16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Rezidencijalni programi u Parizu od posebnog značaja za umjenike iz Crne Gore"

Kultura

Comments 0

"Rezidencijalni programi u Parizu od posebnog značaja za umjenike iz Crne Gore"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović primio je danas na Cetinju ambasadorku Republike Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, tokom sastanka Bogdanović je naglasio da Crna Gora i Republika Francuska realizuju brojne projekte bazirane na unaprijeđenju kulturnih veza dvije države, i posebno istakao značaj rezidencijalnog boravka crnogorskih umjetnika u okviru kompleksa Cite Internationale des Arts u Parizu.

U tom kontekstu, Bogdanović je naglasio da Crna Gora, u saradnji sa državama regiona, radi na osnivanju šest kreativnih habova u Crnoj Gori, koji će biti bazirani na razvoju kreativnih industrija, ali i unapređenju direktne saradnje među umjetnicima iz regona i svijeta.

"Ambasadorka Tudik je izrazila zahvalnost na dosadašnjoj uspješnoj saradnji u oblasti kulture, istakavši da Crna Gora i Francuska baštine tradiconalno dobre odnose, koji mogu rezultirati realizaciji brojnih projekata namijenjenih promociji savremenog stvaralaštva i kulturne baštine obije države. U tom kontektu, posebno je istaknut značaj francuskog ugla „Frederik Rosif”, koji je osnovan u Zgradi bivšeg Francuskog poslanstva na Cetinju", navedeno je u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sagovornici su se saglasili da brojni projekti, realizovani u okvirima potpisanog Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, predstavljaju dobru osnovu za produbljivanje i širenje institucionalne saradnje, ali i uspostavaljanje direktnih kontakata između umjetnika iz Crne Gore i Francuske.

"U tom kontekstu, posebno je naglašen značaj dosadašnje saradnje u arhivskoj djelatnosti, koja je rezultirala ustupanju arhivske građe crnogorske kraljevske Vlade u egzilu, koja je do 2013. godine bila pohranjena u francuskim arhivima. Pored navedenog, zaključeno je da Crna Gora, kao rastuća filmska destinacija, ima ogroman potencijal za razvoj kinematografje, posebno u kontekstu podsticajnih mjera za strane producente, koje su uvedene izmjenama Zakona o kinematografiji" piše u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR