti buku na otvorenom u blizini smještajnih kapaciteta.
* Neophodno je na vrijeme sprovesti procedure javnih nabavki, kako bi se u roku realizovale planirane aktivnosti i obezbijedio završetak svih građevinskih radova prije dolaska prvih turista.
* U pravcu bolje dostupnosti destinacije, potrebno je nastaviti aktivnosti na unapređenju saobraćajne i aerodromske infrastrukture.
* Veća orijentacija prema praktičnom radu i pojačana primjena dualnog sistema obrazovanja, treba da budu među prioritetnim aktivnostima na planu unapređenja stručnog kadra u turizmu.
* Uvesti jedinstvene niže stope PDV‐a u svim turističkim objektima za ugostiteljske usluge, bez obzira na kategoriju, čime bi se izbjegao sadašnji povlašćeni položaj koji imaju hoteli visoke kategorije i podstakao razvoj turizma.
* Primijeniti sniženu stopu PDV‐a na ski karte, budući da žičare predstavljaju infrastrukturu koja zahtijeva isti tretman kao i usluge javnog prevoza putnika. U tom cilju potrebno je sagledati zakonsku osnovu kojom će se prevoz žičara, ski liftova. definisati kao javni prevoz. Na taj način se omogućuje primjena snižene stope PDV‐a, na javni prevoz, a u ovom slučaju na ski karte.;
* U cilju produženja zimske sezone, razmotriti mogućnost da se zimski raspust produži na februar mjesec.
* U toku odvijanja zimske sezone, omogućiti:

- nesmetano napajanje električnom energijom zimskih centara, posebno skijališta: Savin Kuk, Javorovača, Kolašin 1450, Kolašin 1600, Vučje, Turjak i Lokve;

- kontinuitet održavanja i čišćenja putne infrastrukture;

- kontinuitet održavanja i čišćenja parkinga u zimskim centrima i na skijalištima;

- veći broj parking mjesta u gradovima, posebno tokom vikenda ili praznika kada se očekuje veliki priliv turista u zimskim centrima;

- javni prevoz od grada do skijališta sa preciznim redom vožnje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR