11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
''Gospodska krv'' zatvorila takmičarski program Međunarodnog festivala glumca

Kultura

Comments 0

''Gospodska krv'' zatvorila takmičarski program Međunarodnog festivala glumca

Izvor: Mina

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Takmičarski program Međunarodnog festivala glumca, na kojem je izvedeno šest predstava u zvaničnoj konkurenciji, zatvorila je ‘’Gospodska krv“ Nikšićkog pozorišta, nastala po tekstu iz 1958. komediografa Marka Kavaje, a u režiji glumca Slobodana Marunovića.

Kako se navodi u saopštenju, ‘’Gospodska krv“ je predstava koja govori o nama, sada i ovdje, a Marunović razloge za njenu postavku, kako je naveo moderator okruglog stola Vanja Kovačević, pronalazi u aktuelnosti priče o moralnom posrnuću, licemjerstvu, lažnom moralu, skorojevićima, želji da u tuđim očima postanemo neko i nešto što nijesmo i ne možemo biti.

''Osim aktuelnosti, predstava nosi i element univerzalnosti, jer priča smještena u ovdašnji milje može biti pripovijest o bilo kome i bilo kada“, rekao je Kovačević i ocijenio da je“ publika na Festivalu vrlo dobro primila ''Gospodsku krv“.

Riječ je o predstavi pisanoj u molijerovskom duhu, koja zabavlja i zasmijava, ali i postavlja pitanja kroz samo naizgled bezazlen smijeh, ističu organizatori.

Marunović je, govoreći o rediteljskoj postavci predstave koja je briljantna kritika, gramzivosti, pomodarstva i licemjerja, ukazao na glumačko umijeće ansambla tokom gradnje karaktera likova koje tumače i iskazao ogromno zadovoljstvo sa sinoćnom izvedbom ''Gospodske krvi“, što je prepoznala i nikšićka publika i pozdravila aplauzima.

Glumac Kovačević predočio je da je kod njegovog lika pitanje da li su mu važnije pršute ili obraz. „Tanka je granica, ali da bi pokazali tu dimenziju gramzivosti kvazi elitnog društva u tom vremenu koje je i dan danas, išli smo linijom da je njemu primarna životinjska želja za hranom, pozivajući se sa druge strane na etiku i moral, kao i svi ljudi koji su grešni, skloni raznim nečasnim radnjama kako tada, tako i danas“, rekao je Kovačević.

Međunarodni festival glumca u Nikšiću, u okviru koga su izvedene tri predstave iz Crne Gore i po jedna iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, biće svečano zatvoren u Nikšićkom pozorištu dodjelom nagrada za najbolja glumačka ostvarenja i koncertom Muzičke škole „Dara Čokorilo“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR