17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preporuke Ljubete Labovića – sasvim dovoljno za naslov

Kultura

Comments 0

Preporuke Ljubete Labovića – sasvim dovoljno za naslov

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Markantno ime crnogorske književnosti Ljubeta Labović izdvaja nekoliko naslova za čitaoce portala Antena M. Premda među ovoneđeljnim preporukama ima djela što im se decenijama vraćamo tragajući za iskonskim, posrijedi su mahom novije knjige, koje su trenutno na njegovom stolu.

Labović je objavio knjige poezije "Oblici smrti", "Gospodar kaveza", "Nedostajanje", "Chambre interiure/Unutrašnja soba", “Neću da se budim", "Epistolarni odlomci za Silviju", "Samoća je tek počela", "Vavilonske riječi", i “Rasipanje biblioteke”.

Radovi našeg nagrađivanog pjesnika, esejiste i proznog pisca prevedeni su na desetak jezika i objavljeni u prestižnim antologijama i časopisima.

                                                                            ***

Rejčel Korbet, „Moraš da promijeniš svoj život“

Američka teoretičarka istorije umjetnosti i medija Rejčel Korbet objavila je sjajnu knjigu o  Rodenu i R.M. Rilkeu. Knjiga „Moraš da promeniš svoj život“ (Dereta, 2019.) hibridni je žanr romaneskne biografije dvojice velikih umjetnika prožeta njihovim međusobnim uticajima  i saradnjom. Od prvog susreta 1902. godine. Osim što se bavi njihovim delikatnim odnosom, Korbet istražuje i paralelne veze Rilkea i Rodena sa znamenitim ličnostima toga vremena poput Pola Sezana, Anrija Matisa, Klarom Vesthof, a posebno Kamij Klodel i Lu Salome koje su bile njihove ljubavnice i muze. Knjiga je prožeta strašću i neizmjernom žudnjom za ljubavlju, erosom i umjetničkim fantazijama.

Franc Kafka, „Preobražaj“

Neko će reći da je ovo suviše poznato i klasično djelo, a riječ je zapravo o noveli koja se čita uvijek sa novim i raznovrsnim značenjima. Vraćanje knjizi koju volimo i u kojoj nalazimo sopstveni smisao jeste kao vraćanje i traganje za nečim što nam iskonski nedostaje. I sam Kafka je govorio da nam trebaju knjige koje nas „pogađaju poput najbolnije nesreće“. Jedna od takvih je svakako najtužnija priča svjetske književnosti - „Preobražaj“ praškog usamljenika rođenog u zodijačkom znaku Raka. Ako “knjiga mora biti sjekira za zamrznuto more u nama“ onda je „Preobražaj“ priča za sve slojeve leda i one najdublje i najtamnije u našim bićima.

Branka Bogavac, „Susret je najveći dar“

Poslije obimnih knjiga intervjua sa svjetskim velikanima koje je decenijama objavljivala u medijima na Yu prostoru, crnogorska književnica i publicistkinja Branka Bogavac objavila je knjigu autobiografske proze i sjećanja „Susret je najveći dar“. Sve  knjige koje je Bogavac do sada  objavila „Razgovori u Parizu (I,II,III) , „Razgovori s Dadom“,  „Crna Gora u Parizu“ , i druge, ova knjiga na neki način zaokružuje. Jer, tu su mnogobrojne do sada nepoznate priče, objašnjenja, fotografije i dr. Stiče se utisak da su se „susreti“ sa svim sagovornicima ove najpoznatije Crnogorke u Parizu dešavali na neki magičan način i da je za to Bogavac imala poseban i nedostižan talenat.

Mardžori Perlof, „Učini to novim“

Knjiga izabranih eseja američke teoretičarke književnosti i feminizma Mardžori Perlof definitivno pomjera granice teorije američkog i evropskog  pjesništva kraja XX i početka XXI stoljeća. Perlof u knjizi koju je prevela i pogovor napisala dr Dubravka Đurić, razmatra nove forme manifesta u oblikovanju  umjetnosti, povratak priče u postmodernoj poeziji, fenomene govorne poezije, TV razgovora i scenskog pisanja. U esejima o T.S. Eliotu, Ingeborg Bahman, Silvije Plat, Perlof kritički razmatra ustaljene teorijske pristupe novim postupcima i formama u analizi poezije.

 Mirko Kovač, „Vrijeme koje se udaljava“

 “Vrijeme koje se udaljava”  fascinira čitaoca lirskom, autobiografskom naracijom ispisanom u prvom licu. Nije teško prepoznati da je glavni junak knjige sam Kovač i to daje ovoj memoarskoj pripovijesti dirljive, intimističke tonove. Sve je prožeto  Kovačevom raskošnom imaginacijom, tako da ovdje imamo antologijska sjećanja na Leonida Šejku, opis susreta s Ivom Andrićem i Marijom Čudinom, smrti i sahrane Branka Miljkovića, druženja s Danilom Kišom. Kovačevo pripovijedanje je virtuozno, sa njegovim prepoznatljivim humorom, ironijom, majstorskim građenjem atmosfere i likova. Ovo je knjiga koju vrijeme ne udaljava i koja se čita u jednom dahu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR