16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Umjesto dvije na Štitaričkoj rijeci gradiće jednu mHE

Izvor: Foto: WWF Adria

Ekonomija

Comments 0

Umjesto dvije na Štitaričkoj rijeci gradiće jednu mHE

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i obrađivači planskog dokumenta za Štitaričku rijeku u Mojkovcu, saopštili su da će umjesto dvije planirane male hidroelektrane (mHE) na toj rijeci, biti sagrađena jedna, rečeno je tokom jučerašnje javne rasprave o tom planskom dokumentu, koja je održana u Skupštini opštine Mojkovac.

Kako saopštavaju u WWF Adria, dio mještana Štitaričke rijeke je obavijestio da su "primorali" investitora, koji ima koncesiju za izgradnju dvije mHE, da odustane od izgradnje jedne, dok su u zamjenu za rekonstrukciju lokalnog puta prihvatili gradnju druge.

Prema riječima jednog od mještana, ništa se nije radilo iza kulisa, već u kabinetu predsjednika Opštine Mojkovac. Dio mještana smatra, kako kažu u ovoj NVO, da su postigli uspjeh i primorali investitora da odustane od jedne mHE. Njima ne smeta mHE u donjem dijelu rijeke, samo da im sagrade lokalni put.

Međutim, nijesu svi mještani dijelili isti stav. Bilo je na raspravi i onih kojima nije prihvatljiva devastacija rijeke. Smatraju da je Štitarica doživjela dosta devastacija, što je obesmislilo život u toj zajednici. Projekti mHE, prema njihovom mišljenju, ne donose ništa dobro.

Predstavnici civilnog sektora su ponovili ocjene da je planski dokument Štitarička rijeka pun pravnih manjkavosti i bez ekonomske analize koja bi pokazala javni interes za lokalnu zajednicu i Državu, te da izgradnja mHE ima ogroman uticaj na živote ljudi i uništava rijeke, zbog čega treba odustati od takvih projekata.

"MHE su ogroman promašaj. Njih finansiraju građani. One prave direktnu finansijsku štetu građanima i trajno uništavaju rijeke", poručio je Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

On je naglasio da je potpuno neprihvatljivo da se u Strateškoj procjeni uticaja navode ocjene o "mogućim" uticajima.

"Morate navesti da li postoje ili ne postoje uticaji", istakao je Čabarkapa, prigovarajući obrađivačima dokumenta da su izostala terenska istraživanja i da se pozivaju na nevažeće pravilnike, te da je dokument pun kontradiktornosti.

Nezavisna istraživačica Ines Mrdović, poručila je da je dužnost Opštine i Vlade da lokalnim zajednicama grade puteve, a ne da mještani dogovaraju gradnje mHE na račun svih potrošača, koji bi morali plaćati subvencije koncesionaru u periodu od čak 12 godina.

Ona je najavila inicijativu Ustavnom sudu ukoliko planski dokument bude usvojen u obliku koji je na javnoj raspravi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR