14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bijelo Polje: Obilježeno 26 godina ''Bjelopoljskog likovnog proljeća''

Izvor: Foto:RTCG

Kultura

Comments 0

Bijelo Polje: Obilježeno 26 godina ''Bjelopoljskog likovnog proljeća''

Izvor: rtcg

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju, sinoć je obilježeno 26 godina "Bjelopoljskog likovnog proljeća".

Ovogodišnji likovni salon odnosno žiri u sastavu: istoričar umjetnosti prof. dr Aleksandar Čilikov, predsjednik te članovi akademski slikar, mr Ibrahim Kurpejović i istoričarka i teoretičarka umjetnosti Teodora Perović nagradio je Tijanu Gordić i njen rad "Ljeto" druga nagrada pripala je Stefanu Vukićeviću a treća Milovanu Miću Rakonjcu.

Skoro pedeset autora sa oko 70 radova učestovalo je na likovnom salonu posvećenom prvom danu proljeća, koji je izazvao veliko interesovanje ljubitelja likovne umjetnosti.

Otvarajući izložbu direktor muzeja Željko Raičević je podsjetio na dugu tradiciju likovnog salona koja traje već 26 godina.

"Manifestaciju je prve godine podržalo šest slikara da bi kroz skoro tri decenije ta podrška stigla od 140 slikara, koji su se proteklih decenija predstavili sa svojim radovima. Muzej je u međuvremenu, otkupljujući prvonagrađene radove, formirao stalnu postavku koja će u julu biti prikazana u Gornjem Milanovcu, gradu sa kojim bjelopoljski muzej ima dugogodišnju saradnju“, istako je Raičević.

"Veoma heterogena izložba na kojoj su se vidjeli radovi različitih poetika i odnosa prema nečemu što se zove umjetnička kreacija ostavila je jak utisak na sve koji su bili u prilici da je pogledaju. Ono što je veoma važno je to što se na ovom likovnom salonu ne nagrađuju umjetnici za njihov ukupni opus ili rejting koji imaju, već za rad koji je tu izložen", istako je predsjednik žirija, Aleksandar Čilikov.

Kvalitet izložbe, a pogotovo nagrađenih radova zaslužuje pažnju sredine, kako se nebi dogodilo da neki pođu u druge sredine koje će im omogućiti bolje uslove za rad i egzistenciju, dodao je Čilikov koji je ujedno radost što su nagrađeni radovi djelo ruku njegovih učenika.

"Tokom trajanja izložbe došlo je do prave ekspanzije slikara tako da u Bijelom Polju sada ima 26 akademskih slikara, što ohrabruje ali i potvrđuje da Bijelo Polje na ozbiljan način njeguju kulturu", kazao je Čilikov.

Akademski slikari Luka Joksimović i Vladimir Tvrdišić, iako ovog puta nijesu dobili naklonost žirija, zadovoljni su njegovim odlukama a posebno kvalitetom radova koji su bili izloženi.

Izložbu su upotpunili zvuci violine i flaute, učenica Škole za osnovno muzičko obrazovanje Milice Đurović i Lane Španjević, uz klavirsku pratnju profesorice Milene Đurović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR