17 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potpisan ugovor Komorskog investicionog foruma ZB i Njemačke razvojne banke

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

Potpisan ugovor Komorskog investicionog foruma ZB i Njemačke razvojne banke

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U Privrednoj komori Crne Gore danas je potpisan ugovor između Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF) i Njemačke razvojne banke (KfW) kroz "Regionalni fond za izazove (RCF)", koji dodjeljuje sredstva koja je odobrilo Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ).

Projekat je namijenjen razvoju stručnog obrazovanja kroz koji će se obezbijediti veća stručnost radne snage prilagođena potrebama tržišta rada, saopšteno je iz Vlade. 

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović učestvovao je na događaju koji je povodom potpisivanja ovog ugovora organizovala Privredna komora Crne Gore.

Potpredsjednik je podsjetio da je februaru ove godine pri Privrednoj komori Crne Gore, otvorena kancelarija Generalnog sekretara Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i istakao da se potpisivanjem predmetnog ugovora još jednom jasno pokazuju konkretni rezultati rada i Kancelarije i Komorskog investicionog foruma.

Simović je u ime Vlade Crne Gore zahvalio KfW banci i njemačkom Federalnom ministarstvu na značajnim izdvojenim sredstvima koja će biti iskorišćena za promociju konkurentnog procesa za izbor inovativnih prijedloga u cilju unapređenja stručnog obrazovanja i usavršavanja u zemljama Zapadnog Balkana i prepoznavanju izazova u toj oblasti, navedeno je u saopštenju. 

"Potpredsjednik je konstatovao da kada se govori o neophodnosti regionalne saradnje, uvijek se ističe politički, ekonomski i bezbjednosni nivo, ali saradnja na tim nivoima nikako nije moguća bez unapređenja obrazovanja i usavršavanja mladih ljudi i stručnog kadra.

Potpredsjednik je sugerisao da Zapadni Balkan mora koristiti svoje ogromne potencijale ljudskih resursa i biti značajno konkurentniji istovremeno na polju privlačenja stranih investicija i na polju atraktivnosti tržišta rada. Istakao je zadovoljstvo zbog činjenice da su ciljne grupe Regionalnog fonda za izazove u oblasti stručnog obrazovanja učenici stručnog obrazovanja i usavršavanja u regionu Zapadnog Balkana, kao i lica koja, kako se navodi u programu, traže pristojno zaposlenje, a ograničen im je pristup mogućnostima stručnog usavršavanja na radnom mjestu", dodaju u saopštenju. 

"Primarni cilj politike Vlade Crne Gore je dostizanje evropskog kvaliteta života građana kroz dinamičan ekonomski rast, nova radna mjesta i poboljšanje kvaliteta i održivosti postojećih radnih mjesta", kazao je Simović i dodao da je "unapređivanje sistema obrazovanja u samom vrhu naših državnih prioriteta."

"Želimo da dobijemo radnu snagu koja može da odgovori potrebama tržišta rada", potvrdio je potpredsjednik Vlade.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR