10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Džez na Crnom jezeru

Kultura

Comments 0

Džez na Crnom jezeru

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

U okviru Festivala Wild Beauty Art, sjutra, 20. avgusta, održaće se nekoliko programa. Na Crnom jezeru, na Žabljaku, koncert će prirediti Novi kvartet Balaža Bađija u 19.30h. Jedna od glavnih ideja Festivala je upravo ta, da umjetnički “oživi” i dopuni kulturnim sadržajem mjesta koja su jednoznačno doživljena kao prirodna ljepota.

Džez koncert rezultat je saradnje Festivala i Mađarske ambasade, u ostvarenju bogatog programa u okviru Nedjelja mađarske kulture u Crnoj Gori.

Bubnjar i kompozitor Balaž Bađi jedan je od najreprezentativnijih muzičara mađarske džez scene, koji uspješno gradi međunarodnu karijeru prethodne dvije decenije.

Bio je član različitih ansambala, i više puta svirao na turnejama u SAD. Muzika njegovog sadašnjeg, tojest Novog kvarteta manje je zasnovana na folklornom zvuku, a više na čistom akustičnom džezu, baziranom na elementima postbi-bapa. U kvartetu sviraju najbolji muzičari mlađe generacije iz Budimpešte: saksofonista Šošo Lakatoš, pijanista Deže Olah i kontrabasista Peter Olah. Kvartet je nastupao na više džez festivala i u poznatim džez klubovima u Evropi, kao i u Kini, gdje su nekoliko puta nastupali na džez festivalima u Pekingu, Šangaju i Čangčunu. Bend je bio pozvan na Amanski džez festival u Jordanu, 2018. godine. Međunarodni žiri dedijelio mu je nagradu Gramofon za album Homage to Shakespeare, 2016. godine, a veb-portal JazzMa.hu vođi benda, čiju muziku kvartet inače izvodi, dodijelio je nagradu Kompozitor godine.

Koncert ovog izvanrednog sastava sa mađarske džez scene, nije jedini događaj na Durmitoru toga dana. U okviru Festivala, planirana su još dva nastupa sastava Mockingbirds, i to od 11h na Stećcima, najzanimljivijem nalazištu srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika u Crnoj Gori koji su pod zaštitom UNESCO-a, i od 15h na jednoj od najpoznatijih planinarskih lokacija u Crnoj Gori, prevoju Sedlo.

Prirodna i divlja ljepota Žabljaka, idealna je za priređivanje koncerata i ujedno, promovisanje datih lokacija.

U okolini Žabljaka mogu se naći najljepši srednjovjekovni nadgrobni spomenici Crne Gore- stećci.

Nema putokaza ili mapa (iako su „stećci“ stavljeni na listu mjesta UNESCO-ve svjetske baštine 1980.), a mnogi ljudi ne znaju kako da pronađu ova dva najzanimljivija nalazišta u zemlji. Zvuci violine, harmonike i kahona, sastav Mockingbirds odvešće turiste i sve prolaznike, upravo do ovog UNESCO-ovog nalazišta. Jedan od najpoznatijih planinarskih lokacija, prelaz Sedlo (1907 m) najviši je u Crnoj Gori i nudi fantastičan pogled sa obje strane. Dolazeći do vrha prelaza, uživa se u panorami Valovitog Jezera i oštroj stijeni Stožine (1905 m), a u utorak će posjetioci imati prilike da slušaju i sjajno izvođenje mladog sastava Mockingbirds.

Jedna od glavnih ideja Festivala je upravo ta, da umjetnički “oživi” i dopuni kulturnim sadržajem mjesta koja su jednoznačno doživljena kao prirodna ljepota.

Ulaz na sve događaje u okviru Wild Beauty Arta je slobodan, uz obaveznu taksu ulaska u Nacionalni park Durmitor. Uz podršku Turističke organizacije Žabljak obezbjeđen je i besplatan prevoz na koncerte ekološkim autobusom iz centra Žabljaka, za koncert na Stećcima od 10h, za koncert na Sedlu od 14h, a za koncert na Crnom jezeru od 18.30h.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR