15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PU: Naplata prihoda u januaru 68 miliona eura

Izvor: Ilustracija

Ekonomija

Comments 0

PU: Naplata prihoda u januaru 68 miliona eura

Izvor: Mina bussines

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Poreska uprava je u januaru ostvarila rekordnu naplatu prihoda u bruto iznosu od 68,08 miliona EUR, što je sedam odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. 

Naplata prihoda u januaru bila je 1,5 odsto veća u odnosu na plan. 

"Rast naplate zabilježen je kod svih vrsta poreza, kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na ostvarenje iz prošle godine", rekli su iz PU.

Iz PU su naveli da je naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) iznosila 31,48 miliona EUR, što je šest odsto više nego prošle godine, a na nivou plana.

"Naplata poreza na dohodak fizičkih lica iznosio je 8,21 milion EUR, 11 odsto više u odnosu na januar prošle godine i plan naplate", precizirali su iz PU.

Iz PU su saopštili da su ostvareni rezultati indikator efikasnosti mjera za povećanje stepena poštovanja poreskih propisa tokom perioda novogodišnjih praznika i trajanja zimske turističke sezone, posebno u dijelu evidentiranja prometa preko poreskih registar kasa i prijavljivanja obaveza po osnovu zaposlenih.

"Treba naglasiti da će efekti povećane turističke ponude u ovom periodu biti vidljivi i u naplati prihoda tokom februara, imajući u vidu dospijeće obaveza po osnovu prometa ostvarenog u januaru", objasnili su iz PU.

Po osnovu doprinosa za obavezno osiguranje naplaćeno je 22,41 milion EUR, poreza na dobit preduzeća 1,02 miliona, a koncesionih naknada i poreza na promet nepokretnosti po 1,92 miliona EUR.

"Imajući u vidu činjenicu da najveći dio poreskih obveznika dobrovoljno prijavljuje i izmiruje poreske obaveze, očekuje se da će poreska disciplina nastaviti s uspostavljenim trendom rasta, što se odražava na naplatu budžetskih prihoda i na uspostavljanje privrednog balansa i ravnopravne tržišne utakmice", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR