16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Privredna komora u posjeti Kolašinu i Mojkovcu: Vrijedne investicije na pomolu

Ekonomija

Comments 0

Privredna komora u posjeti Kolašinu i Mojkovcu: Vrijedne investicije na pomolu

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Delegacija Privredne komore predstavila je u Kolašinu i Mojkovcu aktivnosti na unapređenju ambijenta za poslovanje, prije svega kroz uticaj na regulatorni okvir. 

"Predstavnici Komore su članovi u Vladinim komisijama, savjetima, te u radnim grupama za donošenje propisa od uticaja na poslovanje privrede. Istaknuta je značajna uloga ove asocijacije u promociji privrede kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi, te organizaciju predstavljanja na sajmovima i poslovnim forumima. Privredna komora snažno doprinosi reformi obrazovnog sistema, a naročito implementaciji dualnog obrazovanja, u čijih 25 obrazovnih programa je uključeno više od 800 učenika iz 20 opština", saopšteno je iz Privredne komore. 

Posebno se razgovaralo o poslovanju privrednih subjekata koju je Komora uradila za crnogorske opštine i sertifikaciji opština sa povoljnim poslovnim okruženjem po BFC standardu.

"Predstavnici lokalnih samouprava i kompanija pozvani su da privredne sporove rješavaju pred Arbitražnim sudom pri Privrednoj komori, a preduslov za to je da u ugovore koje sklapaju uvrste arbitražnu klauzulu", poručuju iz Privredne.

Kako se navodi, Mojkovac ima dobru razvojnu perspektivu

"Za dvije godine u razvoju Mojkovca je napravljen veliki iskorak. Više od 50 miliona eura su vrijedni projekti koji su realizovani ili se sada sprovode. Trenutno imamo 17 zainteresovanih kompanija za investiranje na području Opštine, od čega četiri za ulaganje u turističke objekte, a 13 za poslovanje u biznis zoni", kazao je predsjednik te opštine Ranko Mišnić.

Među kompanijama zainteresovanim za investiranje u biznis zonu su hrvatski Kanaan, srpski Metalac i turski Gintaš.

Posebno je istakao da je razvoj poljoprivrede Mojkovca podstaknut sa 150.000 eura opredijeljenih iz Agrobudžeta, što je 50.000 eura veći iznos nego u 2019. Istakao je i značaj 30 miliona eura vrijedne investicije koja doprinosi valorizaciji turističkih potencijala Bjelasice.

Predsjednik Komore Golubović čestitao je rukovodstvu Mojkovca na odličnim rezultatima postignutim u posljednje dvije godine i doprinosu povoljnom poslovnom ambijentu.

"Pozivam Vas da, koliko god ste u mogućnosti, umanjite lokalne takse i tako dodatno doprinesete poslovanju kompanija na ovom području", rekao je Golubović.

On je pozvao Opštinu Mojkovac da uđe u proces sertifikacije opština po BFC standardu.

Privredna komora u Crnoj Gori sprovodi program sertifikacije opština po BFC standardu. Opštine Bijelo Polje i Žabljak su ispunile sve kriterijume za sticanje regionalnog BFC sertifikata, čime su stekle status lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

Razgovarali su i sa privrednicima.

"Ne pamtim da je u posljednjih 50 godina bilo ovoliko investicija u Mojkovcu. Vrlo brzo ćemo imati brojne turističke objekte i potrebni su nam stručni, mladi ljudi da rade u njima, ali iz škola ne izlaze obučeni kadrovi", rekao je Blagota Rakočević.

Predsjednik Komore Golubović je upoznao sagovornike da je preko Komorskog investicionog foruma otpočela implementacija projekta podrške razvoju stručnog obrazovanja koji grantovima finansira njemačka KfW banka. Projektom će se unaprijediti kapaciteti škola i preduzeća koji učestvuju u stručnom obrazovanju i pozvao kompanije i obrazovne institucije Mojkovca da uzmu učešće u njegovoj realizaciji. Takođe, saopštio je da će Komora biti partner velikog sajma zapošljavanja koji 2. marta organizuje Studentski parlament Univerziteta Crne Gore. Pozvao je privrednike Mojkovca da učestvuju u edukativnim aktivnostima Komore i dualnom obrazovanju.

U razgovoru sa predsjednikom Opštine Kolašin Milosavom Bultovićem ocijenjeno je kako je ta lokalna samouprava kvalitetan servis građanima i privredi.

"Od preuzimanja mandata okrenuti smo investicijama, privredi i razvoju", rekao je Bulatović.

On je predstavio projekte koji se realizuju na tom području, među kojima su najznačajniji sistem za prečišćavanje otpadnih voda, unapređenje vodosnabdjevanja u partnerstvu sa opštinom Rogatica, punionica za električne automobile, poboljšavanje uslova života i privređivanja na Sinjajevini.

"Probajte da u kontinuitetu smanjujete lokalne takse i tako doprinesete konkurentnosti preduzeća u Kolašinu, većim platama njihovih radnika, a sve će se to Opštini vratiti kroz porez na dohodak fizičkih lica i doprinose koji se plaćaju na zaradu", rekao je predsjednik Komore Golubović.

On je kazao da je Komora inicirala izmjenu Zakona kako bi se raspon stopa poreza na nepokretnosti u crnogorskim opštinama sa raspona od 0,25 do 1 odsto smanjio na raspon od 0,25 do 0,50 odsto.

Komora će se i dalje zalagati za smanjenje troškova rada, oslobađanje od poreza dijela dobiti koji se reinvestira u unapređenje tehnološkog procesa, izjednačavanje stope PDV-a za sve kategorije hotela, smanjenje stopa PDV-a za jaja, svježu ribu i određene vrste mesa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR