16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milion eura od prekršajnih naloga

Ekonomija

Comments 0

Milion eura od prekršajnih naloga

Izvor: Mina

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Uprava policije je za 11 mjeseci ove godine prinudno naplatila 890 hiljada eura prekršajnih naloga, saopštio je načelnik Odsjeka za sprovođenje postupka prinudne naplate Dragan Stevanović i dodao da očekuje da će taj iznos do kraja godine premašiti million.

On je naveo da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije u aprilu, u okviru Sektora policije opšte nadležnosti, sistematizovana je nova organizaciona jedinica Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate.

Zadatak Odsjeka je, kako je pojasnio Stevanović, donošenja naredbi prinudne naplate za neplaćene prekršajne naloge koje izdaju službenici policije.

Stevanović je podsjetio da je u prethodnom periodu ovaj posao bio povjeren organizacionoj jedinici koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova i dodao da je prezimanjem nadležanosti zatečen veliki broj predmeta koji su bili u zastari, ili neposredno pred zastaru.

„Za relativno kratko vrijeme, od maja do novembra, učinjen je veliki iskorak u pravcu rješevanja nagomilanih prekršajnih naloga koji su čekali na donošenje naredbe za prinudnu naplatu. Službenici su bili maksimalno angažovani i taj timski rad je dao rezultate“, rekao je Stevanović agenciji MINA.

On je kazao da su od preuzimanja nadležnosti donosili naredbe za prekršaje koji su počinjeni u periodu od juna 2017. do jula prošle godine.

Stevanović je rekao da se godišnje napravi između 160 i 180 hiljada prekrašaj, a da službenici Odsjeka dnevno donesu između 500 i 600 naredbi, što je i rezultiralo povećanim brojem izvršenih novčanih sankcija.

On je saopštio da je samo u toku novembra ostvaren prihod od 170 hiljada eura.

„Ako to posmatramo na godišnjem nivou, za 2018. je ostvaren prihod od 307.202 eura, dok je za 11 mjeseci ove godine prihodovano 890.177 eura. Ovdje nije uračuna prihod od decembra koji će, prema sadašnjim evidencijama biti oko 150 hiljada, što znači da će ukupan prihod za ovu godinu iznositi preko milion eura“, istakao je Stevanović.

Kako je objasnio Stevanović, sve naredbe koje se donose upućuju se na realizaciju područnim centrima, odjeljenjima bezbjednosti i jedinicama policije koji ih dalje uručuju poslodavcima.

On je naglasio da je uspostavljena dobra komunikacija i saradnja sa centrima i odjeljenjima bezbjednosti i stanicima policije, i da je zadovoljan kako se ažurno postupa kada su u pitanju dostavljanja prekršajnih naloga Odsjeku na donošenje naredbi o prinudnoj naplati.

Stevanović je rekao da postupka prinudne naplate dolazi usljed nepoštovanja zakonskih obaveza počinilaca prekršaja.

„Ako kažnjeni na osnovu konačne odluke nije u određenom roku platio, u cjelosti ili djelimično, određeni iznos novčane kazne i ako nadležni organ utvrdi da na bilo koji način izbjegava da izvrši svoje obaveze, u tom slučaju će se sprovesti prinudna naplata“, pojasnio je Stevanović.

On je kazao da se prinudna naplata sprovodi tako što se od pravnog lica i preduzetnika prenosi novac sa njihovog računa na račun budžeta države, preko Centralne banke, i dodao da u tom dijelu realizuje svaka prinudna naplata.

Kada su u pitanju fizička lica, prema riječima Stevanovića, nalozi se prinudno naplaćuju odbijanjem određenog dijela zarade ili penzije, ali ne većeg od jedne trećine, preko organa, pravnog lica ili poslodavca kod kojeg je kažnjeni zaposlen ili Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Kako je objasnio, jedan od načina za prinudnu naplatu je da se vrši prenos novca sa računa koje fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu imaju kod poslovnih banaka.

Stevanović je istakao da su imali problem kod prinudne naplata od počinioca koji su nezaposleni jer je u ranijem periodu veliki broj prekršajnih naloga koji su konačni i izvršni odlazilo u zastaru iz objektivnih razloga.

On je kazao da veliki broj poslodavaca u Crnoj Gori poštuje odredbe zakona i postupa po naredbama policije i zahvalio im na uspostavljenoj saradnji, i dodao da ima slučajeva kada poslodavac ne postupi po naredbama iako mu je to zakonska obaveza.

Stevanović je kao negativan primjer naveo slučaj da je u jednoj podgoričkoj kompaniji 414 zaposlenih počinilo prekršaje iz zakona o bezbjednosti saobraćaja i da ta kompanija nije postupila niti po jednoj naredbi koju je uputila Uprava policije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR