15 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bankari očekuju pooštravanje kreditnih standarda za građane

Izvor: Foto: Mina

Ekonomija

Comments 0

Bankari očekuju pooštravanje kreditnih standarda za građane

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Bankari očekuju ublažavanje kreditnih standarda za privredu, a pooštravanje za stanovništvo, posebno za potrošačke i ostale kredite, pokazala je anketa Centralne banke (CBCG).

To znači da će privreda lakše dolaziti do kredita od stanovništva koje će od utorka, nakon stupanja na snagu odluke CBCG, morati da ispuni zahtjevnije kriterijume posebno za gotovinske kredite većih iznosa i ročnosti, piše Pobjeda.

Prema posljednjim podacima, ukupni krediti iznosili su 3,09 milijardi EUR, od čega stanovništva 1,34 milijarde. U kreditima je 190 hiljada građana, što znači da svaki u prosjeku duguje 10,7 hiljada EUR.

CBCG sprovodi anketu o kreditnoj aktivnosti banaka od aprila prošle godine.

“Rezultati posljednje ankete ukazuju da su u trećem kvartalu prošle kreditni standardi za privredu i stanovništvo ublaženi. U narednom kvartalu banke očekuju nastavak ublažavanja kreditnih standarda za privredu i pooštravanje za građane, posebno za odobravanje potrošačkih i ostalih kredita”, navodi se u izvještaju nakon završetka ankete.

Prema očekivanjima banaka niži troškovi izvora sredstava trebalo bi “da djeluju u smjeru daljeg ublažavanja kreditnih standarda za privredu“.

“Na pooštravanje standarda za odobravanje kredita stanovništvu djelovaće konkurencija i veći zahtijevani kolateral. Treba imati u vidu i makroprudencione mjere CBCG za gotovinske kredite od 14. oktobra, kojima je definisano da banke od 1. januara ove godine za gotovinske kredite građanima, čiji je rok otplate duži od šest, odnosno osam godina, moraju zahtijevati da budu u potpunosti obezbijeđeni kvalitetnim kolateralom”, navodi se u obrazloženju očekivanog pooštravanja standarda za stanovništvo.

Očekuje se da nenaplativost potraživanja i spremnost ka riziku neće imati uticaja na kreditne standarde.

“Prema ocjeni bankara tokom trećeg kvartala prošle godine tražnja za kreditima privrede i stanovništva je porasla. Tražnja privrede je vođena potrebom za finansiranjem obrtnih sredstava, kapitalnih investicija i restrukuriranjem dugova. Kod stanovništva glavni faktori rasta tražnje su refinansiranje dugova, kupovina nepokretnosti, automobila, namještaja. U bankama očekuju nastavak rasta tražnje za kreditima”, navodi se u rezultatima ankete.

Bankari očekuju da mikro, mala i srednja značajnije povećaju tražnju. Kod stanovništva će rast tražnje biti više uslovljen finansijskim potrebama, nego poboljšanom ekonomskom situacijom u zemlji.

Pojačanu tražnju moguće je, smatraju, očekivati zbog rasta zarada i zaposlenosti, ali i bolje situacije na tržištu nekretnina.

Rezultati ankete su pokazali da banke očekuju da će se nastaviti smanjenje kamatnih marži, provizija i naknada što će doprinijeti ublažavanju uslova za odobravanje kredita privredi.

“Prema ocjeni jednog dijela bankarskog sektora pooštravanje kreditnih uslova je moguće kroz smanjenje ročnosti i većih zahjeva kolaterala kod mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća”, konstatuje se u dokumentu.

U objašnjenju se navodi da je izražena konkurencija na bankarskom tržištu dovela do smanjenja kamatnih marži i provizija za kredite.

Rezultati ankete su pokazali da je u trećem kvartalu u odnosu na prethodni udio odbijenih zahtjeva za kredit stanovništvu smanjen, i to kod svih kategorija kredita 8,4 odsto. U sektoru privrede situacija je drugačija.

“U trećem kvartalu nije bilo promjena u odbijenim zahtjevima za odobrenje kredita mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima”, pokazala je anketa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR