11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena izložba “Ljepote Crne Gore na dlanu”

Kultura

Tag Video
Comments 0

Otvorena izložba “Ljepote Crne Gore na dlanu”

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Prva izložba namijenjena osobama sa oštećenim vidom, pod nazivom “Ljepote Crne Gore na dlanu”, otvorena je večeras u Podgorici.

Riječ je o projektu Bibloteke za slijepe Crne Gore, kojim su u 3D formatu predstavljena 23 objekta od kulturnog, turističkog i istorijskog značaja, a izložba je praćena i audio vodičem, te kratkim opisima na crnom tisku i Brajevom pismu, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Prvu izložbu te vrste u Crnoj Gori otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini, na kojem je izabran projekat Biblioteke za slijepe, realizovan je sa ciljem naglašavanja evropske dimenzije kulturnog nasljeđa, ali i isticanja značaja lokalnih zajednica koje su uključene u obilježavanje Dana evropske baštine na evropskom i nacionalnom nivou. U tom kontekstu, posebno smo ponosni što je izložba kojoj danas prisustvujemo i po mišljenju međunardnog žirija, uvrštena u deset najznačajnijih priča o kulturnom nasljeđu u Evropi.

Projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu”, baziran na prezentaciji istorijskih i kulturnih znamenitosti Crne Gore u 3D formatu i snimanju audio vodiča, poseban je jer doprinosi približavanju segmenata kulturne baštine osobama oštećenog vida, koje zbog senzornih ograničenja nisu imale priliku da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara u Crnoj Gori. Projekat promoviše inovativan i funkcionalan pristup u prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine, a podrazumijeva uključivanje svih kategorija društva, uz težnju da podstakne na dublje istraživanje znamenitosti lokalne i nacionalne kulture, što su prepoznali i naši evropski partneri" - naglasio je on.

Prisutnima se obratio i direktor Biblioteke za slijepe Božidar Denda, koji je istakao značaj prezentovanih kopija kulturnih dobara, posebno naglašavajući da svaki prikazani primjerak svjedoči o istaknutom kulturnom i istorijskom razdoblju Crne Gore. Denda je naglasio da je podrška Ministarstva kulture u realizaciji ovog i sličnih projekata posebno značajna, što je vidljivo i kroz stalno povećanje broja korisnika Biblioteke.

Projekat je dobio podršku Savjeta Evrope i Evropske komisije - i to u konkurenciji 84 ideje iz svih evropskih država. Za projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu”, Biblioteka za slijepe Crne Gore u oktobru je dobila nagradu “European Heritage Stories” u Strazburu.

Izložba će biti otvorena tokom narednih sedam dana u EU info centru u Podgorici, nakon čega će biti prestavljena i u još nekoliko drugih crnogorskih gradova.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR