16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljeni Dnevnici princeze Ksenije

Izvor: Foto: Cetinjski list

Kultura

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Predstavljeni Dnevnici princeze Ksenije

Izvor: Cetinjski list/RTV Cetinje

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Dnevnici princeze Ksenije koje je Ministarstvo kulture predalo na čuvanje Narodnom muzeju Crne Gore, predstavljeni su danas javnosti.

Dnevnici će se čuvati i biti prezentovani u dijelu zbirki Muzeja kralja Nikole na Cetinju.

Direktorka Narodnog Muzeja Anastazija Miranović podsjeća da se radi o dvadesetpet svesaka koje obuhvataju perod od 1905. do 1928. 

“Dnevnici princeze Ksenije se nalaze tamo gdje i pripadaju, u njenoj sobi u dvoru kralja Nikole. Oni su u Crnoj Gori od 2011. godine i uspjeli smo da u 2019., na inicijativu Narodnog Muzeja Crne Gore oni, ipak, dođu tamo gdje im je mjesto. Radi se o dvadesetpet dnevnika koji su nastali od 1905. do 1928. godine”, kaže za Radio Cetinje direktorka Narodnog Muzeja.

 Da se dnevnici trajno smjeste u Muzej kralja Nikole inicirala je početkom godine uprava Narodnog muzeja Crne Gore, što je prihvaćeno od  Ministarstva kulture gdje se devetnaest dnevnika čuvalo od 2011. godine.

Šest dnevnika nalazilo se u kompaniji „Adriatic Marinas“ u Tivtu.

Miranović kaže da će dnevnici proći sve potrebne zahvate i procedure prije nego što budu izloženi u Muzeju.

“Dnevnici će proći stručnu ekspertizu i obradu, konzervaciju, biće prevedeni jer su pisani na francuskom jeziku i nadam se da će uskoro i šira javnost moći da čita njihove sadržaje, ono što bude dostupno javnosti”, kaže Miranović.

Dio dnevnika, od 1916. princeza Ksenija je pisala u izbjeglištvu što može značiti i da će se doći do novih saznanja o tom periodu.

"Taj dio crnogorske istorije će sigurno biti najinteresantniji jer je većina pisana u egzilu tako da će bacanje svijetla na taj turbulentni dio istorije Crne Gore biti posebno zanimljiv čitaocima", navodi Miranović.

Direktorka NMCG Anastazija Miranović kaže da Narodni muzej posebnu zahvalnost duguje princu Nikolaju Romanovom, koji je odlučio da svih dvadesetpet dnevnika pokloni Crnoj Gori, kao i nekadašnjem vlasniku kompanije Porto Montenegro, Piteru Manku, koji je posredovao da se oni trajno vrate u Crnu Goru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR