11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavnici agencije Moody’s zainteresovani za nastavak realizacije auto-puta

Ekonomija

Comments 0

Predstavnici agencije Moody’s zainteresovani za nastavak realizacije auto-puta

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se danas sa predstavnicima kreditne rejting agencije Moody's, koji borave u Crnoj Gori u okviru redovne godišnje posjete.

Fokus razgovora bio je na kapitalnim infrastrukturnim projektima koji se realizuju u oblasti saobraćaja.

 Nurković je informisao goste o trenutnoj dinamici izvođenja radova na prioritetnoj dionici Smokovac Uvač Mateševo autoputa Bar Boljare, konstatujući da je do sada urađeno više od 80% radova i da ne postoje otvorena pitanja koja bi mogla drastično uticati na planiranu dinamiku.

 “Kompleksnost terena i same trase, ali i građevinski zahtjevni objekti na ovoj dionici bili su dodatan izazov, ali kvalitet izvedenih radova je prioritet kada govorimo o ovom kapitalnom i razvojnom projektu” istakao je Nurković podsjećajući na benefite za crnogorske građane i privredu.

 “Kao posebno značajan efekat u dugom roku očekuje se podsticanje razvoja sjevernog regiona. Kada je riječ o potencijalima za razvoj sjevernog regiona, region raspolaže sa najvećim dijelom ukupnog hidropotencijala u Crnoj Gori, cjelokupnim rezervama uglja, oko 67% obradivih površina, 71% drvne mase, blizu 70% stočnog fonda, skoro cjelokupnim rezervama olova i cinka, kao i resursima za razvoj zimskog i ekoturizma i proizvodnju eko hrane i hrane sa zaštićenim geografskim porijeklom. Nastavak izgradnje autoputa doprinijeće smanjenu migracije stanovništa i povećanju stepena zaposlenosti u sjevernom dijelu Crne Gore što bi posljedično trebalo pozivitno da utiče na demografska kretanja.”

Predstavnici kreditne rejting agencije Moody's iskazali su interesovanje za nastavak realizacije projekta autoputa Bar Boljare i u tom dijelu ministar Nurković je prezentovao aktivnosti koje se u kontinuitetu sprovode.

"U 2019. godini je počela izrada Idejnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionicu Mateševo - Andrijevica, Studije opravdanosti za čitav autoput Bar-Boljare uključujući cost-benefit analizu, i nastavljena je izrada Idejnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionicu Smokovac-Farmaci (obilaznica oko Podgorice), i za sve prethodno navedeno su obezbijeđena bespovratna sredstva Investicionog okvira za Zapadni Balkan u ukupnom iznosu od 6.8 miliona € i pomenuta dokumentacija bi trebala da bude završena do kraja 2020. godine.

 Preliminarna istraživanja pokazuju da bi preferirani model realizacije za ostale dionice autoputa Bar-Boljare mogao biti privatno - javno partnerstvo, odnosno blending model finansiranja, koji bi podrazumijevao kombinaciju bespovratnih sredstava EU fondova, kreditno zaduženje i sredstva državnog budžeta", navedeno je u saopštenju. 

Osim o autoputu Bar – Boljare na današnjem sastanku bilo je riječi i o ulaganjima u željeznički sistem Crne Gore, postojeću nacionalnu mrežu puteva, ali i u oblasti vazdušnog saobraćaja.

"Kada je riječ o državnim putevima u kontinuitetu se godišnje ulažu značajna sredstva, rezulat investicija su poboljšane i modernizovane dionice magistralnih i regionalnih puteva duž čitave Crne Gore, izgrađene su obilaznice, treće trake, bulevari, sanirani brojni mostovi, kosine, tuneli. Ovakva dinamika intezivnog ulaganja države u putnu infrastrukturu nastaviće se i u narednom periodu#, istakao je Nurković.

Nurković je upoznao goste o značajnim investicijama države u modernizaciju i rekonstrukciju crnogorskih pruga,

"U tom smislu država će u narednom periodu prosječno godišnje ulagati oko 15 miliona eura, uz podsjećanje da je do sada rekonstruisano oko 45 % pruge Bar – granica sa Srbijom i nastavljamo intezivne aktivnosti na povećanju bezbjednosti i operativnosti ovog sistema".

Nurković je predstavio procedure i faze koje slijede u nastavku procesa dodjele koncesije za crnogorske aerodrome, ali i benefite koje Država očekuje realizacijom ovog projekta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR