12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Od sjutra na Anteni M: Radijska antologija poezije - "Poezijom do stila"

Kultura

Comments 1

Od sjutra na Anteni M: Radijska antologija poezije - "Poezijom do stila"

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Petkom od 16, repriza subotom od 20 sati.

Antena M prvom radijskom antologijom crnogorske poezije u petak 06.09.2019. u 16 sati započinje serijal predstavljanja pjesama crnogorskoj publici.

Ovaj serijal će biti reafirmacija kanonskih pjesnika iz Crne Gore i oživljavanja njihovog manje poznatog stvaralaštva i to onog stvaralaštva koje najbolje komunicira s savremenim slušaocima i s vremenom i situacijom u kojom živimo. Ovaj serijal će i promovisati i savremene pjesnike čije pjesme još uvijek nijesu imale recepciju koju zaslužuju.

Pri odabiru pjesnika i pjesama ima se jasan kriterijum a to je da djela koja ulaze u Antologiju imaju prije svega nesumnjiv književno-umjetnički, to jest visok estetski nivo, a zatim da djela koja već imaju takav nivo tretiraju one teme i sadržinski odražavaju život Crne Gore, etiku ovog podneblja „između kamena i sunca, otimane slobode i izrabljenog čovjeka, uzleta i nada, koji je ponekad bio više od uzleta“ , etiku književnosti koja odražava „moralne psihološke drame Crne Gore“ , ali i još više od toga one pjesme koje tretiraju probleme koje su značajne i u današnjem globalnom svijetu. Najvažnije pitanje koje smo postavljali sebi pri odabiru pjesama jeste: Što nam može ova pjesma (po)kazati danas?

Cilj ovog serijala je da slušaocima radija i čitateljima portala pruži užitak slušanja vrhunske poezije i obavijesti širu javnost o zaboravljenim pjesnicima, ali i o novim pjesničkim tendencijama u crnogorskoj poeziji. Vilijam Batler Jejts napisao je da je vrhovna poezija tako dragocjena da je čovjek prinuđen da prokopa silne nezanimljive tomove da bi pronašao i sabrao nekoliko odlomaka, a ovom antologijom pružićemo užitak slušanja najdragocjenije naše poezije.

Afirmacija kulture  znači „afirmacija lijepih vrijednosti“, ono nematerijalno na čemu se radi pogotovo kada je u kapitalističkom svijetu riječ kultura postala sinonim samo za ono što može da se proda ili ima prodajnu vrijednost, i odnosi se praktično na sve vidove živote te uključuje podjednako i način ishrane i politiku, i način života i način pisanja, i pjevače turbo folka i Majlsa Dejvisa, i autobiografije glumaca sapunica i Tolstoja, i štancovaneserije o svemu što postoji i Hičkokove filmove. Kultura i tradicija su kako to kaže Ezra Paund ljepota koju čuvamo, a ne lanac za okivanje, izdvajanje vrijedne poezije i njeno emitovanje na radiju je jedan korak ka očuvanju te ljepote i afirmacija one kulture koja unaprjeđuje kulturu i stil. 

Kada su u pitanju književni kritičari i istoričari, kao i antologičari književnosti, ili bolje rečeno antologičari crnogorske književnosti, moglo bi se reći da u Crnoj Gori nije bilo ni kritičarskoga a ni antologičarskoga kontinuiteta. S obzirom na to da je antologičarski rad izuzetna društvena kategorija, razlog ovakvome lošem stanju ovih kulturno-društvenih djelatnosti možemo tražiti u lošem društvenom i nacionalnome habitusu crnogorske kulture unutar velikih asimilatorski nastrojenih sistema. Kultura nije ograđeni tor, ona nema prirodne granice, njena prirodna granica je jezika. A poezija je umjetnost jezika i njegov dragulj. Teri Iglton u knjizi Nakon teorije kaže da biti unutar kulture znači biti unutar jezika, te da se jezici prema svijetu otvaraju iznutra. Ne biti zatvorenik jednog jezika i kulture, znači njegovati njegovu najbolju poeziju. 

Krajem prošlog i početkom XXI vijeka ipak se u Crnoj Gori javlja veliki broj antologija i antologičara čije su antologije uglavnom bile povod za sopstvene promocije, ili su bile ideološki obojene te kao takve često su zanemarivale estetske kriterijume i ono što je najvažnije očuvanje ljepote jezika u pjesmama koje se izdvajaju. Takve antologije danas imaju vrijednost kao dio neke ideologije, a ne univerzalnih vrijednosti.

Kako znamo da li je antologičar uradio dobar posao? Iz vremenske perspektive u kojoj se danas nalazimo možemo da ocijenimo da li je odabir koji antologičar izvršio bio dobar i shvatimo koliko su njegovi parametri za izbor bili dobri i koliko je on kao antologičar dobro i savjesno uradio svoj posao i da li je imao jasne vodiče pri odabiru pisaca i pjesama. Dovoljno je da se zapitamo i da ispitamo da li su pisci koji je odabrao i dalje aktuelni i čitani, da li su djela i pjesme koje odabrao i dalje aktuelni i čitani.

 Međutim, kao što je Eliot ustvrdio pjesnik mora imati svijest o prošlosti, svakako je mora imati i antologičar, da bi pjesme i djela koju uđu u antologije u budućnosti i dalje bili reprezent kulture i jezika koji predstavljaju i da bi postale klasične antologije kao što jeAnthologijaGreaca.

Kada su u pitanju crnogorske antologije poezije ona moraju uzimati u obzir djela koja poniru „iz najdubljih iskustava“, koje nose „u sebi Njegoševu dilemu, koja je istovremeno i odgovor: što je čovjek, a mora bit čovjek!“ , poeziju iprozu koja u sebi ima klicu prošlog, ali i budućeg, onu poeziju koja označava nove puteve i raskida okove tradicionalizma.

Kada su u pitanju antologije crnogorske poezije XX vijeka  a jedna od najboljih je antologija Milorada Stojovića u kojoj je birao pjesme koje su, prema njegovim riječima, oslobođene tradicionalističkih shvatanja i romantičarskog izraza prethodnih generacija, te da djela „nastala u ovom razdoblju znače stvaranje nove poetske tradicije u Crnoj Gori, otvaranje novih vidika. Tu su Mrtve rukavice Rista Ratkovića, Crnci i crnogorci Janka Đonovića, Pobune uma Mirka Banjevića, Pjesme o Ali Binaku Radovana Zogovića i druga pjesnička djela“  To su pjesme koje su zaista obilježile drugu polovinu dvadesetog vijeka u Crnoj Gori te bile „nova poetska tradicija“ iz koje je izašla nova generacija pjesnika, a s kojima će ovaj serijal i započeti svoj život. No, u ovom serijalu mi ćemo predstaviti pjesme koje nose u sebi aktuelnost trenutka i one pjesme koje ranije najčešće nijesu bile dio tih antologija.

Antena M pripremila je projekat ''Crnogorska poezija u funkciji medijske pismenosti- birajmo šta slušamo i čitamo''. Projekat će biti svojevrstan nastavak akcije ''Medijska pismenost'', a Antena M projekat realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture.

Prva emisija biće emitovana sjutra u 16 sati, a repriza subotom od 20.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR